Gruvedrift i Australia

Varsler om klimabombe

Det nederlandske forskningssenteret mener gruva har utslipp tilsvarende opp til 4,8 millioner biler.

HAIL CREEK MINE: Forskere mener denne gruva slipper ut foruroligende mengder metangass. Foto: Skjermdump/Google Maps
HAIL CREEK MINE: Forskere mener denne gruva slipper ut foruroligende mengder metangass. Foto: Skjermdump/Google Maps Vis mer
Publisert

Gruvedrift og miljøpåvirkning har de siste åra fått en høy plassering på agendaen. Australia er verdens største eksportør av blant annet kull og bly, i tillegg til å eksportere store mengder gull og aluminium.

Spesielt i det såkalte «outback», store, øde områder utenfor de urbane områdene, er hovednæringa gruvedrift.

Kullgruva Hail Creek Mine ligger i Central Queensland, og er et av de største kullreservene i verden. Den har en årlig produksjonskapasitet på 5,5 million tonn kull.

Opp til 263 000 tonn

Det medfører også en betydelig mengde forurensning, men forskere i Nederland mener denne er langt større enn det som er kjent. Nederlands institutt for romforskning (SRON) estimerer at gruva slapp ut mellom 123 000 og 263 000 tonn metan i fjor, skriver Bloomberg.

Forskerne mener mengden metan tilsvarer korttids oppvarmingseffekt per år som mellom 2,2 og 4,8 millioner amerikanske biler.

Tallet er basert på konsentrasjonen av den super-potente drivhusgassen sett fra satellitt. Det er det sveitsiske selskapet Glencore som tok over driften av gruva i 2018.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.