Rapport om boligmarkedet:

Varsler kraftig brems

Ingenting vokser inn i himmelen. Nå anslås kraftig nedkjøling i boligmarkedet.

STOR USIKKERHET: En ny rapport anslår at boligmarkedet er i ferd med å kjøles ned, etter hvert også norsk økonomi. Samtidig ventes høyere boligprisvekst i sentrale strøk, særlig i Oslo og omegn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STOR USIKKERHET: En ny rapport anslår at boligmarkedet er i ferd med å kjøles ned, etter hvert også norsk økonomi. Samtidig ventes høyere boligprisvekst i sentrale strøk, særlig i Oslo og omegn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under pandemien sørget blant annet rekordlave renter for et brennhett boligmarked. Flere steder i landet, særlig i hovedstaden, har prisene skutt i været de siste to åra. Utviklingen har også vært solid i årets første måneder, med det sterkeste kvartalet i boligprisstatistikkens historie.

Nå kan festen få en kraftig brems.

- Vi er ikke tjent med store svingninger i boligmarkedet. Men det er viktig å legge til at vi ser for oss betydelige regionale forskjeller. Vi ser særlig at det blir bygget for lite boliger i Oslo, noe som ikke er nytt, men det forklarer hvorfor boligprisveksten er relativt høy i Oslo, både bakover, men også framover, sier sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, Andreas Benedictow til Børsen.

- Gode nyheter

Mandag publiserte Samfunnsøkonomisk analyse en fersk rapport med prognoser for norsk økonomi og norske boligpriser. Analyseselskapet anslår nå at boligmarkedet er på vei inn i fryseren, og at det samme vil gjelde for norsk økonomi.

- Hvis prognosene slår til, tenker jeg at dette er gode nyheter, fortsetter Benedictow.

- Boligmarkedet ble begynnelsen av 2022 preget av sterk boligprisvekst, blant annet som følge av manglende tilgang på bruktboliger. Vi venter at det vil legges ut mange boliger for salg de neste månedene, som vil bidra til å dempe boligprisveksten utover våren. Høyere renter trekker i samme retning, heter det i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer