Varsler prishopp etter masseoppsigelser

Kjøttgiganten Danish Crown sliter med å tette kostnadsgapet. Nå tar selskapet nok et drastisk grep.

KRISEGREP: Danish Crown - som blant annet har en sterk markedsposisjon på salg av bacon til Norge - varsler enda høyere prisstigninger. Avbildet er danske dronning Margrethe på besøk ved et av selskapets slakterier i 2017. Foto: Keld Navntoft / NTB
KRISEGREP: Danish Crown - som blant annet har en sterk markedsposisjon på salg av bacon til Norge - varsler enda høyere prisstigninger. Avbildet er danske dronning Margrethe på besøk ved et av selskapets slakterier i 2017. Foto: Keld Navntoft / NTB Vis mer
Publisert

I oktober i fjor advarte toppsjefen i Europas største svineslakteri om mørke skyer i horisonten. Nå vitner mye om at Danish Crown - som blant annet har en sterk markedsposisjon på salg av bacon til Norge - er i kraftig uvær.

Konsekvensene av krigen i Ukraina har sørget for at selskapet fossblør penger. På samme tid opplever bransjen at forbruket av svinekjøtt i Europa faller som en stein.

Virksomheten ser dermed ingen annen utvei enn å ta drastiske grep for å få kontroll over den økonomiske situasjonen. Allerede i mai varslet administrerende direktør, Jais Valeur, forbrukerne om at det ville komme et kraftig prishopp på selskapets kjøttprodukter.

- Prisene må opp!

Overfor Finans.dk opplyser Valeur at Danish Crown har hevet prisene med fem milliarder danske kroner i dette regnskapsåret.

Det var ikke tilstrekkelig, ifølge sjefen. Nå skal prisene enda høyere opp.

- Vi er på det meste halvveis i prosessen med å heve prisene. Vi kan og må heve salgsprisene ytterligere, men dilemmaet er at vi dermed kveler enda mer forbruk.

- Selgerne mine prøver også å forklare meg dette, men jeg kan bare svare: Jeg hører deg, du har helt rett, men det er ikke noe alternativ, de prisene må opp! Og ja, det vil føre til at forbruket faller, og da må produksjonen av svin i Europa falle ytterligere. Dette er tilpasningen som trengs over hele kontinentet akkurat nå, sier Jais Valeur til avisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer