Gruvedrift i Australia

Varsler om klimabombe

Det nederlandske forskningssenteret mener gruva har utslipp tilsvarende opp til 4,8 millioner biler.

HAIL CREEK MINE: Forskere mener denne gruva slipper ut foruroligende mengder metangass. Foto: Skjermdump/Google Maps
HAIL CREEK MINE: Forskere mener denne gruva slipper ut foruroligende mengder metangass. Foto: Skjermdump/Google Maps Vis mer
Publisert

Gruvedrift og miljøpåvirkning har de siste åra fått en høy plassering på agendaen. Australia er verdens største eksportør av blant annet kull og bly, i tillegg til å eksportere store mengder gull og aluminium.

Spesielt i det såkalte «outback», store, øde områder utenfor de urbane områdene, er hovednæringa gruvedrift.

Kullgruva Hail Creek Mine ligger i Central Queensland, og er et av de største kullreservene i verden. Den har en årlig produksjonskapasitet på 5,5 million tonn kull.

Opp til 263 000 tonn

Det medfører også en betydelig mengde forurensning, men forskere i Nederland mener denne er langt større enn det som er kjent. Nederlands institutt for romforskning (SRON) estimerer at gruva slapp ut mellom 123 000 og 263 000 tonn metan i fjor, skriver Bloomberg.

Forskerne mener mengden metan tilsvarer korttids oppvarmingseffekt per år som mellom 2,2 og 4,8 millioner amerikanske biler.

LUFTFORURENSNING: Luftforurensingen i Kina er verre enn før coronapandemien stengte ned landet, ifølge en fersk rapport. Video: AP / CCTV. Arkivfoto: Splash News / NTB Scanpix Vis mer

Tallet er basert på konsentrasjonen av den super-potente drivhusgassen sett fra satellitt. Det er det sveitsiske selskapet Glencore som tok over driften av gruva i 2018.

De verken bekrefter eller avkrefter forskernes estimat overfor Bloomberg, men har tidligere rapportert om et årlig utslipp på 504 000 tonn karbondioksid.

Om man deler dette tallet med 28, som vil tilsvarende effekten av metan på drivhuseffekten, så er dette likevel langt lavere enn det forskerne har kommet fram til - «bare» 18 000 tonn.

- Byrået er av den oppfatning at utslipps- og energidata fra Hail Creek-gruva er rapportert i samsvar med kravene, sier den australske myndigheten CER, som er ansvarlig for å redusere karbonutslipp i landet.

KORALLER: Hjemmet til utallige, unike arter, blir ekstremt fort påvirket av en varmere verden. En halv grad kan ha alt å si. Det forklarer CICERO-forsker Maria Sand. - Jeg trodde ikke at en halv grad betydde så mye, sier hun. Hør mer om forskjellen på 1,5 og 2 grader global oppvarming i «Klimapodden: Tolv miljøløsninger»: https://www.acast.com/dbklimapodden Vis mer

Etterforskes for korrupsjon

Glencore selv setter spørsmålstegn ved forskernes metode med å identifisere mengde utslipp med satelittbilder, men kommenterer ikke saken ytterligere.

Selskapet kunne tirsdag gå ut med sitt beste resultat noensinne, skriver Reuters.

Driftsresultatet viser en svimlende økning på 83 prosent, til hele 21,3 milliarder dollar, tilsvarende 190 milliarder norske kroner.

De lover blant annet utbytte på 4 milliarder dollar til sine investorer.

Selskapet er under etterforskning i Brasil, Storbritannia og USA etter korrupsjonsanklager. Av sveitsiske og nederlandske myndigheter etterforskes er de under en separat etterforskning, også her for korrupsjon, og bestikkelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer