Jekker opp prognosene

Varsler ny rentesmell

Akkurat i det norske boliglånskunder var i ferd med å trekke pusten, kommer nyheter som vitner om at Norges Bank langt fra er ferdige med å skru opp renta.

RENTESJOKK: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea varslet oppdaterte renteprognoser torsdag. Nordea slutter seg til analytikermiljøene som ikke tror at Norges Bank vil stoppe etter å ha hevet styringsrenta til 3 prosent i mars. Foto: Vidar Ruud / NTB
RENTESJOKK: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea varslet oppdaterte renteprognoser torsdag. Nordea slutter seg til analytikermiljøene som ikke tror at Norges Bank vil stoppe etter å ha hevet styringsrenta til 3 prosent i mars. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Absolutt ingen ble overrasket da Norges Bank holdt styringsrenta uendret på 2,75 prosent i januar.

De fleste antok på det tidspunktet at tida med tøffe rentehevinger ville få sin ende med et siste hopp til 3 prosent på rentemøtet i mars.

Nå peker alt i retning av at ferden mot rentetoppen langt fra er over. I øyeblikket priser markedet faktisk inn at styringsrenta skal opp til 3,75 prosent i løpet av året.

Det vil i så fall innebære en boliglånsrente på rundt 5,25 prosent.

Ferskt Nordea-anslag

- Det er ingen utopi, den markedsprisinga. Det er all grunn til å tro at Norges Bank vil komme med en høyere renteprognose, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til Børsen.

SPARETIPS: Sjeføkonom i Eika-gruppen Jan Ludvig Andreassen forklarer hva den siste rentehevingen betyr for økonomien til vanlige folk, og kommer samtidig med tips til hva du bør prioritere i privatøkonomien nå. Vis mer

Torsdag kom Nordea med oppdaterte prognoser. Banken har hevet renteprognosen sin med ytterligere 0,5 prosentpoeng. De venter en rentetopp på 3,75 prosent - i høst eller på sensommeren.

- Vi tror ikke Norges Bank har luksusen av å fokusere på noe annet enn inflasjon framover, skriver Nordea.

Fire hevinger

Storbanken føyer seg dermed inn i et bilde som ble tegnet av seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken litt tidligere onsdag.

- Det er nærmest ingenting som trekker ned renteforventningene. Alt trekker opp, sier hun til DN.

En mulig rentetopp på 3,75 prosent kan nås gjennom hevinger på 0,25 prosentpoeng i mars, mai, juni og deretter august eller september, skriver avisa.

Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum mener på sin side at markedet i øyeblikket tar litt for hardt i. Prognosen derfra er inntil to rentehevinger i løpet av året.

Ikke råd til luksusen

Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen legger ikke skjul på at alt som har kommet av store økonominyheter de siste ukene peker mot en serie rentehevinger.

- Denne uka ble det klart at lønnsveksten i fjor ble høyere og at også lønnsveksten i år ser ut til å bli høyere enn det Norges Bank har lagt til grunn i sine prognoser, sier Olsen.

- Det andre som er viktig, er at rentene hos våre handelspartnere er på vei full fart oppover. USA, eurosonen, Sverige. Overalt er det utsikter til at rentene blir satt betydelig høyere enn det man trodde inntil nylig. Dette betyr igjen at kronekursen er under angrep. Med mindre Norges Bank svarer, vil den svekke seg ytterligere, fra et allerede svekket nivå, framholder Nordeas sjeføkonom.

- Norges Bank har ikke noe valg når handelspartnere skrur opp sine renter?

- Det nærmer seg et punkt der Norges Bank ikke lenger har den luksusen det er å holde igjen.

Tydelig Bache

Olsen har ytterligere krutt i renteposen. Han merket seg nemlig sentralbanksjef Ida Wolden Baches årstale som hun holdt i forrige uke.

- Det er åpenbart at Norges Bank ikke er påvirket av rentedebatten der det hevdes at rentene settes for aggressivt opp, i lys av argumenter om importert rente og den spesielle norske lønnsdannelsen. Tvert om imøtegår Wolden Bache veldig tydelig kritikken Norges Bank er blitt utsatt for.

RENTEHOPP: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, tror den kommende tiden kan føre til at mange får det tøft økonomisk. Programleder: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Onsdag kveld - etter Børsens intervju med Nordeas sjeføkonom - ble referatet fra forrige rentemøte i USA publisert. Federal Reserve (Fed) hevet som kjent renta i USA til intervallet 4,5 - 4,75 prosent for tre uker siden.

I referatet slås det fast at Fed vil gjøre det som kreves, for å få ned inflasjonen. Dette er såpass kjente toner, at det ikke ga særlige utslag på amerikanske børser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer