Sanksjonene rammer knallhardt:

Varsler kollaps: - Vanvittig

Renta skyter i været og rubelen stuper i verdi. Nå varsler toppøkonomer en total økonomisk kollaps i Russland.

STUPER: Den russiske økonomien er hardt rammet av de internasjonale sanksjonene. Rubelen stuper, og sentralbanken har satt opp styringsrenta kraftig. Det hele kan være starten på en kollaps. Foto: Aleksey Nikolskyi / Kreml / NTB
STUPER: Den russiske økonomien er hardt rammet av de internasjonale sanksjonene. Rubelen stuper, og sentralbanken har satt opp styringsrenta kraftig. Det hele kan være starten på en kollaps. Foto: Aleksey Nikolskyi / Kreml / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg kan ikke huske å ha sett så store tall før. Det er vanvittig.

Det sier sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank til Børsen om den siste utviklingen i Russland.

For mens innbyggerne i flere ukrainske byer våknet til lyden av luftvernsirener mandag morgen, våknet Russlands innbyggere til nyheten om at landets styringsrente mer enn dobles til 20 prosent.

Samtidig stupte verdien av den russiske rubelen med nær 30 prosent, som følge av de nye, strengere tiltakene som kom på plass i helga.

- Kollaps

Johansen mener det er god grunn til å tro at utviklingen har skapt bråk bak lukkede dører for Moskvas elite.

- Det jeg vil tro skjer nå er mer eller mindre en kollaps av finanssystemet, fortsetter Johansen.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen varsler også at dagens utvikling kan være starten på en total kollaps.

- Med ytterligere sanksjoner mot Russland vil trolig aksjemarkedet i Russland kollapse helt, og utenlandske investeringer i landet må bokføres som tap. Rubelen kan tilsvarende svekkes videre til nær verdiløs mot amerikanske dollar (USD), og det kan gi hyperinflasjon i Russland, skriver Holvik i en fersk månedsrapport.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.