Varsler grep etter øy-avsløring

Innleder gransking av H&M-milliardærens private øyparadis.

GRANSKES: I 2014 kjøpte H&M-arving Jan Bengtsson denne øya for 49 millioner svenske kroner. Så skal han ha omgjort øya til et «jaktparadis», hvor tilsynelatende flere ulovlige endringer skal ha vært gjort med øyas natur. Foto: Google Maps / Suvad Mrkonjic / XP / Scanpix / NTB
GRANSKES: I 2014 kjøpte H&M-arving Jan Bengtsson denne øya for 49 millioner svenske kroner. Så skal han ha omgjort øya til et «jaktparadis», hvor tilsynelatende flere ulovlige endringer skal ha vært gjort med øyas natur. Foto: Google Maps / Suvad Mrkonjic / XP / Scanpix / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I starten av februar skrev den svenske avisa Dagens ETC at H&M-arving og milliardær Jan Bengtsson (50) skal ha begått flere miljøkriminelle handlinger på øya han eier i Stockholms skjærgård.

Ifølge avisa skal det blant annet dreie seg om avskoging, mudring av strender og import av muflon-sauer.

I tillegg skal det være satt opp skilter om at øya er privat og at flere områder er kameraovervåket. Dette på tross av Sveriges lov om veirett og at man skal kunne ferdes fritt i strandsonen.

- Over ti kameraer

Den massive overvåkningen skal ifølge ETC dermed være i strid med loven. Nå har det Svenske Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), som tilsvarer det norske Datatilsynet, kommet på banen.

Ifølge Expressen vil IMY granske bruken av det tilsynet mistenker er ulovlig kameraovervåking.

«IMY har mottatt en klage om at du driver kameraovervåking av en 5 km lang vei på Kvarnön i Haninge kommune i Stockholm, med over ti kameraer rettet mot veien», skriver IMY i et dokument, gjengitt av avisa.

IMY har tidligere vært i kontakt med Bengtsson om kameraene. I den ferske klagen mener tilsynet at Bengtsson har vært for passiv i saken, og krever derfor at milliardæren svarer på en rekke spørsmål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.