Varsler kjempesmell: - Ekstremvår for mange

Forbruksgjelden øker og inkassosakene blir stadig flere. Inkassotopp varsler mørk vår.

MØRK VÅR: Inkassotopper mener vi kan stå overfor et inkassoras denne våren. Farevarslene er her allerede. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MØRK VÅR: Inkassotopper mener vi kan stå overfor et inkassoras denne våren. Farevarslene er her allerede. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det blir en skummel vår. Det blir en ekstremvår for mange, sier Geir Grindland, inkassorådgiver i rådgivnings- og regnskapsselskapet Remake, til Børsen.

Tirsdag denne uka kom oppdaterte tall fra Gjeldsregisteret. Den viste at den samlede forbruksgjelden i Norge økte i februar med 0,4 milliarder til 151,4 milliarder kroner.

Sammenliknet med februar i fjor har forbruksgjelden økt med 2,8 milliarder kroner.

Daglig leder i Gjeldsregisteret, Egil Årrestad, bemerket at man skal huske på at forbruker fikk en naturlig økning for et år siden, da man var i ferd med å avvikle coronarestriksjoner.

- På den annen siden har husholdningsbudsjettene generelt sett «krympet» som følge av stigende kostnadsnivå på blant annet renter og strøm. Veksten i forbruksgjeld medfører derfor økt risiko for betalingsproblemer, sa Årrestad.

- Mye uro

En økt forbruksgjeld kan være et dårlig tegn for tida som kommer, mener Grindland.

- Vi ser nå, som vi har fryktet og sagt, at mange bruker forbrukslån og kredittkort for å overleve - for å betale på andre inkassosaker som brenner enda mer, sier Grindland.

Han har over 20 års erfaring fra inkassobransjen, og sier han «aldri har vært i nærheten av så mye uro som det er nå».

- Mange har hatt en buffer etter corona, og har sånn sett holdt seg flytende. Men nå er kontoen tom. Flere grupper tømmer kontoen. Du har hatt høy strømregning over lang tid. Selv om vi nå er på et tålelig greit nivå, så ser du effekten nå, sier Grindland, og fortsetter:

- Dette har vært i lufta lenge, og nå er det egentlig bare å vente på det store smellet. Det er på vei dette året her.

Faresignaler

Også Kredinor kom onsdag med en advarsel. De viste til at nordmenn sparte lite i 2022, og tærte på oppsparte midler. I siste kvartal i fjor brukte vi 7,3 prosent mer enn vi hadde i disponibel inntekt, ifølge NTB.

Et alvorlig faresignal er at antall inkassosaker på billån økte med 41 prosent fra fjerde kvartal 2021 til samme periode i fjor.

- Dette er lån som folk normalt strekker seg langt for å betale. Derfor er en økning innenfor disse kategoriene spesielt bekymringsfull og et kraftig varsku for norsk økonomi, sier administrerende direktør i Kredinor, Klaus-Anders Nysteen.

- Ikke lys i tunnelen

Inflasjonen i Norge var i januar på sju prosent. Det vil gå ut over folks kjøpekraft, påpeker Grindland.

- De aller fleste som er i jobb i dag får jo ikke en økning i lønn som tilsvarer inflasjonen. Mange har levd over evne eller helt på grensa før strømregninga og matvareprisene økte. Det er både disse gruppene, og andre som har klart seg sånn tålelig, som er på vei over i inkassoverden. Gruppa bare øker, sier Grindland.

Samtidig har renta økt ganske raskt det siste året, og det er ventet minst to renteøkninger til i løpet av året. Også det gjør et solid innhogg i lommeboka til folk flest.

- Vi ser ikke noe lys i tunnelen. Vi ser at det blir verre og verre for mange, sier Grindland.

- Vil få inkassorekord

Nylig kunne også TV 2 melde at antall utleggsforretninger hos namsfogden øker kraftig. Det er hos namsfogden inkassokravene havner når nordmenn ikke klarer å betale dem.

Sammenliknet med det forrige normalåret, 2019, var det i 2022 10 500 flere utleggsforretninger.

Det bekymrer Grindland.

- Nå kommer det til å komme en stor økning i inkassosaker og inkassogjeld. Antall utleggsforretninger vil øke betraktelig. Tvangssalg vil øke mye ut 2023. Vi kommer til å få rekord i inkassosaker, sier Grindland, og advarer:

- Jeg tror vi vil se mange hundretusen ekstra inkassosaker sammenliknet med i fjor. Når vi ser på tallene fra Gjeldsregisteret, så er bekymringen stor når tallene øker her. Det siste som skjer er at du misligholder forbrukslån og kredittkortgjeld. Når den gjelda øker så er det en stor inkassoøkning i vente framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer