Statsbudsjettet 2024

Varsler lettelser

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tror skattegrepene i statsbudsjettet vil bli tatt godt imot. Han varsler at det vil komme noen lettelser.

I dag legger finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fram statsbudsjettet for 2024. Få alt om nes... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På skattesiden er det flere ting som kommer i dag, som jeg tror blir godt tatt i mot.

Det sa Vedum til pressen litt etter klokka 6 utenfor statsrådboligen på Gimle i Oslo, i forkant av at statsbudsjettet for 2024 legges fram.

- Ting er litt lysere i år enn i fjor. På skatte- og avgiftssiden vil det komme noen lettelser, sier finansministeren.

- Men dette er gjort innenfor en ansvarlig og trygg ramme. Det vil ikke komme som noen overraskelse på de som jobber med å sette renten, sier han videre.

- Jeg tror det blir en bra dag, sier han.

Vedum sier at det er mange som kjenner på en uro, både næringer og privatpersoner, og at stasbudsjettet skal prioritere folk.

- Det er et ansvarlig og trygt budsjett, det kommer ikke noen overraskelser rundt budsjettet, sier Vedum.

Finansministeren hinter også at man skal bruke mye penger på forsvar, beredskap og trygghet.

Han sier at det er tøffe prioriteringer.

- For eksempel må man løfte forsvaret så mye, fordi verden er mer utrygg. Det er krevende, men det er ansvarlig. Det er helt nødvendig, sier Vedum.

Vedum sier Norges Bank, SSB og regjeringen tror man skal inn i en periode med lavere prisvekst i år enn i fjor.

- Og det er bra. Men så må vi ta de forbeholdene. Noe av grunnen til at det skjedde da det skjedde, var en ettervirkning av krigen i Ukraina og corona. Vurderingen er at det er tryggere i år enn i fjor.

På spørsmål om det er risiko for at budsjettet kan bidra til å presse renta videre opp, sier Vedum:

- Det er et veldig ansvarlig og trygt budsjett. Det kommer ingen overraskelser i dette budsjettet. Det er trygt, det er stabilt. Men så må vi gjøre noen prioriteringer, ikke minst det vi gjorde på pensjon i vår. En måtte ha et bedre pensjonsoppgjør fordi prisveksten har vært høyere enn vanlig. Vi har rom for en del sånne grep. Spesielt mot de yngste og eldste. Når tallene blir offentlige klokka 8 vil man se at det er gjort med en ansvarlig og god ramme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer