Sanksjonene rammer knallhardt:

Varsler kollaps: - Vanvittig

Renta skyter i været og rubelen stuper i verdi. Nå varsler toppøkonomer en total økonomisk kollaps i Russland.

STUPER: Den russiske økonomien er hardt rammet av de internasjonale sanksjonene. Rubelen stuper, og sentralbanken har satt opp styringsrenta kraftig. Det hele kan være starten på en kollaps. Foto: Aleksey Nikolskyi / Kreml / NTB
STUPER: Den russiske økonomien er hardt rammet av de internasjonale sanksjonene. Rubelen stuper, og sentralbanken har satt opp styringsrenta kraftig. Det hele kan være starten på en kollaps. Foto: Aleksey Nikolskyi / Kreml / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg kan ikke huske å ha sett så store tall før. Det er vanvittig.

Det sier sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank til Børsen om den siste utviklingen i Russland.

For mens innbyggerne i flere ukrainske byer våknet til lyden av luftvernsirener mandag morgen, våknet Russlands innbyggere til nyheten om at landets styringsrente mer enn dobles til 20 prosent.

Samtidig stupte verdien av den russiske rubelen med nær 30 prosent, som følge av de nye, strengere tiltakene som kom på plass i helga.

- Kollaps

Johansen mener det er god grunn til å tro at utviklingen har skapt bråk bak lukkede dører for Moskvas elite.

- Det jeg vil tro skjer nå er mer eller mindre en kollaps av finanssystemet, fortsetter Johansen.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen varsler også at dagens utvikling kan være starten på en total kollaps.

- Med ytterligere sanksjoner mot Russland vil trolig aksjemarkedet i Russland kollapse helt, og utenlandske investeringer i landet må bokføres som tap. Rubelen kan tilsvarende svekkes videre til nær verdiløs mot amerikanske dollar (USD), og det kan gi hyperinflasjon i Russland, skriver Holvik i en fersk månedsrapport.

Hun minner også om at Vesten også vil lide økonomisk som følge av krigen i Ukraina og de påfølgende sanksjonene som er innført overfor Russland.

TURER: Tidligere russisk president Medvedev truer med å nasjonalisere eiendom, sjeføkonom Kari Due-Andersen tror det vil gå ut over økonomien til vestlige land. Programleder: Steinar Suvatne Vis mer

- Verdiene er tapt

Putin har allerede svart på vestlige sanksjoner med å nekte utlendinger å selge seg ut av russiske verdipapirer. Flere investorer jobber nå på spreng med å trekke verdiene sine ut av Russland.

- Jeg ser en del sier de skal selge seg ned i Russland, men hvordan de skal gjøre det vet nok ikke de heller. Spørsmålet er om det er noen som vil kjøpe, eventuelt om det er noen russiske selskaper som vil kjøpe. Spørsmålet er om man bare må slippe det, og si at det ikke har verdi. Skrive det ned til null, spekulerer Johansen og legger til:

- Det blir nok et trykk på dette framover også. Det blir vanskelig for et vestlig selskap å tjene penger i Russland.

Han får støtte av Holvik som også mener Putins grep betyr at investorer og selskap med verdier i Russland må regne med å tape store summer.

- Det betyr i realiteten at verdiene er tapt, og at vårt eget oljefond og norske bedrifter som forlater Russland må ta reelle tap. Konflikten mellom Russland og vesten er i ferd med å eskalere til total isolasjon. Vi må forvente en nedtur i aksjemarkedet og mer uro i finansmarkedet framover, og trolig en svakere krone om konflikten eskaleres, skriver Holvik.

Hun peker videre på at kriger historisk har gitt økt inflasjon, og at resten av Europa må forvente store endringer i tiden som kommer.

- Krigen i Ukraina kan potensielt få dramatiske konsekvenser for Europa, som har glemt å tenke på sikkerhet og selvforsyning av energi. Det gjør at EU vil ramme seg selv om de kutter all import av gass fra Russland, eller om gassledninger blir ødelagt av krigshandlinger, mener Holvik.

Hun viser til at gass fortsatt er «en viktig balansekraft i Europa, og spiller en stor rolle for elektrisitetsprisene i Europa, som via eksportkablene fra Norge driver opp strømprisene her hjemme.»

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

Holvik trekker fram seks langsiktige effekter av krigen i Ukraina:

• Fare for stagflasjon – altså svak vekst og høy inflasjon.

• Kraftig økt inflasjon drevet opp av økte energi, mat og råvarepriser.

• Videre de-globalisering og deling av verden i interessesfærer.

• Hjemflagging av produksjon og «just-in-case»-lager gir investeringsboom.

• Økt oppbygging av nasjonal energiforsyning, særlig i Europa.

• Kraftig oppbygging av forsvar og militærmakt i Europa.

- Vekstutsikter

Nordeas analyse mandag formiddag peker i en litt mer optimistisk retning.

- Det er stor uro i aksjemarkedet som følge av konflikten i Ukraina. Over de neste månedene tror vi imidlertid at effekten på markedet av de geopolitiske spenningene vil avta. I skyggen av konflikten er det sterke vekstutsikter som gir gode betingelser for selskapenes inntjening, skriver sjeføkonom Erik Bruce og flere kolleger i en fersk analyse fra Nordea Markets.

UKRAINA-KRIGEN: Kommentator i Dagbladet Morten Strand om krigen mellom Russland og Ukraina. Video: Dagbladet TV Vis mer

Videre heter det at markedene grunnleggende sett misliker usikkerhet.

- Når situasjonen får en slags avklaring, så kommer markedene normalt sterkt tilbake. Selv om krigen fortsetter og vi får sanksjoner og mot-sanksjoner, vil fokuset etter hvert rettes mot hva konflikten betyr for veksten i verdensøkonomien og inntjeningen i bedriftene, framholdes det i Nordea-analysen.

Det store usikkerhetsmomentet er gassmarkedet, der 40 prosent av europeisk import kommer fra Russland, til allerede høye priser.

- Skulle gassleveransene til Europa rammes, vil det ramme deler av økonomien hardt. Men den samlede effekten bør ikke overdrives. Totalt sett utgjør energikostnader en relativt liten del av den europeiske økonomien, heter det i analysen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer