Den europeiske sentralbanken

Varsler historisk rentehopp: - Frykter hard landing

Danske Bank varsler trippel renteheving fra Den europeiske sentralbanken. Slik kan det påvirke Norges rente.

NYTT RENTEMØTE: Den europeiske sentralbanken i Frankfurt har nytt rentemøte neste uke. Foto: Markus Mainka / Shutterstock / NTB
NYTT RENTEMØTE: Den europeiske sentralbanken i Frankfurt har nytt rentemøte neste uke. Foto: Markus Mainka / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I Europa settes styringsrentene opp som om det var et kappløp mellom sentralbankene. Norges Bank gjorde et dobbelt rentehopp, med 0,5 prosentpoeng, i midten av august.

22. september er det ny rentebeslutning, og flere økonomer mener at man også her bør belage seg på dobbel økning.

8. september er det ventet at Den europeiske sentralbanken (ECB) kommer med ny renteheving. 21. juli hevet de renta for første gang på 11 år - med 0,5 prosentpoeng. Renta er nå lik null.

Historisk økning

Nå kan det stå om en trippelheving - på 0,75 prosentpoeng. Det mener Danske Bank i sin vurdering, skriver danske Finans. Det vil i så fall være den største renteøkningen siden 1999.

- Det er den meget høye inflasjonen som får sentralbankene til å sette inn støtet nå. Inflasjonen i euroområdet nådde 8,9 prosent i juli, og nå er det godt mulig den vil komme over 10 prosent de neste månedene fordi energiprisene fortsetter å stige, skriver Las Olsen, sjeføkonom i Danske Bank, i en kommentar til avisa.

Den amerikanske sentralbanken (Fed) har kjørt to trippelhevinger på kort tid. Det kan derfor påvirke andre sentralbanker, inkludert ECB, euroens sentralbank.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.