Varsler ned­bemanninger

«Nye Norwegian» vil ha færre ansatte.

Publisert
Sist oppdatert

FORNEBU (Børsen): Norwegian har ristet av seg konkursspøkelset, og etter en nervepirrende helg var det en fornøyd konsernsjef Jacob Schram som i dag kunne rette fokus mot «Nye Norwegian».

Det betyr endringer blant annet i bemanningssituasjonen for flyselskapet.

Coronapandemien har fått brutale konsekvenser for luftfarten. For Norwegian har det ført til at fire av deres bemamanningsselskaper har gått konkurs.

- Har håp

Overfor Børsen opplyser finansdirektør Geir Karlsen at det nå handler om å spare penger der det er mulig.

- Det var en tøff beslutning, men nå har vi funnet en løsning der vi har sikret framtida til Norwegian så langt vi kan se det. Nå handler det om å beskytte likviditeten, før vi etter hvert vil trappe opp på flyvninger. Vi håper å ta tilbake så mange som mulig av de ansatte, sier Karlsen.

Artikkelen fortsetter under:

KREVENDE TID: Flybransjen har lidd under coronapandemien og regjeringen er glade for at Norwegian er blitt reddet av aksjonærene. Video/foto: NTB Scanpix Vis mer

16. mars regnes som en mørk dag i Norwegians historie. Da besluttet selskapet å kansellere 85 prosent av flyvningene og permittere 7300 medarbeidere. Før coronapandemien inntraff, hadde selskapet om lag 11 000 ansatte og en flyflåte på rundt 160 fly.

- Alle permittert

Nå er kun sju av disse flyene i drift og rundt 200 ansatte på jobb. Tross dagens gladmelding, kan permitterte ansatte ikke regne med å returnere til jobb med det første.

- Det er ingen som vil komme tilbake på jobb i morgen, som følge av det som har skjedd i dag. Det er det produksjon og etterspørsel som styrer. Foreløpig har vi kun sju fly i drift. Det betyr at det ikke blir flere flygende personell. Alle andre kommer til å være permittert, sier Jacob Schram til Børsen, og fortsetter:

- Dette er fryktelig viktig i den fasen vi går inn i nå, slik at den støtten vi får fra staten holder absolutt lengst mulig.

- Trenger færre folk

Selv om flygiganten vil kjempe for å bringe så mange ansatte som mulig opp i lufta igjen, er Schram tydelig på at situasjonen er dramatisk.

- Det vil bli oppsigelser?

- Det er klart at når man går fra en produksjon før coronakrisen, til en mindre produksjon etter corona, så sier det seg selv at vi kommer til å trenger færre folk - både i lufta og administrativt.

Verken Schram eller finansdirektør Karlsen ønsker å anslå hvor mange som vil miste jobben i «Nye Norwegian».

Artikkelen fortsetter under:

- Hardt arbeid

Konsernsjef Jacob Schram uttalte til Børsen tidligere i dag at de siste ukene har vært surrealistiske.

- Dette har vært en ekte thriller, sa Schram.

- Samtidig som vi strekker armene i været og jubler, så må vi huske at det ligger mye hardt arbeid foran oss.

Selv om Norwegian nå har unngått en konkurs i denne omgang, vil de fortsatt trenge mer hjelp.

- Det vil hele bransjen trenge, uttalte han.

NORWEGIAN: Tidligere konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos, er fornøyd med hvordan han arvtakere har jobbet under coronakrisen. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Nicolai Eriksen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer