Amerikansk storbank:

Varsler historisk høy oljepris

Stadig flere amerikanske storbanker mener oljeprisen kan nå rekordhøye nivåer.

REKORDHØY: Oljeprisen kan nå rekordhøye nivåer, mener den amerikanske storbanken JPMorgan. Foto: Ronnie Chua / Shutterstock / NTB
REKORDHØY: Oljeprisen kan nå rekordhøye nivåer, mener den amerikanske storbanken JPMorgan. Foto: Ronnie Chua / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da coronapandemien for alvor lammet verdensøkonomien i fjor vår, sank oljeprisen som en stein.

Siden den gang har prisen gått kraftig opp igjen, og nå mener stadig flere ekspert at prisene kan nå astronomiske nivå.

Rekordhøy pris

For øyeblikket ligger prisen på et fat nordsjøolje på 73,50 dollar.

Ifølge en fersk rapport fra den amerikanske storbanken JPMorgan kan prisen blir så høy som 120 dollar neste år, mens den året etter, i 2023, kan nå helt opp i 150 dollar fatet.

Det er altså mer enn en dobling fra det nåværende nivået. Skulle JPMorgan få rett i sine anslag vil oljeprisen nå et historisk høyt nivå. 11. juli 2008 var oljeprisen på sitt hittil høyeste nivå, på 147,02 dollar fatet.

JPMorgan begrunner spådommen med at OPEC ikke har i nærheten av den kraften til å motvirke de høye oljeprisene som folk tror.

- De har ikke fatene. Det er en luftspeiling, sier Christyan Malek, leder for olje- og gassforskning i JPMorgan til CNN.

Problemet er at selv om det er mer enn nok olje som ligger og venter på å bli tatt opp, så har ikke Opec-landene kapitalen eller logistikken til å levere olje raskt nok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.