Ikea:

Varsler masseoppsigelser

Ikea kunngjør at det gjøres store endringer ved deres varehus. Hundrevis av ansatte blir berørt.

300 BERØRES: Ikea varsler masseoppsigelser i ledergruppa. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
300 BERØRES: Ikea varsler masseoppsigelser i ledergruppa. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikea varsler omfattende endringer gjøres ved sine varehus i Norge, og rundt 300 ansatte blir berørt, får Børsen bekreftet av administrerende direktør i Ikea Norge, Carl Aaby. Det skjer som følge av en omfattende omorganisering.

- Omorganiseringen fører til endringer for omtrent 300 ledere og spesialister hos Ikea Norge. Endringen kan innebære nye stillingstitler, nye rapporteringslinjer, nye arbeidsmetoder, og i noen tilfeller kan stillingen bli fjernet. Vi setter nå i gang en kartleggingsprosess for å ivareta så mange som mulig av de berørte medarbeiderne våre. Det er derfor for tidlig å si om noen vil miste jobben som et resultat av endringen, sier han til Børsen.

Den svenske møbelkjeden har sju varehus i Norge, samt en rekke planleggingsstudioer over landet.

– Unødvendig byråkratiske

Omorganiseringen ble varslet i en pressemelding torsdag morgen.

- Vi ser at denne prosessen kommer til å få konsekvenser for noen av medarbeiderne våre, og det er ikke noe vi tar lett på. Som et verdibasert selskap er det viktig for oss å ivareta hver enkelt medarbeider på best mulig måte gjennom hele denne prosessen. Vi har hatt et godt samarbeid med tillitsvalgte og vernetjenesten gjennom prosessen så langt, noe som er en forutsetning for en vellykket omorganisering, sier Aaby pressemeldingen.

Konserntillitsvalgt Kateryna Bilokin sier i pressemeldingen at prosessen har vært ryddig.

- Det er trist å kanskje skulle miste noen kollegaer. Samtidig har vi lenge sett behovet for en organisasjonsendring. I en verdibasert bedrift som Ikea, passer det dårlig med en topptung struktur. En av våre verdier er enkelhet, og ved å ha så mange ledd og overordnede framstår vi unødvendig byråkratiske, sier hun videre.

Børsen har kontaktet tillitsvalgte ved Ikeas varehus i Norge. Ingen av de som har besvart våre henvendelser ønsker å kommentere saken.

Masseoppsigelser

Aaby forteller Børsen at endringene er for å tilpasse seg kundenes endrede handlemønster, som i større grad foregår på nett.

SER DU FORSKJELLEN? Tidligere landbruks- og matminister Bård Hoksrud skjelte ut IKEAs nye vegetarboller. Vi fikk ham til å teste bollene selv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Til Børsen sier konserntillitsvalgt at hun ikke kan gi et tall på hvor mange færre de blir i ledergruppa, men forteller at de etter loven må bruke begrepet «masseoppsigelse», som betyr at ti eller flere mister jobben.

- Det dreier seg hovedsakelig om endringsoppsigelser. Vi har ikke vurdert at vi skal bli færre ansatte totalt i Ikea, men at vi skal bli færre toppledere. Et eksempel kan være at en assisterende varehussjef får tilbud om jobb som teamleder, hvor det er reell nedgang i lønn og ansvar. Da er det ikke umulig at vedkommende sier «tusen takk», men søker seg videre. Etter loven må vi kalle dette masseoppsigelse, da det dreier seg om ti eller flere, sier hun.

Startet i sommer

Hun forteller også at det kan bli snakk om sluttpakker.

Hun har ikke tall på hvor mange færre toppledergruppa vil bestå av.

- Først i går fikk alle som kommer til å bli berørt, alle ledere, mellomledere i organisasjonen og toppledelsen, beskjed om endringer i organisasjonskartet. I dag har alle andre ansatte i virksomheten fått informasjon om endringer som kommer til å skje. Vi har satt opp en tidslinje hvor vi forventer å være i gang fra 1. mai, forklarer Bilokin.

Hun forteller også at de siden i sommer har hatt delvis ansettelsesstopp, for å mildne prosessen.

- Det er for at minst mulig skal bli berørt.

I høst ble det også kjent at gratisbussen til Ikea legges ned.