Varsler kjempesmell: - Ekstremvår for mange

Forbruksgjelden øker og inkassosakene blir stadig flere. Inkassotopp varsler mørk vår.

MØRK VÅR: Inkassotopper mener vi kan stå overfor et inkassoras denne våren. Farevarslene er her allerede. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MØRK VÅR: Inkassotopper mener vi kan stå overfor et inkassoras denne våren. Farevarslene er her allerede. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det blir en skummel vår. Det blir en ekstremvår for mange, sier Geir Grindland, inkassorådgiver i rådgivnings- og regnskapsselskapet Remake, til Børsen.

Tirsdag denne uka kom oppdaterte tall fra Gjeldsregisteret. Den viste at den samlede forbruksgjelden i Norge økte i februar med 0,4 milliarder til 151,4 milliarder kroner.

Sammenliknet med februar i fjor har forbruksgjelden økt med 2,8 milliarder kroner.

Daglig leder i Gjeldsregisteret, Egil Årrestad, bemerket at man skal huske på at forbruker fikk en naturlig økning for et år siden, da man var i ferd med å avvikle coronarestriksjoner.

- På den annen siden har husholdningsbudsjettene generelt sett «krympet» som følge av stigende kostnadsnivå på blant annet renter og strøm. Veksten i forbruksgjeld medfører derfor økt risiko for betalingsproblemer, sa Årrestad.

- Mye uro

En økt forbruksgjeld kan være et dårlig tegn for tida som kommer, mener Grindland.

- Vi ser nå, som vi har fryktet og sagt, at mange bruker forbrukslån og kredittkort for å overleve - for å betale på andre inkassosaker som brenner enda mer, sier Grindland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer