Gruvedrift i Australia

Varsler om klimabombe

Det nederlandske forskningssenteret mener gruva har utslipp tilsvarende opp til 4,8 millioner biler.

HAIL CREEK MINE: Forskere mener denne gruva slipper ut foruroligende mengder metangass. Foto: Skjermdump/Google Maps
HAIL CREEK MINE: Forskere mener denne gruva slipper ut foruroligende mengder metangass. Foto: Skjermdump/Google Maps Vis mer
Publisert

Gruvedrift og miljøpåvirkning har de siste åra fått en høy plassering på agendaen. Australia er verdens største eksportør av blant annet kull og bly, i tillegg til å eksportere store mengder gull og aluminium.

Spesielt i det såkalte «outback», store, øde områder utenfor de urbane områdene, er hovednæringa gruvedrift.

Kullgruva Hail Creek Mine ligger i Central Queensland, og er et av de største kullreservene i verden. Den har en årlig produksjonskapasitet på 5,5 million tonn kull.

Opp til 263 000 tonn

Det medfører også en betydelig mengde forurensning, men forskere i Nederland mener denne er langt større enn det som er kjent. Nederlands institutt for romforskning (SRON) estimerer at gruva slapp ut mellom 123 000 og 263 000 tonn metan i fjor, skriver Bloomberg.

Forskerne mener mengden metan tilsvarer korttids oppvarmingseffekt per år som mellom 2,2 og 4,8 millioner amerikanske biler.

Tallet er basert på konsentrasjonen av den super-potente drivhusgassen sett fra satellitt. Det er det sveitsiske selskapet Glencore som tok over driften av gruva i 2018.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer