Varsler gigantavtale: - Nå må du feire

Denne avtalen har potensial til å bli langt større og mer lukrativ enn noen avtale de kunne kommet fram til med EU.

- MASSIV AVTALE: USAs president Donald Trump gratulerer Storbritannias Boris Johnson med valgseieren og sier landene nå vil kunne inngå en «massiv» handelsavtale. Foto: Peter Nicholls / AP / NTB Scanpix
- MASSIV AVTALE: USAs president Donald Trump gratulerer Storbritannias Boris Johnson med valgseieren og sier landene nå vil kunne inngå en «massiv» handelsavtale. Foto: Peter Nicholls / AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

USAs president Donald Trump var tidlig ute med å hylle Storbritannias statsminister Boris Johnson etter nattas brakvalg. Nå står det ikke lenger noe som helst i veien for at den britiske statsministeren skal kunne holde sitt valgløfte: å få brexit unnagjort.

- Gratulerer til Boris Johnson for hans fantastiske SEIER! Storbritannia og USA står nå fritt til å forhandle fram en massiv ny handelsavtale etter brexit. Denne avtalen har potensial til å bli langt større og mer lukrativ enn noen avtale de kunne kommet fram til med EU. Nå må du feire, Boris!

Temaet om en handelsavtale mellom USA og Storbritannia har mildt sagt vært betent under britenes valgkamp.

Labour-leder Jeremy Corbyn har advart sine landsmenn om at Boris Johnson og hans liberalister kommer til å undergrave Det offentlige helsevesenet NHS (National Health Service) ved å åpne for privatisering i en framtidig handelsavtale med Trump. Paritet har også slått alarm om at amerikanske legemiddelgiganter bare venter på å rykke inn i Storbritannia etter en ny handelsavtale.

Johnson og De konservative har på sin side avvist påstandene som Corbyns konspiratoriske framstilling av en «forgiftet» handelsavtale mellom de to landene, ifølge NTB.

Langet ut mot Boris

Trumps løfte om en «lukrativ avtale» kommer bare halvannen måned etter at den amerikanske presidenten langet ut mot Johnsons forsøk på å få til en brexitløsning, og uttalte at brexitavtalen gjør det «umulig for USA å inngå en handelsavtale med Storbritannia».

- Denne avtalen … Du kan ikke gjøre det, du kan ikke handle. Vi kan ikke inngå en handelsavtale med Storbritannia, sa Trump i et intervju med radiostasjonen LBC i slutten av oktober. Der var også Nigel Farage, en av frontfigurene i brexitkampanjen og leder av Brexit Party.

Trumps uttalelse den gang sto i sterk kontrast til hva han tidligere hadde antydet. I september sa han at han jobbet tett med Johnson for å få til en «fantastisk handelsavtale» idet Storbritannia går ut av EU.

Med Boris' og De konservatives overlegne valgseier, ligger imidlertid det aller meste til rette for at Storbritannia kommer til å forlate EU innen 31. januar 2020.

FORNØYD: Boris Johnson ble godt tatt imot i forkant av vinnertalen, etter et kjempevalg for det konservative parti. Video: AP. Vis mer

Trekker seg

Storbritannia-ekspertene Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, og Trine Andersen, redaktør for britiskpolitikk.no, beskriver valgresultatet som en «politisk dødsdom» for Labour-leder Jeremy Corbyn.

Det tok heller ikke mange timene før Corbyn varslet at han vil gå av som leder for Labour etter det svært skuffende valget.

- Jeg vil ikke lede partiet i noen framtidige valg, sier Corbyn.

Selv om Corbyn annonserer at han vil trekke seg, så sier han at han vil lede partiet gjennom en «refleksjonsperiode».

I løpet av valgkampen har Labour-lederen også havnet i klinsj med Donald Trump, som han mener blandet seg inn i britenes valg etter et oppsiktsvekkende radiointervju.

Det kom i etterkant av at den amerikanske presidenten under et radiointervju med kanalen LBC i oktober sa at det ville være «så dårlig» for Storbritannia dersom Corbyn blir statsminister.

- Corbyn hadde vært så dårlig for landet, han hadde vært så dårlig.

Corbyn svarte med å tvitre at «Trump forsøker å blande seg inn i valget i Storbritannia for å få sin venn Boris Johnson valgt».

Trump uttalte i løpet av det samme intervjuet at han er «god venn» med Boris Johnson:

- Boris og jeg har et godt vennskap, vi har blitt gode venner. Boris og jeg, da han stilte til valg, da sa de «han er Trump, han er Trump». Vi har nok mange av de samme meningene, sier Trump i intervjuet.

Johnson har på sin side måttet tåle hard kritikk fra britiske medier de siste månedene og har blant annet blitt omtalt som en «ren Donald Trump».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer