Mange smittevernbrudd:

Varsler massive smittekontroller

Den fryktede importsmitten har fått regjeringen til å stramme kraftig inn på innreisereglene den siste tida. Nå intensiverer Arbeidstilsynet kontrollene, etter å ha avdekket feil hos hver tredje bedrift.

ØKT KONTROLL: Arbeidstilsynet vil intensivere kontrollene kraftig, etter å ha avdekket mange smittevernbrudd. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
ØKT KONTROLL: Arbeidstilsynet vil intensivere kontrollene kraftig, etter å ha avdekket mange smittevernbrudd. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Publisert

Frykten for at utenlandske arbeidstakere skal ta med seg smitte tilbake til Norge, når de returnerer etter endt julefeiring i hjemlandet, har ført til både obligatorisk grensetesting og innstramminger i karanteneregler.

Torsdag melder Arbeidstilsynet at de siste to månedenes kontroller har avdekket brudd i hvert tredje tilsyn. De fleste bruddene dreier seg om manglende kartlegging og risikovurdering av smittefare.

- Vi har så langt pålagt tre arbeidsgivere full stans i aktiviteten. Dette skyldes da total mangel på sikkerhet og vurdering av smittefare, med en overhengende fare for helse, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.

Trapper opp innsatsen

Hun forsikrer imidlertid om at arbeidsgivere landet over har en god innstilling til smittevernreglene som nå er innført, og roser arbeidsgiverne for deres innsats. Det til tross for at det er funnet brudd ved 34 prosent av de 500 tilsynene som er gjort med tanke på smittevern.

- De bruddene som gjøres, er ikke nødvendigvis gjort med viten og vilje. For mange har smittevernreglene som har kommet de siste månedene gitt en ny hverdag som medfører store utfordringer. Mange av dem har nå krevende forhold og regelverk de må forholde seg til, men de ønsker å bidra og gjør hva de kan for å hindre smittespredning, sier Vollheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.