Varsler olivenolje-krise

Ekstremtørken i Europa truer produksjonen av olivenolje. Allerede nå kan forbrukere merke at oljen vil bli en eksklusiv vare.

EKSKLUSIV VARE: I Spania har prisen på olivenolje økt med 80 prosent de siste to årene. Foto: Xavi Lopez/SOPA Images/Shutterstock
EKSKLUSIV VARE: I Spania har prisen på olivenolje økt med 80 prosent de siste to årene. Foto: Xavi Lopez/SOPA Images/Shutterstock Vis mer
Publisert

Den ekstreme heten i Europa har ført til tørke flere steder. Nesten to tredjedeler av landområdene i EU opplever tørke, ifølge European Drought Observatory, som følger med på tilstanden til europeiske landområder.

Dette påvirker spesielt produsentene av olivenolje, skriver CNN.

Oliventrærne er kjent for å kunne vokse i tørr jord, men i år har de høye temperaturene og mangelen på regn ført til dårlige avlinger.

Mye tyder på at planteoljen nå kan bli en dyr, men ettertraktet, vare.

Sterk prisøkning

I oktober begynner høstingen av olivenolje i Spania. Denne ventes å være på mellom 33 og 38 prosent mindre enn før, ifølge prisanalytiker Kyle Holland i Mintec.

Spania er verdens største produsen av olivenolje. I fjor sto landet for over to tredjedeler av produksjonen på verdensbasis, viser tall fra The International Olive Oil Council. Etterfulgt på lista over masseprodusenter står Hellas, Italia og Portugal.

Norske forbrukere merker allerede konsekvensene av nedgangen i olivenoljeproduksjon. Prisøkningen på olivenolje har vært spesielt stor.

Det siste året har prisen på planteoljen økt med 22 prosent, viser tall fra SSB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer