Londongrad:

Varsler hustrøbbel for oligarker

Eiendomstopp mener sanksjonene byr på problemer ingen har forutsett.

PÅ KONGELIG GRUNN: Roman Abramovitsj kjøpte luksusbygningen i Kensington Palace Gardens. Jorda er det dronningen som eier, og sanksjonene hindrer oligarken i å betale nødvendige utgifter. Foto: Mark Thomas / Shutterstock / NTB
PÅ KONGELIG GRUNN: Roman Abramovitsj kjøpte luksusbygningen i Kensington Palace Gardens. Jorda er det dronningen som eier, og sanksjonene hindrer oligarken i å betale nødvendige utgifter. Foto: Mark Thomas / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Styreleder i eiendomsfirmaet Aylesford International, Andrew Langton, har solgt prakteiendommer i London i flere tiår. Blant annet han har solgt en rekke luksusbygg til russiske oligarker, blant dem Roman Abramovitsj, Oleg Deripaska og Alisjer Usmanov.

Han fortalte Børsen forrige uke at han angrer på at han hjalp oligarkene til å kjøpe London.

Med sanksjonene kan ikke lenger oligarkene ta i bruk de overdådige eiendommene - og det kan ingen andre heller. Derfor står luksusen alene og forlatt mens støvkornene legger seg i stadig tjukkere lag.

Forsikringsknipe

Men det er én ting «ingen» har tenkt på når det kommer til sanksjonene, mener Langton. Nemlig forsikring. Det er nemlig ikke lov å handle med sanksjonerte individer, som betyr at forsikringsselskapene ikke lenger kan ta seg betalt for forsikringene. Og uten betaling opphører forsikringene.

Når det kommer til Londons mest praktfulle bygninger kan det bety en aldri så liten ekstra hodepine for oligarkene.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Spesielt i London er landet som bygningene står på eid av staten eller av dronningen. Du har et ansvar overfor jordeier om å ha forsikringsdekning. Kan du ikke betale forsikringen er det brudd på avtalen mellom deg og jordeier, forklarer Langton, og fortsetter:

- London har et antall veldig store eiendommer som er eid av dronningen. Du kan kjøpe bygninger på disse eiendommene, men du leier jorda. De beste eiendommene i London har en slik ordning.

Leier av dronningen

Langton forklarer at Belgravia Square 5, som han solgte til Oleg Deripaska i 2003, står på jord eid av staten. Roman Abramovitsj' villa i Kensington Palace Gardens har leiekontrakt med dronningen.

På «Crown Estates»' nettsider står det at Kensington Palace Gardens har vært under kongelig eierskap i århundrer, og at de jobber for å «bevare den rike arkitekturen og historiske karakteren». I Londons rikeste nabolag bor blant andre prins William og hertuginne Kate med barna.

- Hvis oligarkene vil utfordre sanksjonene i retten, så kan de ikke det, for advokater har ikke lov til å jobbe for dem, sier Langton.

Han forteller også at jordeieren kan dra oligarkene for retten, og potensielt kreve tilbake eiendommen.

EIER LAND: Dronning Elizabeth eier som monark flere landeområder i Storbritannia. Blant annet Kensington Palace Gardens, hvor Roman Abramotivsj eier hus. Foto: Victoria Jones / AFP / NTB
EIER LAND: Dronning Elizabeth eier som monark flere landeområder i Storbritannia. Blant annet Kensington Palace Gardens, hvor Roman Abramotivsj eier hus. Foto: Victoria Jones / AFP / NTB Vis mer

The Wall Street Journal har også skrevet at Abramovitsj skylder dronningen leieinntekter, og at han ikke er i stand til å betale dette som følge av sanksjonene. Per mars var det snakk om 10 000 pund årlig, tilsvarende 119 000 norske kroner.

Børsen har vært i kontakt med en talsperson for The Crown Estate, som ikke kan kommentere individuelle leiekontrakter. I en generell kommentar svarer de:

- Vi fordømmer angrepet på Ukraina og den grusomme innvirkningen det har på folkene som bor der. Vi retter oss kjapt etter introduksjonen av sanksjoner, eller andre retningslinjer som gjelder, og vil fortsette med det.

- Kan ikke akseptere penger

Det britiske finansdepartementet har åpnet for at man kunne søke om en lisens for å bruke penger på grunnleggende behov, som inkluderer blant annet forsikringspenger. Hvorvidt han faktisk har søkt om dette er ikke kjent.

Eiendomsmegler Langton mener det er forsikringsmarkedet Lloyds of London som i hovedsak stått for forsikringen av en rekke oligark-eiendeler, inkludert fly og yachter.

- De kan ikke lenger dekke noen av disse folka, hvis pengene kommer fra en russisk kilde. De har ikke lov til å akseptere penger fra dem, som betyr at de ikke lenger er forsikret.

FORSIKRINGSTRØBBEL: Eiendomstopp Andrew Langton mener oligarkene kan få trøbbel med leieavtalene sine som følge av sanksjonene. Foto: Aylesford International
FORSIKRINGSTRØBBEL: Eiendomstopp Andrew Langton mener oligarkene kan få trøbbel med leieavtalene sine som følge av sanksjonene. Foto: Aylesford International Vis mer

- Kan slektninger eller andre forbindelser betale forsikring på vegne av oligarkene da?

- Ja, i utgangspunktet. Men folkene som mottar pengene må være veldig forsiktige, for pengene kan være skitne. Hvis du aksepterer skitne penger, så er det hvitvasking. Det er umulig nå, tror jeg, med hele verdens øyne på seg, mener eiendomstoppen.

Samarbeider med myndigheter

Børsen har vært i kontakt med presseavdelingen i Lloyds of London, som i stedet for å svare på en rekke spørsmål henviser til en pressemelding som ble lagt ut i starten av krigen. Her skriver de at bare ett prosent av forretningene deres er med russere og hviterussere.

«Vi fokuserer vår innsats på å hjelpe regjeringer og regulatorer verden rundt for å identifisere og implementere sanksjoner rundt den russiske stat», står det.

Forsikringsmarkedet skriver ingenting om de har avsluttet forretningene med sanksjonerte individer.

«Vi fortsetter med å jobbe med forsikringsmarkedet i London, ved å dekke viktige områder som cyber, rom og politisk risiko, for å hjelpe til å levere et effektivt sanksjonsregime rundt russiske verdier. Vi vil fortsette de hyppige samtalene vi har hatt med britiske og internasjonale regulatorer siden krigen startet, og vi sørger for at vi holder oss i kontakt med disse organene mens de tenker nøye over hvordan sanksjoner kan gi maksimal effekt», står det videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer