Krigen i Ukraina:

Varsler kraftige sanksjoner

EU vil stramme til ytterligere i lys av grusomhetene i Butsja.

Publisert
Sist oppdatert

EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, bekrefter tirsdag ettermiddag at EU foreslår nye kraftige sanksjoner mot Russland.

Sanksjonene inkluderer et forbud mot å kjøpe russisk kull og skal forby russiske skip å legge til kai i europeiske havner. Unntaket er for enkelte skip som frakter landbruks- og matprodukter, medisiner og energi.

- Vi har alle sett de grufulle bildene fra Butsja og andre områder russiske styrker nylig har forlatt. Disse grusomhetene kan ikke, og vil ikke, stå ubesvart, sier von der Leyen i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Forslaget innebærer et forbud mot import av kull fra Russland, verdt fire milliarder euro årlig, ifølge Reuters.

- Nødt til å øke presset

I tillegg ønsker EU å innføre et fullstendig transaksjonsforbud rettet mot fire sentrale russiske banker, blant dem landets nest største, VTB.

I tillegg jobber EU med ytterligere sanksjoner, blant annet mot oljeimport, opplyser von der Leyen.

- De fire sanksjonspakkene har rammet hardt og begrenset Kremls politiske og økonomiske spillerom. I lys av de siste hendelsene er vi nødt til å øke presset ytterligere, sier hun videre.

Ifølge Frankrikes utenriksminister skal pakken også gå utover russisk oljeeksport til EU-landene.

- Frankrike og Tyskland jobber sammen for å definere denne nye sanksjonspakken, som skal gjelde også olje og kull. Måten den skal implementeres på, er det som diskuteres i Luxembourg i dag, sier Jean-Yves Le Drian tirsdag.

Avisa Wall Street Journal erfarer at det dreier seg om et rent forbud mot kullimport fra Russland, enda flere innstramminger mot maskineksport til Russland, og flere tiltak mot russiske oligarker.

I tillegg skal EU angivelig stramme inn tilgangen til unionen for russiske lastebiler.

Disse sanksjonene vil fortsatt måtte godkjennes av alle EUs 27 medlemsland.

De innstrammede sanksjonene kan komme etter rapporter om at russiske styrker står bak drap på sivile i en forstad til Kyiv.

- De nye sanksjonene blir trolig vedtatt i morgen, sa den franske europaministeren Clément Beaune til RFI radio tirsdag, ifølge Reuters. Han tilføyde at EU også bør handle raskt når det gjelder import av gass og kull fra Russland.

Russland har benektet å stå bak drap på sivile i forstaden Butsja.

Tyskland strammer til

Uttalelsene fra EU-kommisjonens leder kommer få minutter etter at Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock varslet at landet hadde kommet til enighet med EU om at de skal kutte avhengigheten av russisk fossilt brensel totalt.

Kuttet skal starte med kull, før olje og til slutt gass følger, melder Reuters.

Tidshorisonten for kuttene er foreløpig ikke kjent. Uttalelsene stemmer imidlertid godt overens med et varsel Baerbock kom med forrige uke:

- Tyskland ønsker å fullstendig fase ut avhengigheten av russisk fossil brensel. Tyskland har allerede halvert sin import de siste ukene, spesielt innen kull, og vi vil ikke bare halvere dette på alle andre områder. Vi kommer til å fase ut fossilt brensel som kommer fra Russland fullstendig, sa Bearbock under en konferanse forrige uke.

Baerbock varsler samtidig at Tyskland vurderer å sende våpensystemer til Ukraina, som ikke tidligere har blitt sendt til landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer