Varsler kraftig nedtur: - Ekstremt

Den amerikanske sentralbanken har nå strammet såpass hardt til i pengepolitikken at USA risikerer å ende opp i en resesjon.

INVERTERT: Denne kurven viser forholdet mellom en stasboligasjoner på to år og ti år. Når kurven dukker under streken, har rentekurven invertert. Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis
INVERTERT: Denne kurven viser forholdet mellom en stasboligasjoner på to år og ti år. Når kurven dukker under streken, har rentekurven invertert. Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis Vis mer
Publisert

- Dette er et signal om at de strammer inn så mye at de risikerer resesjon, sier senioranalytiker i Danske Bank, Anders Johansen, til Børsen.

Han snakker om noe som kan høres veldig tørt og teknisk ut - invertert rentekurve - men noe mer treffsikker indikator på at amerikanerne står foran en resesjon har man ikke.

Ikke sett siden 1982

Det hele dreier seg om statsobligasjoner, som er verdipapirer utstedt av staten som investorer kan kjøpe. Det er i realiteten et lån til staten.

Disse obligasjonen har forskjellige varighet, og vanligvis vil en obligasjon på ti år ha høyere renter enn en obligasjon på to år.

Når det motsatte skjer, og de toårige obligasjonene har høyere rente enn de tiårige, da har rentekurven «invertert». Det som gjør det interessant er at de siste 70 åra har en invertert rentekurve vært et sikkert tegn på at man går inn i en resesjon de neste seks til 18 månedene.

Ifølge Federal Reserve Bank of San Francisco har rentekurven forutsett samtlige resesjoner siden 1955.

Kurven inverterte første gang i år i april, før 10-årsrenta igjen var høyest igjen fram til juni. Fra da av har rentekurven vært invertert, og med stadig større margin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer