Varsler mangokrise

Høye temperaturer og vannmangel har skapt problemer for mangobønder i Pakistan. De anslår at 40 prosent av produksjonen har falt bort.

MANKO PÅ MANGO: Sker Afgan og Singh Balbir sjekker utvalget av pakistansk Mango i en av de mange butikkene på Grønland.Foto: Geir Olsen / NTB
MANKO PÅ MANGO: Sker Afgan og Singh Balbir sjekker utvalget av pakistansk Mango i en av de mange butikkene på Grønland.Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er til glede for folk over hele verden når den pakistanske mangoen kommer i butikkhyllene. I Pakistan er det rundt 25 ulike typer som modnes gjennom sommeren.

Men i år kan gleden bli kortvarig, melder AFP. Temperaturene i år steg kraftig allerede i mars, mange måneder tidligere enn normalt. Deretter ble landet rammet av en hetebølge som ødela deler av avlingene og tørket ut vannstanden i kanaler bøndene er avhengig av for vanning.

Mangobøndene sier at værforholdene denne våren har skapt problemer for dyrkingen av mango og de anslår at to femdeler av produksjonen har falt bort som følge av dette. I tillegg er ikke mangoene like ferske som de normalt pleier å være, ifølge norske importører.

- Vi er fortapt

- Vanligvis har jeg 24 lastebillass med mangoer, men i år har jeg bare 12, sier mangobonden Fazle Elahi.

- Vi er fortapt, legger han til.

Temperaturene stiger normalt i starten av mai. Det gjør at mangoene modnes og er klare til å plukkes i juni og juli.

- Mangoen skal egentlig veie over 750 gram, men i år har vi plukket en del underdimensjonert frukt, sier Elahi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer