Dagligvaregigant:

Varsler prishopp: - Ekstrem situasjon

Dagligvarekonsernet Orkla varsler kraftig prishopp på samtlige varer. Varene på sjokolade- og potetgullhylla kan bli betraktelig dyrere, varsler konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch - som ikke har ikke sett tilsvarende på 20 år.

KAN BLI DYRERE: Flere av produktene i sjokoladehylla blir trolig dyrere, som følge av at dagligvarekonsernet Orkla øker prisene. Foto: Terje Pedersen / NTB
KAN BLI DYRERE: Flere av produktene i sjokoladehylla blir trolig dyrere, som følge av at dagligvarekonsernet Orkla øker prisene. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Fredag la dagligvarekonsernet Orkla fra sin kvartalsrapport - hvor det kommer fram at selskapet øker prisene ut til dagligvarekjedene, som følge av den kraftige økningen i råvarepriser.

Det kan potensielt gå hardt utover lommeboka.

Ekstrem råvaresituasjon

- Bakgrunnen for prisøkningen er at det er en ekstrem råvaresituasjon med økte råvarepriser som vi ikke har sett på 20 år. For eksempel går prisen på sukker opp 40 prosent, vegetabilsk olje er opp 60 prosent og solsikkeolje er opp 70 prosent, sier Jaan Ivar Semlitsch, konsernsjef i Orkla, til Børsen.

Orkla, som står for kjente merkevarer som Toro, Nidar, Nora, Grandiosa og Kims, leverer blant annet til Coop, Norgesgruppen og Rema 1000. Det er ventet at prisene i dagligvarebutikken vil øke i takt med Orklas prisøkning.

- Hva slags varer er det som trolig vil bli dyrere i dagligvarebutikkene?

- Det er egentlig alle varene vi selger - så tydelig kan jeg være. Det er prisøkningen innenfor «foods», vaskemidler, helseprodukter, snacks og godteri. Det er samme tendens globalt, sier Semlitsch.

BOIKOTT: Miljøforkjemper Gunhild Stordalen sier hun blir forbanna når hun ser hva som er på restaurant-menyen. Video: Instagram/gunhild_stordalen og NTB/Scanpix. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Tre faktorer

Som følge av at sukker, som inngår i produksjonen av Nidars produkter, har økt kraftig i pris, er det grunn til å tro at flere av Nidars produkter kan bli dyrere på butikkhylla. Dette gjelder blant annet Smash og Stratos. I tillegg kan Kims potetgull, som er avhengig av vegetabilske oljer, øke i pris.

- Det er også en økning innenfor andre kategorier. Prisen på nøtter, kjøtt og melk er på vei opp, så dette treffer også varer som ikke er godteri og sjokolade. Energiprisene går opp, transportkostnadene er ti ganger høyere enn i fjor, og det er ofte forsinkelser på transporten, så man må bygge større varelager for å håndtere god servicegrad, sier han og legger til:

- Vi får tak i råvarer, men til en høyere priser - så det er ingen vei utenom prisøkning, sier Semlitsch.

Han opplyser at deres prisøkninger som leverandør til kjedene i Norge er 1. februar og 1. juli. Det er ingen grunn til å tro at prisene deres vil synke med det første.

- Vi legger til grunn dette prisnivået i hele 2022, sier Semlitsch.

- En viktig presisering er at det er kjedene som setter prisene ut til forbruker, så det er kjedenes vurdering i siste instans, sier han.

- Hva kan prisøkningen på råvarer som sukker skyldes?

- Det som er veldig interessant er at det i hovedsak er tre faktorer: Verdikjedene har blitt mer komplisert under pandemien som følge av flaskehalser fra Asia, noen områder har hatt mer tørke og klimaforandringer som påvirker, og etterspørselen er stor. Det er spesielt drevet av stimulipakker. Forbrukerne etterspør mer, og da smitter det over på inflasjon og trykk på produksjon, sier han.

TJUVSTARTET: Petter Stordalen skulle telle ned til kl 16.00, men han var litt for ivrig. Video: Marie Røssland. Vis mer

Flaskehalser

Semlitsch sier at pandemien har bidratt til flaskehalser og forstyrrelser i de internasjonale verdikjedene. Denne utviklingen, kombinert med økt etterspørsel, fører til betydelige prisøkninger på råvarer, emballasje, transport og energi.

- Vår fordel er at vi har 23 fabrikker i Norge og lokal produksjon, så vi klarer å opprettholde god servicegrad, sier han.

Denne høsten har vært preget av fraktforstyrrelser, produksjonsutfordringer og kaos ved verdens havneknutepunkter. Situasjonen har ført til forsinkelser, delvis tomme butikkhyller og økte varepriser.

På toppen av dette kommer dyrere bensin, historisk høye strømpriser og kraftige inflasjonsbyks i Europa. I Norge lå konsumprisindeksen på uvanlig høye 4,1 prosent i september.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer