Nord Stream

Varsler nyheter

Dansk politi varsler at de vil legge fram ny informasjon om etterforskningen av sabotasjen mot Nord Stream-rørledningene.

SABOTASJE: 16 måneder har gått siden bildene av den boblende havoverflaten rystet Europa og verden. Spekulasjonene har rast om hvem som står bak. Foto: Handout / Reuters / NTB
SABOTASJE: 16 måneder har gått siden bildene av den boblende havoverflaten rystet Europa og verden. Spekulasjonene har rast om hvem som står bak. Foto: Handout / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdateres.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil det komme ny informasjon fra dansk politi «i løpet av kort tid».

Nyheten kommer en snau time etter at svensk politi kunngjorde at de avslutter sin etterforskning av sabotasjen.

- Etterforskningen har vært systematisk og grundig. På bakgrunn av situasjonen vi nå har, kan vi konstatere at svensk jurisdiksjon mangler, sier etterforskningsleder Mats Ljungqvist, ifølge SVT.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser bobler fra gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer

Svenskenes beslutning blir ifølge Reuters omtalt av russiske myndigheter som «ganske oppsiktsvekkende».

- Vi vil nå følge med på den tyske etterforskningen før vi tar stilling til neste skritt, uttaler president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov.

Avgjørelsen om å avslutte etterforskningen fra svensk side kommer etter lekkasjer tirsdag, som gikk ut på at dette ville bli beslutningen.

Fortsetter i Tyskland

Etterforskningen har pågått i 16 måneder. Myndighetene har gjort omfattende beslag på havbunnen, og hendelsen er etterforsket som grov sabotasje. Analyser av beslag i saken viser spor av eksplosiver, ifølge SVT.

Den tyske og den danske etterforskningen av samme hendelse, som inntraff i september 2022, pågår fortsatt.

- Den tyske etterforskningen fortsetter, og på grunn av hemmeligholdet som gjelder for internasjonalt rettslig samarbeid, kan jeg ikke kommentere samarbeidet som har funnet sted ytterligere, sier Ljungqvist og legger til:

- Med henvisning til dette vil jeg heller ikke kunne kommentere noe ytterligere om konklusjonene i den svenske etterforskningen eller kommentere eventuelle mistenkte personer i den svenske etterforskningen.

Ljungqvist sier Sverige har et godt samarbeid med flere land - der de kontinuerlig har delt informasjon. Han trekker fram et nært samarbeid med Tyskland.

- Innenfor rammen av dette rettslige samarbeidet har vi kunnet overgi materiale som kan brukes som bevis i den tyske etterforskningen, sier han ifølge Expressen.

Kreml: - Ingenting er delt

Spekulasjonene har rast om hvem som står bak ødeleggelsene av de to gassrørledningene, som går mellom Russland og Tyskland.

Både Russland og Ukraina har blitt trukket fram som mulige land bak aksjonen. Begge landene har benektet befatning med sabotasjen.

Kreml sa i en uttalelse i går:

- Russland har gjentatte ganger bedt om detaljer fra den vestlige etterforskningen, men ingenting er delt.

Ljungqvist har holdt kortene tett til brystet om hvorvidt de har noen mistenkte.

Men i et brev til FNs sikkerhetsråd har Sverige, Danmark og Tyskland sammen omtalt en seilbåt ved navn «Andromeda» som hovedsporet. Mistanken skal gå ut på at båten har fraktet eksplosivene, ifølge Expressen.