Pandemi

Varsler Norge om «revansje-turisme»

Norge kan stå overfor en turistboom fra «revansje-reisende» når covid-restriksjonene fjernes, ifølge en ny undersøkelse.

FERIE: Norge kan komme til å oppleve en boom i turistnæringen når restriksjoner fjernes og flere blir vaksinert, ifølge en ny undersøkelse. FOTO: Shutterstock / NTB
FERIE: Norge kan komme til å oppleve en boom i turistnæringen når restriksjoner fjernes og flere blir vaksinert, ifølge en ny undersøkelse. FOTO: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

NEW YORK / OSLO (Børsen): «Det hopet seg opp en betydelig kjøpekraft blant «revansje-reisende» og mange andre, som vil ut og reise igjen. Det kan komme norsk turistnæring til gode allerede i 2021,» skriver konsulentselskapet Simon-Kucher & Partners om en undersøkelse de har utført sammen med analysefirmaet ROIRocket.

Det samme tror også turistnæringen i Norge, selv etter mer enn ett år med en brutal pandemi.

- Jeg tror på en ketsjup-effekt når reise blir lovlig. Det vil trolig være utenlandske gjester fra EU og USA på høsten. Vaksinepass vil være tilgjengelig da for mesteparten av EU og USA, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, til Børsen.

POSITIV: Direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, tror på en ketsjup-effekt i turistnæringen når folk igjen får mulighet til å reise. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
POSITIV: Direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, tror på en ketsjup-effekt i turistnæringen når folk igjen får mulighet til å reise. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Særlig tyskere

Ifølge undersøkelsen blant 3900 personer i Frankrike, Tyskland, Spania, Storbritannia og USA forventer 57 prosent av de spurte, som dro på feriereiser før pandemien, at de vil reise igjen i 2021. En fjerdedel av de spurte vet ikke når de vil reise igjen.

70 prosent av de reisende sier også at de vil bruke samme sum eller mer på reiser i 2021 enn før pandemien. Tyskere, som i 2019 var den største gruppa turister i Norge, skiller seg også ut som landet hvor det har vært en større opphopning av kjøpekraft. Andelen som planlegger uendrede eller økte reisebudsjetter der, er hele 81 prosent.

- Vi anbefaler at reise- og turistbransjen fortest mulig får fastlagt sine kommersielle strategier for å være i stand til å imøtekomme boomet som bør forventes når nedlukkingen blir lempet og en betydelig andel av verdens befolkning har oppnådd immunitet mot covid-19, sier managing partner Nicolai Broby Eckert i Simon-Kucher & Partners i en pressemelding.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Ifølge undersøkelsen regnes om lag 10 prosent som «revansje-reisende», som er spesielt ivrige etter å komme seg ut på tur igjen.

- Når «revansje-reisende» begynner å reise igjen, er de generelt sett villige til å bruke mer penger på overnatting, mat og drikke. Det er et godt tegn for hoteller og restauranter, sier senior director Håkon Sæberg fra Simon-Kucher & Partners i Oslo.

FERIE: Dette sier Erna Solberg om mulighetene for utenlandsreiser i sommer. Foto: NTB Vis mer

Fortrinn i Norge

Undersøkelsen kan også tyde på at folk ønsker å feriere mer i sine egne nærområder og ha større fleksibilitet.

  • 39 prosent av de spurte forventer å reise mer innenriks enn før pandemien.
  • 49 prosent sier de vil reise mindre internasjonalt.
  • 46 prosent vil dra mer på bilferier.
  • 47 prosent vil fly mindre, og 42 prosent vil reise mindre med tog.
  • 56 prosent sier de vil dra mindre på cruisereiser.

Krohn Devold påpeker hvordan hun mener turistnæringen i Norge har et klart fortrinn sammenliknet med mange andre land etter pandemien.

- Norge har et post-corona-fortrinn med god plass, rikelig med natur, veldrevet helsevesen og lav smitte. Det vil likevel ta tid før alle markeder er tilbake, og land med høy smitte og lav vaksinegrad vil komme sist, sier hun til Børsen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer