Jekker opp prognosene

Varsler ny rentesmell

Akkurat i det norske boliglånskunder var i ferd med å trekke pusten, kommer nyheter som vitner om at Norges Bank langt fra er ferdige med å skru opp renta.

RENTESJOKK: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea varslet oppdaterte renteprognoser torsdag. Nordea slutter seg til analytikermiljøene som ikke tror at Norges Bank vil stoppe etter å ha hevet styringsrenta til 3 prosent i mars. Foto: Vidar Ruud / NTB
RENTESJOKK: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea varslet oppdaterte renteprognoser torsdag. Nordea slutter seg til analytikermiljøene som ikke tror at Norges Bank vil stoppe etter å ha hevet styringsrenta til 3 prosent i mars. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Absolutt ingen ble overrasket da Norges Bank holdt styringsrenta uendret på 2,75 prosent i januar.

De fleste antok på det tidspunktet at tida med tøffe rentehevinger ville få sin ende med et siste hopp til 3 prosent på rentemøtet i mars.

Nå peker alt i retning av at ferden mot rentetoppen langt fra er over. I øyeblikket priser markedet faktisk inn at styringsrenta skal opp til 3,75 prosent i løpet av året.

Det vil i så fall innebære en boliglånsrente på rundt 5,25 prosent.

Ferskt Nordea-anslag

- Det er ingen utopi, den markedsprisinga. Det er all grunn til å tro at Norges Bank vil komme med en høyere renteprognose, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til Børsen.

Torsdag kom Nordea med oppdaterte prognoser. Banken har hevet renteprognosen sin med ytterligere 0,5 prosentpoeng. De venter en rentetopp på 3,75 prosent - i høst eller på sensommeren.

- Vi tror ikke Norges Bank har luksusen av å fokusere på noe annet enn inflasjon framover, skriver Nordea.

Fire hevinger

Storbanken føyer seg dermed inn i et bilde som ble tegnet av seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken litt tidligere onsdag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer