Rapport om boligmarkedet:

Varsler kraftig brems

Ingenting vokser inn i himmelen. Nå anslås kraftig nedkjøling i boligmarkedet.

STOR USIKKERHET: En ny rapport anslår at boligmarkedet er i ferd med å kjøles ned, etter hvert også norsk økonomi. Samtidig ventes høyere boligprisvekst i sentrale strøk, særlig i Oslo og omegn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STOR USIKKERHET: En ny rapport anslår at boligmarkedet er i ferd med å kjøles ned, etter hvert også norsk økonomi. Samtidig ventes høyere boligprisvekst i sentrale strøk, særlig i Oslo og omegn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under pandemien sørget blant annet rekordlave renter for et brennhett boligmarked. Flere steder i landet, særlig i hovedstaden, har prisene skutt i været de siste to åra. Utviklingen har også vært solid i årets første måneder, med det sterkeste kvartalet i boligprisstatistikkens historie.

Nå kan festen få en kraftig brems.

- Vi er ikke tjent med store svingninger i boligmarkedet. Men det er viktig å legge til at vi ser for oss betydelige regionale forskjeller. Vi ser særlig at det blir bygget for lite boliger i Oslo, noe som ikke er nytt, men det forklarer hvorfor boligprisveksten er relativt høy i Oslo, både bakover, men også framover, sier sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, Andreas Benedictow til Børsen.

- Gode nyheter

Mandag publiserte Samfunnsøkonomisk analyse en fersk rapport med prognoser for norsk økonomi og norske boligpriser. Analyseselskapet anslår nå at boligmarkedet er på vei inn i fryseren, og at det samme vil gjelde for norsk økonomi.

- Hvis prognosene slår til, tenker jeg at dette er gode nyheter, fortsetter Benedictow.

- Boligmarkedet ble begynnelsen av 2022 preget av sterk boligprisvekst, blant annet som følge av manglende tilgang på bruktboliger. Vi venter at det vil legges ut mange boliger for salg de neste månedene, som vil bidra til å dempe boligprisveksten utover våren. Høyere renter trekker i samme retning, heter det i rapporten.

I 2022 ventes en prisøkning på 4,5 prosent nasjonalt. Det betyr at mye av denne veksten har allerede er tatt ut. Fram til 2025 ventes det en vekst på rundt 2 prosent årlig - noe som står i sterk kontrast til den voldsomme prisutviklingen de siste åra.

- Hvis det faktisk nå blir en myk landing i boligmarkedet og prisveksten avtar og blir værende på et lavt nivå, vil det være veldig gunstig både for økonomien og den enkelte husholdning. Da kan også den selvforsterkende effekten med prisvekst, som gjør at folk har veldig hastverk med å komme seg inn i boligmarkedet for å slippe at prisveksten løper fra dem, bli mindre, sier Benedictow, og legger til:

- Selv ikke i Oslo vil man ha det samme hastverket, hvis boligprisveksten også her stabiliserer seg på et lavere nivå.

- Stor risiko

Styringsrenta har siden september blitt satt opp tre ganger, og ligger nå på 0,75 prosent. Rapporten legger til grunn ytterligere fire renteøkninger det nærmeste året, til 1,75 prosent, men at det stopper der.

- Jeg er spent på å se hvor sterkt høyere rente faktisk påvirker boligprisutviklingen. Det er mye usikkerhet på grunn av inflasjon og krig. Når folk har høy gjeld, vil hver renteheving bli mer merkbar, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, til Børsen.

SE BOLIGEN: Nylig solgt 79 år gamle Knut Wisting villaen sin på Nordstrand i Oslo. Kjøper? Norsk rikskringkasting Vis mer

Samfunnsøkonomisk analyse tar imidlertid høyde for at krigen i Ukraina og coronapandemien skaper stor usikkerhet til prognosene.

- Risikoen knyttet til våre prognoser er ekstra stor denne gangen, og trolig størst på nedsiden, heter det.

Et for høyt rentenivå kan gi risiko for at boligprisutviklingen bremser eller får en knekk.

- Det er veldig mye som tyder på en veldig moderat prisutvikling. Det kan også hende at vi får en realprisnedgang i boligmarkedet. Det tåler vi veldig fint, fordi vi har hatt en for høy prisvekst, som er drevet opp av lave renter, sier Geving.

Oslo øker mest

Selv om boligmarkedet på landsbasis antas å kjøles kraftig ned, er det tradisjonelt sett andre spilleregler som gjelder i Oslo. I hovedstaden ventes det fortsatt stor stigning, noe som hovedsakelig skyldes lavere boligbygging og høy befolkningsvekst. Til tross for dette er det ventet at den kraftige veksten også her vil dempes og stabilisere seg.

Fram til 2025 ventes det en prisøkning på 14,5 prosent. Trondheim følger deretter med en forventet vekst på 13,2 prosent i samme periode. Lavest boligprisvekst forventes i Stavanger og Kristiansand med 11,3 prosent hver.

Benectictow tror imidlertid at pandemien har endret tankegangen og behovet til folk, spesielt når det kommer til storbyene.

- Da Norge stengte ned, endret folks betalingsvilje til å bo sentralt i Oslo seg. Flere orienterte seg ut, også førstegangskjøpere, og flyttet til for eksempel Lillestrøm, Lørenskog og Bærum. Vi tror vi får en normalisering av disse effektene. Det går kanskje ikke tilbake til slik det var før, folk kommer nok til å jobbe noe mer hjemmefra i framtida, og man prissetter sentralitet mindre, sier han.

Samfunnsøkonomisk analyse påpeker at det har vært et godt nyboligsalg siden andre halvdel av 2020, noe som tyder på at det blir en oppsving i boligbygging også framover.

Stor usikkerhet

De legger imidlertid til grunn stor usikkerhet på grunn av voldsomt vekst i byggekostnader. Forrige uke omtalte Børsen en rapport fra Boligprodusentenes Forening, som varslet at igangsetting av nye boliger i mars måned falt med 33 prosent sammenliknet med fjoråret.

- Usikkerhet i entreprenørmarkedet på grunn av den svært sterke prisveksten på byggevarer, uforutsigbarhet på levering av byggevarer og konsekvenser av krigen Ukraina, fører til utsettelser og kansellering av prosjekter. Vi har mottatt signaler på at dette iallfall vil vare i seks måneder framover, uttalte administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger.

Samfunnsøkonomisk Analyse mener vi får en topp i ferdigstillelse av boliger i 2023, og anslår at det vil ferdigstilles omtrent 31 100 boliger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer