Mange smittevernbrudd:

Varsler massive smittekontroller

Den fryktede importsmitten har fått regjeringen til å stramme kraftig inn på innreisereglene den siste tida. Nå intensiverer Arbeidstilsynet kontrollene, etter å ha avdekket feil hos hver tredje bedrift.

ØKT KONTROLL: Arbeidstilsynet vil intensivere kontrollene kraftig, etter å ha avdekket mange smittevernbrudd. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
ØKT KONTROLL: Arbeidstilsynet vil intensivere kontrollene kraftig, etter å ha avdekket mange smittevernbrudd. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Publisert

Frykten for at utenlandske arbeidstakere skal ta med seg smitte tilbake til Norge, når de returnerer etter endt julefeiring i hjemlandet, har ført til både obligatorisk grensetesting og innstramminger i karanteneregler.

Torsdag melder Arbeidstilsynet at de siste to månedenes kontroller har avdekket brudd i hvert tredje tilsyn. De fleste bruddene dreier seg om manglende kartlegging og risikovurdering av smittefare.

- Vi har så langt pålagt tre arbeidsgivere full stans i aktiviteten. Dette skyldes da total mangel på sikkerhet og vurdering av smittefare, med en overhengende fare for helse, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.

Trapper opp innsatsen

Hun forsikrer imidlertid om at arbeidsgivere landet over har en god innstilling til smittevernreglene som nå er innført, og roser arbeidsgiverne for deres innsats. Det til tross for at det er funnet brudd ved 34 prosent av de 500 tilsynene som er gjort med tanke på smittevern.

- De bruddene som gjøres, er ikke nødvendigvis gjort med viten og vilje. For mange har smittevernreglene som har kommet de siste månedene gitt en ny hverdag som medfører store utfordringer. Mange av dem har nå krevende forhold og regelverk de må forholde seg til, men de ønsker å bidra og gjør hva de kan for å hindre smittespredning, sier Vollheim.

IMPORTSMITTE: FHIs ukesrapport viser økning i importsmitte. Det tar direktør i folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, alvorlig. Video: Andresen og Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Avdekkingen av den siste tidas brudd, gjør likevel at innsatsen nå økes. I årets to første måneder varsles det om massive kontroller i hele landet.

Særlig ei næring står nå i fokus hos Arbeidstilsynet.

- Vi intensiverer tilsynsaktiviteten nå i januar og februar, og skal i denne perioden gjennomføre over 1500 tilsyn. Innsatsen er allerede satt i gang, blant annet mot fiskeriindustrien i Nord-Norge, hvor det nå er stor bruk av utenlandsk arbeidskraft. I tillegg vil vi utover våren ha en intensiv kontroll av grøntnæringa av samme årsaker, avslører direktøren.

Krever at grensene sperres

Importsmitte har vært et sentralt tema under arbeidet med å hindre smittespredning de siste månedene. Den siste tida har det vært knyttet stor bekymring til smitte som kommer til Norge fra de andre europeiske landene, hvor smittetrykket er langt høyere enn her.

- Vi er bekymret for økt importsmitte i januar, fordi mange utenlandske arbeidere da kommer tilbake til Norge for å jobbe. Derfor har vi anbefalt forsterkede tiltak som nå er innført av regjeringen. Det dreier seg om krav til negativ test tatt under 72 timer før innreise, og krav om registrering av egnet karantenested, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

I dag er det også obligatorisk å teste seg innen 24 timer etter ankomst til Norge, og det er straffbart å ikke gjennomføre testen. Onsdag sa justisminister Monica Mæland at målet er å oppskalere, slik at alle skal testes straks de ankommer Norge.

Regjeringen har lagt opp til at kommunene og Arbeidstilsynet kan kontrollere henholdsvis enkeltpersoner og arbeidstakere i karanteneperioden.

I starten av januar ble det også opprettet et innreiseregister, der alle som kommer til Norge må skrive under på at de er kjent med karantenereglene og opplyse om hvor de skal være i karantene.

Det nyopprettede registeret kan blant annet brukes av Arbeidstilsynet og politiet til å kontrollere at reglene blir overholdt, for eksempel hvis de får tips om at noen har brutt karantenereglene.

I midten av november fikk Arbeidstilsynet i oppdrag fra regjeringen å prioritere kontroll av at arbeidsgivere ivaretar smittevern. Oppdraget kom som følge av ny oppblomstring av coronasmitte.

Arbeidstilsynet kontrollerer nå smittevern i samtlige tilsyn, og prioriterer tilsyn med særlig utsatte bransjer, som bygg og anlegg, verftsindustrien og den sesongbaserte fiskeindustrien.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer