Varsler nytt prissjokk

Jordbruksoppgjøret gir ny prisøkning på maten - som allerede er blitt 12,7 prosent dyrere det siste året. Frp mener det er uholdbart at regningen sendes til forbrukerne.

PRISGALLOPP: Frp-nestleder Hans Andreas Limi advarer mot et dyrt jordbruksoppgjør i kombinasjon med allerede skyhøy inflasjon på matvarer. Frp vil heller halvere matmomsen ut året. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
PRISGALLOPP: Frp-nestleder Hans Andreas Limi advarer mot et dyrt jordbruksoppgjør i kombinasjon med allerede skyhøy inflasjon på matvarer. Frp vil heller halvere matmomsen ut året. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har den høyeste prisstigningen på mat på 40 år. Mat og drikke har gått opp nesten 13 prosent det siste året og er nå den store inflasjonsdriveren i Norge. Da er det helt feil tidspunkt at regjeringen sender enda en ekstraregning til forbrukerne, sier Frp-nestleder Hans Andreas Limi.

Limi reagerer særlig på at ca én milliard av regningen for jordbruksoppgjøret nå sendes direkte til forbrukerne. Regjeringen kunne gitt bøndene lik inntektsvekst ved å ta regningen selv, men tillater altså at prisene øker fra 1. juli, påpeker Limi.

Dyrt jordbruksoppgjør

Jordbruksoppgjøret består forenklet av to deler, direkte støtte og hvor mye bøndene får betalt for det de produserer - de såkalte målprisene.

- Økningen i målprisene forsterker den urovekkende inflasjonen på mat- og drikkevarer. Det er forbrukerne som ender opp med regningen. De to siste jordbruksoppgjørene har økt prisen på 1200-1300 kroner for en vanlig familie i året, sier Limi.

Frp-toppen sier økningen i matvareprisene har sammensatte årsaker. Alt fra økte energipriser, priser på råvarer og kronekursen påvirker prisen på nordmenns handlekurv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer