Varsler gigantbud på Torghatten

Oppkjøpsfondet EQT har lagt inn et bud på alle aksjene i transportkonsernet Torghatten. Aksjene i Widerøe skilles ut i et nytt selskap.

SKILLES UT: Widerøe vil fortsatt være på norske hender selv om det globale oppkjøpsfondet EQT har varslet bud på transportkonsernet Torghatten. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SKILLES UT: Widerøe vil fortsatt være på norske hender selv om det globale oppkjøpsfondet EQT har varslet bud på transportkonsernet Torghatten. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det globale oppkjøpsfondet med hovedkontor i Stockholm har varslet et bud på 175 kroner per aksje i Torghatten. Det priser selskapet til 7,26 milliarder kroner, melder EQT og Torghatten i pressemeldinger onsdag morgen.

Samtidig er det besluttet å utfisjonere eierskapet til Widerøe ut av Torghatten ASA. Planen er å skille ut flyvirksomheten i et nytt aksjeselskap, Flyco, der Torghattens aksjonærer vil få et direkte eierskap.

Budet på Torghatten uten flyvirksomheten i Widerøe er på 175 kroner per aksje.

Styret i Torghatten har enstemmig besluttet å anbefale at aksjonærene i Torghatten aksepterer tilbudet.

- Vi har siden den første henvendelsen fra EQT hatt dialog med flere interessenter, men tilbudet fra EQT fremstår som det beste alternativet for eierne og for Torghatten, sier Brynjar Forbergskog, styreleder i Torghatten, i en pressemelding.

Han sier at EQT Infrastructure ønsker å være en aktiv eier, og mener at oppkjøpsfondets «ressurser, kompetanse og nettverk» vil bidra til videre lønnsom vekst.

- EQT har også opplyst at de ikke har planer om å flytte Torghattens hovedkontor eller skifte selskapets navn. Et enstemmig styre anbefaler budet fra EQT Infrastructure, sier Forbergskog.

«Budgiver har på nærmere vilkår inngått avtaler om kjøp av aksjer med Torghattens største aksjeeiere som representerer ca. 53,62 prosent av de totale utstedte og utestående aksjene i Torghatten», skriver det norske selskapet i en pressemelding.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

- Torghatten er en fremragende suksesshistorie som spiller en viktig rolle for mange byer og små lokalsamfunn over store deler av Norge. EQT er imponert over selskapets utvikling det siste tiåret når det gjelder vekst, lønnsomhet og arbeidet med bærekraft, sier Daniel Pérez, partner i EQT Partners og investeringsrådgiver for EQT Infrastructure.

Han skryter også av selskapets styreleder Brynjar Forbergskog og konsernsjef Roger Granheim.

- De har forvandlet Torghatten fra å være et regionalt, nordnorsk selskap til å bli en nasjonal samferdselsaktør. Vi skal anvende EQTs finansielle styrke og omfattende erfaring innen transportinfrastruktur for å videreutvikle Torghattens samfunnskritiske tjenester og bærekraftsprofil, til fordel for Torghattens kunder, ansatte og samarbeidspartnere over hele landet, fortsetter Pérez.

Det over 100 år gamle selskapet Torghatten er blant annet største eier i flyselskapet Widerøe, Norgesbuss og en rekke fergelinjer, og har totalt rundt 7000 ansatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer