Janet Yellen

Varsler global katastrofe

USAs finansminister Janet Yellen advarer om at USA og verden kan bli sendt ut i en økonomisk katastrofe dersom amerikanske politikere ikke klarer å bli enige om å heve gjeldstaket.

KRAFTIG ADVARSEL: USAs finansminister Janet Yellen advarer om dramatiske konsekvenser dersom USA ikke hever gjeldstaket. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP
KRAFTIG ADVARSEL: USAs finansminister Janet Yellen advarer om dramatiske konsekvenser dersom USA ikke hever gjeldstaket. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Yellen kom med den dystre advarselen søndag før president Joe Biden tirsdag skal møte lederne for både demokratene og republikanerne i Kongressen.

Amerikanske politikere må heve det såkalte gjeldstaket innen 1. juni. Hvis ikke vil ikke USA være i stand til å betjene statsgjelda si.

- Kaos

- Enten det handler om å betale renteutgifter som forfaller eller penger til mottakere av Social Security eller Medicare, vil vi rett og slett ikke ha nok penger til å møte alle forpliktelsene våre. Og det er brei enighet om at det vil føre til finansielt og økonomisk kaos, sier Yellen til ABC News, ifølge AP.

Republikanerne, ledet av speaker Kevin McCarthy, ønsker bare å heve gjeldstaket dersom demokratene også går med på omfattene kutt i velferdsordninger. Biden og demokratene mener på sin side at det er uaktuelt å knytte hevingen av gjeldstaket til budsjettforhandlinger.

WOOPS: Tidligere president Barack Obama gikk på en liten tittel-smell da han skulle introdusere president Joe Biden i Det hvite hus tirsdag 5. april. Video: WH.GOV / Youtube. Foto: Scanpix Vis mer

Ved å øke gjeldstaket vil ikke amerikanske politikere øke de føderale utgiftene i statsbudsjettet. Hevingen innebærer bare at de vil tillate å låne penger til å finansiere utgifter de allerede har godkjent. Selv om det fortsatt er noen uker til fristen for å heve gjeldstaket 1. juni, er det bare åtte dager i løpet av mai hvor hele Kongressen er i arbeid.

- Katastrofe

26. april vedtok republikanerne i Representantenes hus en heving av gjeldstaket knyttet til betydelige kutt i velferdsordninger. Dette forslaget får etter all sannsynlighet ikke flertall i Senatet hvor demokratene har flertall. President Biden har også sagt at han er villig til å legge ned veto mot vedtak som innebærer kutt i velferdsordninger dersom noe skulle komme helt til hans skrivebord i Det hvite hus.

- Det er rett og slett uakseptabelt av Kongressen å true med økonomisk katastrofe for amerikanske husholdninger og det globale finanssystemet for å heve gjeldstaket og bli enige om et budsjett, sier Yellen.

Under intervjuet med ABC News svarte ikke Yellen helt entydig da hun ble spurt om Biden kunne omgå Kongressen ved å ta i bruk det 14. grunnlovstillegget og dermed unngå en økonomisk katastrofe.

HELOMVENDING: USAs president Joe Biden holdt opprinnelig en pressekonferanse om høye energipriser, men på vei ut fikk han et spørsmål han bare måtte svare på. Video: Reuters. Vis mer

- Vi burde ikke komme til det punktet hvor vi må vurdere om presidenten kan fortsette å ta opp gjeld. Det ville innebære en konstitusjonell krise. Hva gjør vi hvis Kongressen ikke tar ansvaret den har? Det er rett og slett ikke noen gode alternativer, sier Yellen.

Trussel

Flere amerikanske politikere påpeker også at situasjonen utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet i en svært urolig global tid.

- Russerne og kineserne vil forsøke å utnytte dette. USA har egentlig aldri kommet så nær ikke å betale gjelda si før. Så det er vanskelig å forestille seg hva det vil se ut som, sier den demokratiske kongressrepresentanten Jim Himes til CNN.

Den republikanske kongressrepresentanten Mike Turner mener det er Biden som vil få mesteparten av skylda dersom amerikanske politikere ikke blir enige om å heve gjeldstaket.

- Dersom presidenten mislykkes med å forhandle med Kongressen og fortsetter med utgifter som er ute av kontroll og turer økonomien vår, så er det en trussel mot nasjonal sikkerhet, sier Turner til CNN.

Kyrsten Sinema var demokratisk senator fra Arizona fram til i fjor. Da meldte hun seg ut av partiet og er nå uavhengig. Hun mener både Biden og McCarthy er nødt til å inngå et kompromiss.

Ikke der ennå

- Det kommer ikke til å bli vedtatt en ren heving av gjeldstaket. Det finnes ikke nok stemmer til det. Så jo før jo heller de to kommer sammen i et rom og lytter til hva den andre trenger, er det mer sannsynlig at vi klarer å løse denne utfrodringen og beskytte troverdigheten og kreditten til USA, sier Sinema til CBS News.

I USA er det Kongressen som har ansvaret for å bevilge penger til føderale utgifter. Men under en liknende situasjon i 2011 undersøkte daværende president Barack Obama muligheten for å bruke det 14. grunnlovstillegget. Den gangen konkluderte juristene i det amerikanske justisdepartementet med at presidenten trolig ikke hadde en unilateral rett til å ta opp gjeld på vegne av USA.

- Jeg har ikke kommet dit ennå, sa Biden i et intervju med MSNBC fredag da han ble spurt om å bruke grunnlovstillegget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer