Gass:

Varsler kollaps: - Perverst

Dansk råvareanalytiker mener gassprisen kan bli negativ til vinteren. Norsk ekspert er skeptisk.

PRISSTUP: Gassprisene er for tida svært lave, og Europa har snart fylt opp lagrene. Det kan bety problemer, mener ekspert. Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB
PRISSTUP: Gassprisene er for tida svært lave, og Europa har snart fylt opp lagrene. Det kan bety problemer, mener ekspert. Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Da Russlands president Vladimir Putin stengte gasskranene, sendte han europeiske gasspriser til himmels. Men den milde vinteren sørget for at kontinentet kom helskinnet gjennom, og energiprisene har de siste månedene falt.

Europeiske land forbereder seg allerede på neste, og muligens en kaldere, vinter, og fyller opp gasslagrene så fort det lar seg gjøre. Og man ligger godt an i løypa - to tredjedeler av lagrene er allerede fylt, skriver danske TV 2.

Allerede i august kan de være fulle. Om det fortsetter å komme gass før man begynner å forbruke den i vinterhalvåret, får man et problem, ifølge råvareanalytiker i danske Saxo Bank, Ole Sloth Hansen.

- Hvis vi når toppen av tanken innen vi begynner å trekke ut gassen igjen i vinterperioden, så er spørsmålet hva man gjør med gassen som stadig fortsetter å komme, sier han til avisa.

Kan få overflod

Han sier at om det kommer mer gass enn det det er bruk for, vil gassprisene kunne kollapse. Da vil vanligvis kraftverk kjøpe opp gassen for å omdanne den til strøm - men det er det ikke behov for når sola skinner eller vinden herjer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.