Janet Yellen

Varsler global katastrofe

USAs finansminister Janet Yellen advarer om at USA og verden kan bli sendt ut i en økonomisk katastrofe dersom amerikanske politikere ikke klarer å bli enige om å heve gjeldstaket.

KRAFTIG ADVARSEL: USAs finansminister Janet Yellen advarer om dramatiske konsekvenser dersom USA ikke hever gjeldstaket. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP
KRAFTIG ADVARSEL: USAs finansminister Janet Yellen advarer om dramatiske konsekvenser dersom USA ikke hever gjeldstaket. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Yellen kom med den dystre advarselen søndag før president Joe Biden tirsdag skal møte lederne for både demokratene og republikanerne i Kongressen.

Amerikanske politikere må heve det såkalte gjeldstaket innen 1. juni. Hvis ikke vil ikke USA være i stand til å betjene statsgjelda si.

- Kaos

- Enten det handler om å betale renteutgifter som forfaller eller penger til mottakere av Social Security eller Medicare, vil vi rett og slett ikke ha nok penger til å møte alle forpliktelsene våre. Og det er brei enighet om at det vil føre til finansielt og økonomisk kaos, sier Yellen til ABC News, ifølge AP.

Republikanerne, ledet av speaker Kevin McCarthy, ønsker bare å heve gjeldstaket dersom demokratene også går med på omfattene kutt i velferdsordninger. Biden og demokratene mener på sin side at det er uaktuelt å knytte hevingen av gjeldstaket til budsjettforhandlinger.

Ved å øke gjeldstaket vil ikke amerikanske politikere øke de føderale utgiftene i statsbudsjettet. Hevingen innebærer bare at de vil tillate å låne penger til å finansiere utgifter de allerede har godkjent. Selv om det fortsatt er noen uker til fristen for å heve gjeldstaket 1. juni, er det bare åtte dager i løpet av mai hvor hele Kongressen er i arbeid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer