Boligbygging:

Varsler masse­­oppsigelse

«Dødt» boligbyggemarked skaper alvorlige ringvirkninger for en hel bransje. Nå hagler varsler om permitteringer og oppsigelser.

TØFF BESKJED: Hjørnesteinsbedriften Støren Treindustri utenfor Trondheim varsler at minst ti ansatte går mot oppsigelse. Virksomheten leverer til både boligbygging og offentlige bygg. Foto: Støren Treindustri
TØFF BESKJED: Hjørnesteinsbedriften Støren Treindustri utenfor Trondheim varsler at minst ti ansatte går mot oppsigelse. Virksomheten leverer til både boligbygging og offentlige bygg. Foto: Støren Treindustri Vis mer
Publisert

- Jeg tror dessverre at dette bare er starten. I vår kjede er det foreløpig snakk om 100-150 permitteringer siden desember, sier kjededirektør Trond Lie i Systemhus til Børsen.

Onsdag varsler hjørnesteinsbedriften Støren Treindustri at de må gå til masseoppsigelse av ansatte. Det bekrefter konstituert daglig leder Håvard Døhl overfor Børsen og viser til uttalelser gitt til lokalavisa.

- Det er relativt dødt i boligbyggemarkedet for tida. Vi må ta ned kapasiteten og tilpasse oss et marked som har stupt, sier Døhl til Trønderbladet.

Bedriften har allerede permittert 44 av sine totalt 135 ansatte. Hvor omfattende kutt virksomheten står overfor, er foreløpig ukjent. Døhl håper at nedbemanningsprosessen er i mål innen midten av juni.

- Eksempelet med Støren Treindustri er dessverre ikke unikt, fortsetter Lie i Systemhus.

Frykter flere permitteringer

I høst varslet Boligprodusentenes Forening at vinteren kom til å bli knallhard for boligbransjen. Salget av nye boliger stuper, og den lave igangsettingen skaper alvorlige bekymringer.

- Markedet er geografisk forskjellig. I Stavanger går det så det suser. Pussig nok er det verst på Østlandet akkurat nå. Byggebransjen som helhet kommer til å føle det veldig i år. Salget av bolig har gått ned til 2008-nivå.

Millardær Kjell Inge Røkke skapte overskrifter da han annonserte at han flyttet til Sveits. Men to sjeldne samleobjekter får ikke bli med. Video: NTB, RøhneSelmer AS, Bjørn Langsem / Dagbladet. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Systemhus, som består av cirka 110 bedrifter og nær 3000 ansatte, har foreløpig unngått oppsigelser.

- Og det er per nå snakk om «få» permitteringer, selv om jeg frykter at antallet vil øke utover.

- Vil det være mulig å unngå oppsigelser slik situasjonen ser ut nå?

- Nei, jeg tror ikke det vil være mulig å unngå.

Tror på oppgang

Høye materialkostnader, krig i Ukraina og skyhøye renter er alle faktorer som spiller inn i et særdeles nervøst marked.

- Det er summen av alt, naturligvis. Akkurat nå sitter mange på gjerdet. Jeg tror at boligkjøpere vil finne ro og at vi får et mer normalisert marked, dersom Norges Bank setter foten ned og sier at rentetoppen er nådd.

Det ligger imidlertid ikke i kortene med det første.

- Jeg ser få lyspunkter for bransjen i år. Jeg er redd flere ikke vil ha ryggrad til å bære de utfordringene som kommer. Med det sagt, velger jeg å være optimist. Jeg tror salget vil ta seg opp til høsten.

Kjededirektør i Mesterhus, Karl Arne Jespersen, istemmer:

- Vi er ganske sikre på at nyboligsalget skal opp. Dette følger jo i stor grad styringsrenta. Når den stabiliserer seg ser vi nok at markedet går opp igjen. I tillegg er det to år på rad bygget 10 000 for få boliger, noe som fører til et betydelig behov for nye boliger. Så vi ser lysere tider i møte.

Jespersen forteller at han ikke er kjent med oppsigelser eller permitteringer blant kjedens 137 bedrifter.

- De gjør jo egne vurderinger på hva de selv må gjøre. Men den følelsen jeg sitter med er at de fleste klarer seg bra, sier han.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache innrømmer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Nyboligsalget ble også tema under framleggelsen av boligprisene fra Eiendom Norge onsdag.

- Vi nå har det laveste salget av nye boliger siden finanskrisen og samtidig sterk befolkningsvekst, sa administrerende direktør Henning Lauridsen.

Nedbemannet med flere hundre

For Obos har det blitt sendt ut en rekke permitteringsvarsler. På fabrikkene i Sverige, hvor det bygges halvfabrikerte trehus, er det i underkant av 300 som har fått nedbemanningsvarsel, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Skjennald til Børsen.

- I Obos Block Watne, som driver trehusproduksjon i Norge, er det snakk om et 30-talls ansatte som har blitt nedbemanna. Når et byggeprosjekt bygges ferdig, og det ikke ligger noe nytt i ordrelista, kan det komme flere permitteringer etter hvert. Det er ikke usannsynlig, sier han.

Flere byggeprosjekter er også lagt på is, som Oen og Furuset Village i Oslo. I tillegg bygges det langt færre boliger enn det er behov for.

- Folk må jo bo. Vi vet jo at i for eksempel Oslo er det høy tilflytting og press i boligmarkedet. Når man får en periode hvor det bygges mindre, gir det press i markedet på sikt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer