Verdensøkonomi

Varsler krigskollaps: - Enormt forsyningssjokk

Amerikansk topp-analytiker slår alarm om verdensøkonomien.

HARDERE TIDER: Krigen i Ukraina har fått konsekvenser for verdensøkonomien. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB
HARDERE TIDER: Krigen i Ukraina har fått konsekvenser for verdensøkonomien. Foto: Edgar Su / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Verdensøkonomien er under sterkt press på grunn av krigen i Ukraina, sanksjonene mot Russland og coronapandemien, og markedet undervurderer følgene av det. Det mener David Roche, president i Independent Strategy.

I et intervju med CNBC sier han at han tror Vestens eneste mulighet etter den seineste utviklingen i krigen i Ukraina er et regimeskifte i Russland, fordi han ikke tror Vladimir Putin kommer til å trekke de russiske styrkene tilbake uten en seier.

- Han kommer ikke til å forhandle tilbaketrekking mot lettelser i sanksjoner, så sanksjonene vil vedvare. Jeg tror implikasjonene for Europa vil bli en resesjon, fordi sanksjonene sannsynligvis blir tøffere og bevege seg mot en total energiblokade, sier han.

Forsyningsproblemer

Vesten har innført en rekke sanksjoner mot Putin og hans regime, men EU har foreløpig ikke innført importforbud på russisk olje og gass, selv om det har vært diskutert. Ifølge Vladimir Putins tidligere økonomiske rådgiver, Andrej Illarionov, er det verktøyet som for alvor vil legge press på russerne. Men det vil også svi for Europa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.