Varsler kamp om krisepakke

Fredag legger regjeringen fram en ny krisepakke til næringslivet. Men SV er ikke fornøyd med signalene som er kommet på støtte til kollektivtransporten. Nå varsler de omkamp.

NY KRISEPAKKE: Fredag vil regjeringen legge fram ny krisepakke. Men SV er allerede bekymret for at støtte til miljøvennlige kollektivtransport prioriteres ned, og varsler kamp om ordningene. Her fra en av regjeringens tidligere pressekonferensen om coronasituasjonen. Foto: Annika Byrde / NTB
NY KRISEPAKKE: Fredag vil regjeringen legge fram ny krisepakke. Men SV er allerede bekymret for at støtte til miljøvennlige kollektivtransport prioriteres ned, og varsler kamp om ordningene. Her fra en av regjeringens tidligere pressekonferensen om coronasituasjonen. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Blant tiltakene som regjeringen legger fram i sitt forslag til krisepakke fredag, er en støtte for flyselskapene fram til juni.

Flere andre selskaper får bare støtte i noen måneder. Blant disse er kollektivtransporten, etter det Dagbladet erfarer.

Regjeringens prioritering av flyselskaper over miljøvennlige selskaper, er noe SV vil jobbe for å endre på i de kommende forhandlingene.

- Folk tar buss - ikke fly

I tillegg til støtte til flyselskapene, vil regjeringen forsøke å forlenge stansen i flyseteavgiften.

- Det er mulig finansministeren har glemt at folk flest bruker bussen til jobb, ikke fly, sier medlem i transport - og kommunikasjonskomiteen på Stortinget Mona Fagerås (SV) til Dagbladet.

SV har ikke sett detaljene i støtten regjeringen skal legge fram.

Likevel er SV bekymret for at regjeringens prioriteringer ikke vil være gode nok for kollektivtrafikken, og forbereder seg til en kamp om krisestøtten til miljøvennlig transport.

BEKYMRET: Mona Fagerås (SV) er bekymret over framtida til kollektivselskaper og varsler kamp om regjeringens krisepakke. Foto: Vidar Ruud / NTB
BEKYMRET: Mona Fagerås (SV) er bekymret over framtida til kollektivselskaper og varsler kamp om regjeringens krisepakke. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Nå er det på tide at regjeringen også stiller opp for å unngå rutekutt i kollektivtrafikken på lengre sikt, og begynner å tenke på hvordan vi skal løse klimakrisen på andre siden av denne pandemien, sier Fagerås.

Hun understreker at vi selvfølgelig må beholde flyrutene som trengs i distriktene, for eksempel i Finnmark.

- Men når vi vet at hundretusenvis av mennesker er avhengige av kollektivsystemer som nå er på grensa til å bryte sammen, må vi ha flere tanker i hodet samtidig.

Til Stortinget fredag

Krisepakken som regjeringen skal legge fram i morgen, er etter det Dagbladet kjenner til stor, med flere milliarder foreslått i ekstrabevilgning til blant annet næringslivet.

Krisepakken legges fram i Kongen i statsråd fredag formiddag, og går direkte videre til Stortinget.

Regjeringspartiene Ap og Sp begynner da forhandlinger med SV om innholdet i pakken, blir Dagbladet fortalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer