Varsler krise­møte

Erna Solberg-skandalen brer om seg, og Stortingspresidenten varsler nå møte med alle partiene og snarlig behandling av reglene for politikernes muligheter til å eie aksjer.

Erna Solberg opplyser at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): I dagene før Erna Solbergs regjering i 2020 varslet nye koronarestriksjoner satset ektemannen Sindre Finnes på børsnedgang.

Det ble i forrige uke kjent at Finnes kjøpte og solgte aksjer mer enn 3600 ganger mens kona var statsminister. Men denne informasjonen fikk ikke velgerne før etter lokalvalget, hvor Høyre ble landets største parti.

Fredag forrige uke innkalte Erna Solberg til pressekonferanse, for å redegjøre for ektemannens aksjehandel. Hun slo fast at hun har vært inhabil i flere saker, som følge av at hun ikke har hatt oversikt over ektemannens svært omfattende aksjehandel mens hun var statsminister.

VARSLER GREP: Stortingspresident Masud Gharakhkani vil kalle inn partiene til møte i etterkant av Erna Solberg-skandalen. Foto: Hanna Johre / NTB
VARSLER GREP: Stortingspresident Masud Gharakhkani vil kalle inn partiene til møte i etterkant av Erna Solberg-skandalen. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Stortinget varsler endringer

Erna Solberg-skandalen vil trolig få umiddelbare konsekvenser for reglene for politikere generelt.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) sier han ser svært alvorlig på hvordan saken påvirker velgernes tillit til norske politikere.

Gharahkhani forteller også at det blir møte i presidentskapet for å diskutere innstramninger i reglene rundt aksjehandel for politikere.

- Allerede neste uke vil presidentskapet få en foreløpig sak, sier Gharahkhani til Dagbladet.

- Stortingets direktør har allerede fått en bestilling på å legge fram en sak for presidentskapet om hele regelverket rundt register og økonomiske interesser for stortingsrepresentanter, fortsetter han.

Hastemøte i vente

Dette skal behandles i et møte i Stortingets presidentskap neste torsdag, får Dagbladet bekreftet.

Gharahkhani sier han nå også kommer til å kalle inn alle partiene på Stortinget til et hastemøte om reglene rundt aksjehandel.

- Flere partier har også fremmet forslag, og det blir naturlig å ta et møte med de politiske partiene. Jeg tror alle ser hvor alvorlig situasjonen er for tilliten, og derfor viktigheten av regelverk som sikrer åpenhet og habilitet. Kontrollkomiteen har også fremdrift med sine saker, sier han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer