Har varslet om 78 bedrifter som kan ha jukset med corona-støtte:

Varsler om massivt corona-juks

- Som ei skål med sukkertøy som de kriminelle kan forsyne seg fritt fra, sier Fair Play Bygg.

SUKKERTØY: - Coronatiltakene har fungert som ei skål med sukkertøy som de kriminelle kan forsyne seg fritt fra, sier leder for Fair Play Bygg Oslo og omegn, Lars Mamen, til Dagbladet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SUKKERTØY: - Coronatiltakene har fungert som ei skål med sukkertøy som de kriminelle kan forsyne seg fritt fra, sier leder for Fair Play Bygg Oslo og omegn, Lars Mamen, til Dagbladet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

- Coronatiltakene har fungert som ei skål med sukkertøy som de kriminelle kan forsyne seg fritt fra, sier leder for Fair Play Bygg Oslo og omegn, Lars Mamen, til Dagbladet.

I Stavanger deler leder for Fair Play Rogaland bekymringen:

- Frykten er at støtteordningene og betalingsutsettelsene nå bidrar til å holde useriøse og kriminelle selskaper kunstig i live, sier Fred Sherling, som før han begynte i Fair Play Bygg var en profiler-politimann som sloss mot arbeidslivskriminalitet i flere tiår.

INTENS JAKT: Økokrim jakter nå på corona-juksere. Her fra en aksjon sist torsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fair Play Bygg er en forening startet av en rekke arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner for å bekjempe useriøsitet i byggebransjen.

Dagbladet har tidligere skrevet om de omfattende bruddene på arbeidsmiljøloven blant coronastøtte-mottakerne.

Bryter arbeidsmiljøloven

182 selskaper som til sammen fikk lønnskompensasjon for 1490 ansatte, fikk i 2020 «vedtak om stans» fra Arbeidstilsynet, viser en gjennomgang Dagbladet har gjort.

Det betyr at selskapene kan ha fått utbetalt lønnskompensasjon for opptil 62 millioner kroner, det samme året som de har brutt arbeidsmiljøloven.

Sjokk-tall

I Stavanger har Fair Play Bygg sendt meldinger til A-krimsentrene om 29 selskaper, som de mistenker har blitt drevet ulovlig mens de har mottatt lønnskompensasjon.

De har ei liste på ytterligere 49 selskaper, som de mistenker for de samme forholdene, men som de ennå ikke har sendt noen bekymringmeldinger for.

Til sammen har de 79 selskapene fått lønnskompensasjon for henholdsvis 67 og 781 ansatte.

- Vi er bekymret over situasjonen. Mye av ordningene er rigget sånn at de er lett tilgjengelig for kriminelle, sier Sherling.

I Oslo har Fair Play Bygg sendt 230 varsler om arbeidskriminalitet i 2020.

49 av bedriftene de har varslet om, har mottatt coronatiltak i form av lønnskompensasjon.

Toppen av isfjellet

- Dette er bare de bedriftene der vi med våre begrensede ressurser har varslet om arbeidskriminalitet. Trolig er det langt flere som har mottatt coronastøtte som har begått ulovligheter, sier Mamen.

Både Mamen og Sherling mener det ville vært bedre om flere av disse selskapene hadde gått konkurs.

- Det er mange bedrifter som har utnyttet denne ordningen. Vi har sett at bedrifter har permittert sine ansatte, fått coronastøtte og latt de ansatte arbeide videre for bedriften med svart betaling og dagpenger. Det er også bedrifter som grovt og kynisk har utnyttet de ansatte i ulike former av lønnstyveri, som har drevet med konkurssvindel, ulovlig elektrisk arbeid, svart arbeid og andre former for arbeidskriminalitet, som har skaffet seg koronastøtte, sier Mamen.

- Holder kriminelle i live

Sherling mener at det har vært unormalt lavt antall konkurser på grunn av corona-støtten.

I perioden uke 1 til uke 48 i 2019 gikk 131 firmaer innen bygg- og eiendomsbransjen i Rogaland konkurs. Tilsvarende tall for 2020 er 106 firmaer, 25 færre enn året før.

- Jeg tror støtteordningen har vært som kunstig åndedrett for de useriøse aktørene, sier Sherling.

Nå etterlyser Fair Play Bygg et mer aktivt samarbeid mellom tilsynsmyndighetene, politiet og bransjen for å bekjempe coronajuks.

- Hvis vi ikke opptrer litt mindre naivt og klarer og bekjempe dette, så vil det på sikt true hele samfunnets evne til å stå imot krisa, sier Sherling.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer