Den europeiske sentralbanken

Varsler historisk rentehopp: - Frykter hard landing

Danske Bank varsler trippel renteheving fra Den europeiske sentralbanken. Slik kan det påvirke Norges rente.

NYTT RENTEMØTE: Den europeiske sentralbanken i Frankfurt har nytt rentemøte neste uke. Foto: Markus Mainka / Shutterstock / NTB
NYTT RENTEMØTE: Den europeiske sentralbanken i Frankfurt har nytt rentemøte neste uke. Foto: Markus Mainka / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I Europa settes styringsrentene opp som om det var et kappløp mellom sentralbankene. Norges Bank gjorde et dobbelt rentehopp, med 0,5 prosentpoeng, i midten av august.

22. september er det ny rentebeslutning, og flere økonomer mener at man også her bør belage seg på dobbel økning.

8. september er det ventet at Den europeiske sentralbanken (ECB) kommer med ny renteheving. 21. juli hevet de renta for første gang på 11 år - med 0,5 prosentpoeng. Renta er nå lik null.

Historisk økning

Nå kan det stå om en trippelheving - på 0,75 prosentpoeng. Det mener Danske Bank i sin vurdering, skriver danske Finans. Det vil i så fall være den største renteøkningen siden 1999.

- Det er den meget høye inflasjonen som får sentralbankene til å sette inn støtet nå. Inflasjonen i euroområdet nådde 8,9 prosent i juli, og nå er det godt mulig den vil komme over 10 prosent de neste månedene fordi energiprisene fortsetter å stige, skriver Las Olsen, sjeføkonom i Danske Bank, i en kommentar til avisa.

Den amerikanske sentralbanken (Fed) har kjørt to trippelhevinger på kort tid. Det kan derfor påvirke andre sentralbanker, inkludert ECB, euroens sentralbank.

UVANLIG: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav chen, sier at den doble rentehevingen er veldig uvanlig i Norsk sammenheng. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

Nyhetsbyrået Reuters skrev før helga at kilder i ECB diskuterte nettopp en trippel renteheving.

- Jeg kommer ikke nødvendigvis til å støtte 0,75 prosentpoeng, men det er ingen grunn til at det ikke bør diskuteres. Hvis Fed gjorde det er det ingen grunn til at vi ikke i det minste burde legge det på bordet, sier en ikke-navngitt kilde.

Kan svekke krona

Dersom en trippel renteheving foreligger, har ikke det en direkte påvirkning på Norges Banks rentebeslutning, forteller sjeføkonom ved Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, til Børsen.

- Det påvirker oss litt indirekte, via kronekursen. Hvis høyere rente ute bidrar til å svekke norsk krone, vil det igjen føre til at renta settes raskere opp her hjemme. Hvis krona svekker seg, blir det høyere importert prisvekst i Norge, som igjen trekker opp renta her. Det slår ikke veldig sterkt ut, fordi man er mest opptatt av prispresset her hjemme, sier hun.

Neste rentebeslutning fra Norges Bank er altså drøye tre uker unna. De varslet forrige tidligere denne måneden at renta må raskere opp en de så for seg i juni.

- Prognosen da innebar en veldig myk landing. Jo mer renta må settes opp, desto mer øker faren for en hard landing, sier Due-Andresen.

- Heller du mot myk eller hard landing?

- Jeg synes det ser litt dårlig ut nå. Jeg tror at kostnadspresset er så betydelig at renta må settes veldig høyt opp, som antakelig vil gå ut over konsum og investeringer. Jeg frykter en hard landing, men det er jo litt tidlig å si. Men jo mer renta settes opp, jo mer øker sannsynligheten for det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer