Varsler «katastrofale» priser: - Panikkmodus

Advarer om konsekvensene dersom gass-strupingen mot Polen og Bulgaria bare er Putins første steg.

GAZPROM: Den russiske statlige gassgiganten Gazprom har hovedkvarter i Lakhta Tower, St. Petersburg, som med sine 463 meter er Russlands og Europas høyeste bygg. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / NTB
GAZPROM: Den russiske statlige gassgiganten Gazprom har hovedkvarter i Lakhta Tower, St. Petersburg, som med sine 463 meter er Russlands og Europas høyeste bygg. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / NTB Vis mer
Publisert

I går ble det kjent at Russland stanser gasstilførselen til Polen og Bulgaria, som følge av at landene nekter å gå med på rubelbetaling, slik Russland krever.

Flere frykter for konsekvensene dersom det bare er starten.

- Nå er vi i en kritisk panikkmodus, sier gass-trader og hedgefond-forvalter Bill Perkins til CNBC.

- Katastrofale priser

Ekspert på det europeiske gassmarkedet, Karen Sund i Sund Energy, antydet nylig overfor Børsen at grepet kan være Putins første steg mot å skru av gassleveransene til hele Europa.

Et slikt scenario vil trolig gi brutale konsekvenser.

En brå russisk gass-stans vil kunne gi Europa en energikrise, advarer eksperter. Skyhøye strømpriser, og en økonomisk smell for europeiske bedrifter og husholdninger vil være noen av følgene.

Perkins holder heller ikke igjen på advarslene.

Dersom Russlands neste trekk er å kutte energitilførselen til Europa tvert, vil det bli «katastrofale priser» kommende vinter, sier han.

- Hvis Russland stenger av gassen og oljen, kommer Europa til å kjempe hardt til vinteren for å opprettholde oppvarmingen og bare holde økonomien gående, føyer han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.