Varsler fryktet grep

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) varsler at den såkalte styringsmekanismen kommer på nyåret – et grep som Norges kriserammede naboer har sagt at de frykter konsekvensene av.

NYTT GREP PÅ TRAPPENE: Olje- og energiminister Terje Aasland varsler at den mye omtalte styringsmekanismen er på vei. Foto: Lise Åserud / NTB
NYTT GREP PÅ TRAPPENE: Olje- og energiminister Terje Aasland varsler at den mye omtalte styringsmekanismen er på vei. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag varslet olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) at den mye omtalte styringsmekanismen, som har fått alarmklokkene til å ringe i både Danmark, Sverige og Finland, kommer på nyåret. Den aktuelle mekanismen har til hensikt å begrense eksport av strøm fra Norge i bestemte situasjoner.

Aaslands kunngjøring kom som svar på et spørsmål fra Frp-leder Sylvi Listhaug under en debatt i NRK-programmet «Politisk kvarter».

- Den kommer nå på nyåret. Vi er i ferd med å konkludere om den ordningen, som er helt vesentlig. Det er viktig at vi gjør dette på riktig måte slik at vi ikke utsetter forsyningssikkerheten for utilsiktede konsekvenser. Mekanismen kommer til å være viktig i tida framover fordi at vi kommer til å få mer uregulerbar kraft i det norske kraftsystemet. Det betyr at vi må ta vare på vannkraften vår, som bidrar med effekt og kan opprettholde kraftforsyningen når det ikke blåser, sier Aasland.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Fryktet grep

Aaslands uttalelse kommer i ei tid hvor både Sverige og Finland frykter at deres tilgang på kraft ikke vil strekke til, og at de som følge av dette vil kunne oppleve strømbrudd.

Så seint som i august ba nordiske energimyndigheter Norge om å revurdere sine planer om å innføre eksportbegrensninger. Dette fordi at de frykter at det vil kunne inspirere andre land til å gjøre det samme, noe som vil forverre situasjonen for de nordiske og europeiske kraftmarkedene.

- Er du åpen for å frikoble strømprisen i Norge mer fra Europa eller ikke? spør programleder Astrid Randen.

- Det er ikke noe «quick fix» som tillater oss å frikoble prisen fra europeiske priser. Vi har et sammensatt system, som vi må håndtere med varsomhet. Og så må vi forsikre oss om at tiltakene som vi gjennomfører faktisk virker: At de bedrer forsyningssikkerheten og at de får ned priser. Det er ingen enkle løsninger, svarer Aasland.

Rødts vararepresentant på Stortinget, Terje Kollbotn, ønsker nyheten fra Aasland velkommen. Han mener at det er uansvarlig å ikke ha en slik styringsmekanisme, slik som Aasland nå varsler at kommer på nyåret.

- Vi er spent på hva som kommer. Signalene vi har fått tyder på at det kan være en ganske svak ordning. Men de må legge den på bordet, så vi har noe å forholde oss til, sier Kollbotn til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer