Oljeprisen

Varsler kollaps: - Den beste medisinen

Den anerkjente oljetoppen Jarand Rystad tror oljeprisen kommer til å kollapse i 2024.

VARSLER FALL: Administrerende direktør i Rystad Energy, Jarand Rystad, tror oljeprisen kollapser om to år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VARSLER FALL: Administrerende direktør i Rystad Energy, Jarand Rystad, tror oljeprisen kollapser om to år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Oljeprisen kommer til å toppe ut sommeren 2022, og så kommer den til å kollapse i 2024.

Det sa Jarand Rystad, sjef i Rystad Energy, et av verdens ledende analysebyråer innen olje og gass, under et DN-arrangement på energimessa ONS i Stavanger torsdag.

Til Børsen utdyper han:

- Det er dynamikken i oljemarkedet. Når man har en høy oljepris, så mobiliserer man mye nytt tilbud, men det har en forsinkelse på 18 - 24 måneder. Det tar tid fra du beslutter å borre en brønn til olja kommer opp. Så selv om man har en høy oljepris, så får man ikke ny olje inn i markedet før etter en stund. Nå skjer det masse slik boring.

LANDER: Elon Musk har landet i Stavanger med privatfly for å delta på energimessen ONS, ifølge Stavanger Aftenblad. Video: Magnus Paus Vis mer

Forsinkelser

Han forteller at den høye oljeprisen først og fremst endrer atferden til industrien.

- Folk kjører like mye bil som før, selv om prisen er høy. Man kjører og besøker bestemor i helga til tross for prisene - folk bryr seg egentlig ikke. Men industrielle forbrukere, som har andre alternativer, de endrer atferd. De kjøper en ny maskin som er mer effektiv. Men den tar det 1-2 år å få installert.

Når det sammenfaller i 2024, vil prisene gå drastisk ned, ifølge analytikeren.

- Det kan være at OPEC prøver å påvirke markedet slik at man unngår kollapsen, ved å kutte i egenproduksjonen slik de gjorde under covid, men det vil ikke være så effektivt at de faktisk klarer å hindre at prisen går ned, mener Rystad.

- Beste medisinen

I sommer var oljeprisen på mer enn 120 dollar fatet. Det siste døgnet har prisen på nordsjøolje falt rundt 3 prosent, og torsdag ettermiddag ble det handler for 92 dollar fatet.

Dette er det laveste oljeprisnivået det siste halvåret, ifølge DN.

Under en kollaps anslår Rystad at man kan se en pris på 20 dollar fatet.

Likevel tror han det vil være kortvarig.

- Det varer kanskje et halvt års tid, og så går den opp igjen. Det er slik oljemarkedet er, det er ikke mer originalt enn det. Den beste medisinen mot en veldig høy oljepris, er en veldig høy oljepris, sier han.

Fra 2025-2026 kommer oljeetterspørselen til å slutte å vokse, og gradvis gå nedover, anslår analytikeren.

- 16 prosent av verdens salg av nye biler er elbiler, mot 2 prosent for to år siden. Det vil bare fortsette å øke.

- Kanoninntekter å belage oss på

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, karakteriserer Rystads analyse som «spennende».

- Det er mange som gjør analyser av oljemarkedet, så det er vanskelig å være dønn sikker. Men ser vi tilbake i historien, så ser vi at prisvariasjonene når det gjelder olje og gass er store, men kortvarige, som Rystad sier, påpeker han.

Andreassen tror norsk økonomi er godt rustet for en eventuell priskollaps.

- Vi har levd med høye og lave oljepriser lenge. Og hvis Norge skulle tjene null på olje og gass i 2024, så har vi kanoninntekter i 2022 å belage oss på. Dessuten så vil en lav oljepris være bra for verdensøkonomien, noe norsk økonomi blir veldig påvirket av.

Han tror også at markedene er mer dynamisk enn man tror.

- Norske husholdninger har redusert strømforbruket sitt fordi prisene har gjort dem insentivet til å gjøre det. Virksomheter også. I Nederland er gassforbruket redusert med 25 prosent allerede, sier han, og legger til:

- Det er vanskelig å forestille seg at verden skal bli annerledes. Det blir den alltid. Atferd endres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer