Krigen i Ukraina:

Varsler olje-sjokk: - Våkn opp!

- Når det nå stilles spørsmål ved om vi får denne energien eller ikke, så reiser nakkehåret seg hos alle i dette markedet.

TANKET OPP: Russland er en energi-elefant, sier analytiker som mener at man ikke kan undervurdere betydningen dersom dette stopper opp. Her fra en togterminal med oljetanker på skinnene. Arkivfoto: Reuters/NTB
TANKET OPP: Russland er en energi-elefant, sier analytiker som mener at man ikke kan undervurdere betydningen dersom dette stopper opp. Her fra en togterminal med oljetanker på skinnene. Arkivfoto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert

- Våkn opp! Vi kommer ikke til å gå tilbake til en normalsituasjon i løpet av noen måneder. Jeg tror vi kommer til å miste russisk olje i det europeiske markedet for all framtid, sier hedgefondforvalter Pierre Andurand til Financial Times (FT).

Til tross for kraftige svingninger, har oljeprisen holdt seg på historisk høye nivåer etter Russlands invasjon av Ukraina i slutten av februar.

Russlands visestatsminister Aleksandr Novak gikk så langt som å true med en oljepris på 300 dollar fatet, dersom vesten innførte forbud mot russisk olje.

Forsyningssjokk

Trusselen ble umiddelbart latterliggjort, og beskrevet som «nonsens».

Nå mener imidlertid flere analytikere som FT har snakket med, at oljeprisen kan komme godt over 200 dollar fatet. Andurand mener oljeprisen kan nå 250 dollar fatet allerede i år. Det vil tilsvare mer enn en dobling fra dagens nivåer.

Han får også støtte fra Doug King, leder av RCMAs Merchant Commodity Fund:

- Dette er ikke forbigående. Dette kommer til å bli et forsyningssjokk, sier King til FT.

- Gitt hvordan dette utvikler seg, så tror jeg ikke dette er et forbigående problem. Vi må nå se på dette som et langsiktig problem, hvor vi blir nødt til å finne alternative forsyningskilder, sier Alok Sinha, leder med ansvar for olje og gassmarkedet hos storbanken Standard Chartered.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer