Varsler fryktet grep

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) varsler at den såkalte styringsmekanismen kommer på nyåret – et grep som Norges kriserammede naboer har sagt at de frykter konsekvensene av.

NYTT GREP PÅ TRAPPENE: Olje- og energiminister Terje Aasland varsler at den mye omtalte styringsmekanismen er på vei. Foto: Lise Åserud / NTB
NYTT GREP PÅ TRAPPENE: Olje- og energiminister Terje Aasland varsler at den mye omtalte styringsmekanismen er på vei. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag varslet olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) at den mye omtalte styringsmekanismen, som har fått alarmklokkene til å ringe i både Danmark, Sverige og Finland, kommer på nyåret. Den aktuelle mekanismen har til hensikt å begrense eksport av strøm fra Norge i bestemte situasjoner.

Aaslands kunngjøring kom som svar på et spørsmål fra Frp-leder Sylvi Listhaug under en debatt i NRK-programmet «Politisk kvarter».

- Den kommer nå på nyåret. Vi er i ferd med å konkludere om den ordningen, som er helt vesentlig. Det er viktig at vi gjør dette på riktig måte slik at vi ikke utsetter forsyningssikkerheten for utilsiktede konsekvenser. Mekanismen kommer til å være viktig i tida framover fordi at vi kommer til å få mer uregulerbar kraft i det norske kraftsystemet. Det betyr at vi må ta vare på vannkraften vår, som bidrar med effekt og kan opprettholde kraftforsyningen når det ikke blåser, sier Aasland.

Fryktet grep

Aaslands uttalelse kommer i ei tid hvor både Sverige og Finland frykter at deres tilgang på kraft ikke vil strekke til, og at de som følge av dette vil kunne oppleve strømbrudd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer