Krigen i Ukraina:

Varsler olje-sjokk: - Våkn opp!

- Når det nå stilles spørsmål ved om vi får denne energien eller ikke, så reiser nakkehåret seg hos alle i dette markedet.

TANKET OPP: Russland er en energi-elefant, sier analytiker som mener at man ikke kan undervurdere betydningen dersom dette stopper opp. Her fra en togterminal med oljetanker på skinnene. Arkivfoto: Reuters/NTB
TANKET OPP: Russland er en energi-elefant, sier analytiker som mener at man ikke kan undervurdere betydningen dersom dette stopper opp. Her fra en togterminal med oljetanker på skinnene. Arkivfoto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert

- Våkn opp! Vi kommer ikke til å gå tilbake til en normalsituasjon i løpet av noen måneder. Jeg tror vi kommer til å miste russisk olje i det europeiske markedet for all framtid, sier hedgefondforvalter Pierre Andurand til Financial Times (FT).

Til tross for kraftige svingninger, har oljeprisen holdt seg på historisk høye nivåer etter Russlands invasjon av Ukraina i slutten av februar.

Russlands visestatsminister Aleksandr Novak gikk så langt som å true med en oljepris på 300 dollar fatet, dersom vesten innførte forbud mot russisk olje.

Forsyningssjokk

Trusselen ble umiddelbart latterliggjort, og beskrevet som «nonsens».

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Nå mener imidlertid flere analytikere som FT har snakket med, at oljeprisen kan komme godt over 200 dollar fatet. Andurand mener oljeprisen kan nå 250 dollar fatet allerede i år. Det vil tilsvare mer enn en dobling fra dagens nivåer.

Han får også støtte fra Doug King, leder av RCMAs Merchant Commodity Fund:

- Dette er ikke forbigående. Dette kommer til å bli et forsyningssjokk, sier King til FT.

- Gitt hvordan dette utvikler seg, så tror jeg ikke dette er et forbigående problem. Vi må nå se på dette som et langsiktig problem, hvor vi blir nødt til å finne alternative forsyningskilder, sier Alok Sinha, leder med ansvar for olje og gassmarkedet hos storbanken Standard Chartered.

Hvorfor ikke mer?

På spørsmål fra Børsen om «hvorfor verden nå er på tuppa» med henvisning til oljeprisen, kontrer sjefanalytiker Bjarne Schieldrop raskt:

- Hvorfor er ikke verden mer på tuppa med hensyn til oljeprisene?

Han er sjefanalytiker for råvarer i SEB, og har fulgt utviklingen tett de siste ukene.

- Seks av de ti største dagsbevegelsene i oljeprisen siden 1998 skjedde i mars i år. Det er ganske voldsomt, og er et klart uttrykk for hvor viktig Russland er, understreker Schieldrop.

- Vi snakker om verdens største eksportør av råolje og råoljeprodukter, presiserer han.

Nakkehår reiser seg

Samtidig eksporterer Russland rundt fire millioner fat med naturgass i oljeekvivalenter.

- Russland er en elefant i energimarkedet i verden. Når det nå stilles spørsmål ved om vi får denne energien eller ikke, så reiser nakkehåret seg hos alle i dette markedet, alarmerer Schieldrop.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB. Foto: Lise Åserud / NTB
Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Oljeprisen steg jevnt og trutt fra rundt 70 dollar fatet ved årsskiftet og fram mot Russlands invasjon av Ukraina 24. februar. Deretter bykset den i været i et tempo verden ikke hadde sett siden oljekrisa i 1974. Etter en topp på 130 dollar, sank prisen igjen like under 100-lappen. Nå ligger den rundt 120 dollar fatet.

- Hvis det virkelig blir satt en stopper for russisk oljeeksport, så vil det være snakk om en størrelsesorden vi ikke har sett før, poengterer Schieldrop.

Bilfrie søndager

SEB-analytikeren understreker at energisanksjoner vil ramme Russland brutalt på kort sikt:

- I løpet av et par-tre år så kommer ikke Vest-Europa til å importere olje eller naturgass fra Russland. Det er som et ekteskap som tar slutt. Det tar tid å skilles, og det er også tilfellet for Vestens energiekteskap med Russland. Men arbeidet med å si «takk for oss» og «farvel for alltid» er i gang for full fres, sier han.

Talsperson for Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, sier ifølge nyhetsbyrået AFP at en eventuell handelsboikott mot russisk olje fra EU «er en avgjørelse som vil ramme alle».

Som flere europeiske stater allerede har varslet, mener Schieldrop dette kommer til å sette full fart på energitransformasjonen til fornybar energi.

Det internasjonale energibyrået la for ei uke siden fram ti radikale forslag som skal redde verden fra en energikrise. Bilfrie søndager, et tiltak verden ikke har sett siden oljekrisa på 1970-tallet, var ett av forslagene.

Flere feilvurderinger

Schieldrop mener uansett at en eksportstans først og fremst vil være katastrofalt for Russland. Han mener Putins overmot nå slår tilbake på presidenten.

AVLYTTET: Ukrainas sikkerhetstjeneste har publisert lydklipp som skal være fra avlyttede samtaler fra russiske soldater. Lyd: Ukrainas sikkerhetstjeneste. Video: Reddit / Reuters Vis mer

- Putin har blitt overrasket av mange ting, som at det ikke gikk like lett å ta Ukraina som det var å «ta» Krim-halvøya. Han har sikkert fått mange rosenrøde etterretningsrapporter, hvor det ble hevdet at ukrainerne gledet seg til russerne kom. I tillegg er ukrainerne mye bedre forberedt militært, etter å ha kriget i Donbas-regionen siden 2014. Det er også mange ukrainere som advarte om at Putin ville invadere Ukraina i det øyeblikket Nord Stream 2 sto klar. De har derfor forberedt seg underveis, og vært bedre forberedt enn Putin hadde trodd, resonnerer han.

Dessuten stiller Vestens reaksjoner seg nå i en helt annen kategori, minner Schieldrop om.

- Da Putin tok Krim, erfarte han at det var så vidt Vest-Europa hevet et øyebryn. Det ble fordømt, men de fortsatte å kjøpe russisk olje og gass.

Nå ser det annerledes ut. USA og Storbritannia har lagt ned forbud mot import av russisk olje inntil videre. EU-lederne vurderer om de vil gjøre det samme. I mellomtida avstår mange meklere fra handle, i frykt for at oljen de da eventuelt sitter med, plutselig er sanksjonert og svartelistet.

- Reaksjonene fra USA og Vest-Europa i denne omgang er diametralt forskjellig. Dette er overhodet ikke i henhold til Putins plan. Putins Russland har blitt en bandittstat, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer