Varsler olivenolje-krise

Ekstremtørken i Europa truer produksjonen av olivenolje. Allerede nå kan forbrukere merke at oljen vil bli en eksklusiv vare.

EKSKLUSIV VARE: I Spania har prisen på olivenolje økt med 80 prosent de siste to årene. Foto: Xavi Lopez/SOPA Images/Shutterstock
EKSKLUSIV VARE: I Spania har prisen på olivenolje økt med 80 prosent de siste to årene. Foto: Xavi Lopez/SOPA Images/Shutterstock Vis mer
Publisert

Den ekstreme heten i Europa har ført til tørke flere steder. Nesten to tredjedeler av landområdene i EU opplever tørke, ifølge European Drought Observatory, som følger med på tilstanden til europeiske landområder.

Dette påvirker spesielt produsentene av olivenolje, skriver CNN.

Oliventrærne er kjent for å kunne vokse i tørr jord, men i år har de høye temperaturene og mangelen på regn ført til dårlige avlinger.

Mye tyder på at planteoljen nå kan bli en dyr, men ettertraktet, vare.

Sterk prisøkning

I oktober begynner høstingen av olivenolje i Spania. Denne ventes å være på mellom 33 og 38 prosent mindre enn før, ifølge prisanalytiker Kyle Holland i Mintec.

Spania er verdens største produsen av olivenolje. I fjor sto landet for over to tredjedeler av produksjonen på verdensbasis, viser tall fra The International Olive Oil Council. Etterfulgt på lista over masseprodusenter står Hellas, Italia og Portugal.

Norske forbrukere merker allerede konsekvensene av nedgangen i olivenoljeproduksjon. Prisøkningen på olivenolje har vært spesielt stor.

Det siste året har prisen på planteoljen økt med 22 prosent, viser tall fra SSB.

- Siden Spania står for størstedelen av den globale olivenoljeproduksjonen, vil vi se en tydelig innstramning på global tilgjengelighet, sier Holland til The Guardian.

Dersom været ikke bedrer seg, venter markedsaktørene at prisen på olivenolje vil fortsette å øke.

Krigskonsekvens

På to år har prisen på olivenolje i Spania økt med 80 prosent. Prisene steg tidlig i 2021 på grunn av bekymringer for været, og økte ytterligere da Russland invaderte Ukraina. Dette skyldtes at forbrukere hamstret olivenolje som erstatning for ukrainsk- og russisk-produsert solsikkeolje, ifølge CNN.

Flaskehalser i forsyningskjeden og økte energipriser har også bidratt til prisstigningen.

Den siste drastiske prisøkningen kommer derimot som følge av ekstremtørken.

Snart høsting

Oliventrærne får knopper i mars, før de blomstrer i mai. Fruktene vokser gjennom sommermånedene, og høstes når sommeren har endt.

Utfordringen som olivenbøndene står overfor, er at det varme været kom alt for tidlig. I tillegg førte vannmangelen til at jordmassene ikke kunne få tilstrekkelig med kunstig vanning.

Resultatet av årets ekstremtørke og vannmangel vil bli tydelig i oktober, da innhøstingen av oliven begynner i Spania.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer