Varsler knuste boligdrømmer

- Det er en spesiell situasjon.

- KAN BLI KAMP: 2020 var et rekordår på boligmarkedet. Eiendomstopper ser ingen tegn til at aktiviteten skal avta med det første. Det skaper utfordringer. Avbildet er Aker Brygge i Oslo. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB
- KAN BLI KAMP: 2020 var et rekordår på boligmarkedet. Eiendomstopper ser ingen tegn til at aktiviteten skal avta med det første. Det skaper utfordringer. Avbildet er Aker Brygge i Oslo. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Et uvanlig lavt antall boliger for salg kombinert med rekordlav rente, kan gi kjøperne tøff kamp om drømmeboligen i tida framover, mener Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Onsdag legger Eiendom Norge fram den offisielle boligprisstatistikken for desember. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent i november i fjor, og boligprisene var da 7,8 prosent høyere enn for ett år siden.

Selv om vi nå går inn i årets kaldeste måneder, ventes ikke et temperaturfall på boligmarkedet - heller tvert om.

- Gjennom hele høsten ble de solgt rekordmange boliger, og ikke uventet fortsatte den sterke utviklingen også i desember. Det har faktisk aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i en desember-måned som i fjor, sier Buraas.

- Vil øke relativt mye

Normalt synker boligprisene i desember, men når fasiteten fra Eiendom Norge kommer på onsdag forventer Buraas en flat prisutvikling for landet, og kanskje opp rundt én prosent i Oslo.

Han mener samtidig at vi kan stå overfor en enda tøffere kamp om de mest attraktive boligene framover.

- Utfordringen i hele høst og nå i inngangen på det nye året, er det lave utbudet av boliger til salgs. Mange steder, ikke minst i Stor-Oslo, er etterspørselen langt høyere enn tilbudet og da presses prisene oppover. Jeg tror vi kan få en prisvekst på rundt tre prosent i januar, og det er sterke tall selv i en måned hvor boligprisene normalt stiger, fortsetter Buraas.

OPPGANG: - Boligprisene stiger videre og det selges fremdeles et rekordhøyt antall bruktboliger i Norge, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Vis mer

Eiendomstoppen er ikke alene om å varsle fortsatt høy aktivitet. Også sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos venter en sterk boligprisvekst i tida framover - 4 prosent på landsbasis og rundt 6 prosent i Oslo.

- Vi tror Oslo-prisene vil øke relativt mye på grunn av spesielt lavt boligtilbud i forhold til det demografiske behovet. Et allerede høyt prisnivå trekker i motsatt retning, uttalte hun mandag, ifølge NTB.

- Ikke mye drahjelp

DNB Eiendom opplyser at det ved inngangen til januar normalt sett ligger 12-13 000 boliger for salg i Norge. I år er tallet rundt 9000.

- Det er en spesiell situasjon, og jeg tror det kommer til å bli kamp om de mest attraktive boligene som legges ut for salg nå og i ukene framover. Heldigvis melder meglerne om flere oppdrag inn som kan hjelpe noe, men utbudet er fortsatt rekordlavt og det er ikke mye drahjelp å hente fra nybyggmarkedet heller.

Han forklarer at antallet nye boliger har gått kraftig ned det siste året.

- Ikke minst i Oslo hvor etterspørselen er høyest.

- Markedet «tappes»

Buraas utdyper:

- Først og fremst har etterspørselen økt kraftig i løpet av det siste året, og det henger nøye sammen med den ekstremt lave renta. Når det er såpass mye billigere å eie enn å leie ser vi at mange førstegangskjøpere kommer på banen, med eller uten hjelp av foreldre. Samtidig er det flere investorer i markedet som kjøper for å leie ut. Dermed «tappes» markedet for boliger fordi disse gruppene ikke har en bolig de skal selge.

Buraas viser også til alle de som nå har anledning til å kjøpe seg opp i markedet på grunn av den historisk lave renta.

- For eksempel barnefamilier eller andre som trenger større plass. Når utbudet er så lavt som nå er det heller ikke mange som tør å selge boligen før de kjøper ny, som igjen begrenser tilførselen av nye boliger i markedet.

Voldsom prisoppgang

Mandag presenterte Obos sine ferske tall, som viser at prisene steg med 0,2 prosent på brukte Obos-leiligheter i Oslo fra november til desember. Det er niende måned på rad med uendrede eller stigende priser.

Oppsummeringen over de siste tolv månedene viser en prisoppgang på 16,7 prosent, mens prisene på landsbasis steg med 14,6 prosent.

Statistikken viser også at det var høy aktivitet i boligmarkedet i desember. Det ble omsatt 448 Obos-boliger, noe som er 42 prosent flere enn gjennomsnittet for denne måneden de siste tre åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer