Varsler kjøpefest og rentehopp

Nordmenn har lagt til side en snau månedsinntekt under nedstengingen. Pengene vil sitte løst når cornarestriksjonene lettes, anslår Nordea i en fersk prognose.

HIT: Folk i gatene, butikkene og på restaurantene. Vi skal tilbake hit, skriver Nordea-analytikerne. Foto: Erik Johansen / NTB
HIT: Folk i gatene, butikkene og på restaurantene. Vi skal tilbake hit, skriver Nordea-analytikerne. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert

De ferske anslagene som legges fram fra den nordiske storbanken onsdag morgen, er helt klart på den optimistiske siden.

Nordeas analytikere slår fast at norsk økonomi allerede har hentet inn mye av det kraftige tilbakeslaget vi fikk i fjor vår. Ved utgangen av 2020 lå ledigheten rett under 4 prosent - etter at den brått steg fra 2 til 10 prosent da Norge stengte ned for snart et år siden.

Midt i oppblomstringen av den engelske muterte virusvarianten, peker Nordea-økonomene på utsikter til relativt rask utrulling av vaksiner. Og når det først løsner, vil nordmenns oppsparte midler sitte løst, mener analytikerne.

- Det er rimelig å tro at vi fra mai gradvis kan avvikle mange av smitteverntiltakene som demper aktiviteten i økonomien. Fra sommeren kan livet komme til å vende tilbake til en slags normal, skriver Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen og analytiker Dane Cekov i årets første utgave av Economic Outlook.

10 prosent av en årsinntekt

Deretter går det slag i slag.

«Mange har nok ønsker om å ta igjen deler av det tapte. Norske husholdninger har spart rundt 10 prosent av ett års disponibel inntekt som følge av et langt mindre tjenesteforbruk enn vanlig, men også fordi reiserestriksjoner har ført til nærmere null forbruk utenfor landets grenser siden mars i fjor», heter det i oppsummeringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer