Varsler prishopp etter masseoppsigelser

Kjøttgiganten Danish Crown sliter med å tette kostnadsgapet. Nå tar selskapet nok et drastisk grep.

KRISEGREP: Danish Crown - som blant annet har en sterk markedsposisjon på salg av bacon til Norge - varsler enda høyere prisstigninger. Avbildet er danske dronning Margrethe på besøk ved et av selskapets slakterier i 2017. Foto: Keld Navntoft / NTB
KRISEGREP: Danish Crown - som blant annet har en sterk markedsposisjon på salg av bacon til Norge - varsler enda høyere prisstigninger. Avbildet er danske dronning Margrethe på besøk ved et av selskapets slakterier i 2017. Foto: Keld Navntoft / NTB Vis mer
Publisert

I oktober i fjor advarte toppsjefen i Europas største svineslakteri om mørke skyer i horisonten. Nå vitner mye om at Danish Crown - som blant annet har en sterk markedsposisjon på salg av bacon til Norge - er i kraftig uvær.

Konsekvensene av krigen i Ukraina har sørget for at selskapet fossblør penger. På samme tid opplever bransjen at forbruket av svinekjøtt i Europa faller som en stein.

Virksomheten ser dermed ingen annen utvei enn å ta drastiske grep for å få kontroll over den økonomiske situasjonen. Allerede i mai varslet administrerende direktør, Jais Valeur, forbrukerne om at det ville komme et kraftig prishopp på selskapets kjøttprodukter.

- Prisene må opp!

Overfor Finans.dk opplyser Valeur at Danish Crown har hevet prisene med fem milliarder danske kroner i dette regnskapsåret.

Det var ikke tilstrekkelig, ifølge sjefen. Nå skal prisene enda høyere opp.

- Vi er på det meste halvveis i prosessen med å heve prisene. Vi kan og må heve salgsprisene ytterligere, men dilemmaet er at vi dermed kveler enda mer forbruk.

- Selgerne mine prøver også å forklare meg dette, men jeg kan bare svare: Jeg hører deg, du har helt rett, men det er ikke noe alternativ, de prisene må opp! Og ja, det vil føre til at forbruket faller, og da må produksjonen av svin i Europa falle ytterligere. Dette er tilpasningen som trengs over hele kontinentet akkurat nå, sier Jais Valeur til avisa.

- Største fall noensinne

Toppsjefen begrunner den videre varslede prisstigningen med økt inflasjon, dyrere råvarer og høye transportkostnader.

På samme tid har danske bønder skrudd ned produksjonen av slaktegriser. Det skyldes igjen høye priser på alt fra strøm til dyrefôr, samt at bøndene får dårligere betalt for sine kjøttleveranser.

«MATBARON»: Slik forholder Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000 seg til folk som kaller han en «matbaron» mens prisen på dagligvarer øker. Reporter: Lars Martin Gimse / video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Den totale produksjonen av gris i Europa faller med 4-5 prosent i år. Det er et veldig stort fall - sannsynligvis det største noensinne - og det burde utløse dramatiske prisøkninger. Utfordringen er imidlertid at eksporten av svinekjøtt ut av EU i første halvdel av 2022 har falt med 25 prosent, og samtidig har den høye inflasjonen fått forbruket innenfor EU til å stupe, fortsetter Jais Valeur.

Sparket flere hundre

Ifølge toppsjefen er situasjonen dramatisk for bransjen, og han mener at innsparingstiltak som dette er uunngåelig.

Det varslede prishoppet kommer bare ei drøy uke etter at selskapet varslet masseoppsigelser - der 350 ansatte måtte gå.

- De ansatte som er berørt av dette har gjort en utmerket innsats. Siden høsten 2020 og fram til for noen uker siden har vi nesten konstant hatt flere slakteklare griser enn vi kunne klare å slakte. Nå ser bildet helt annerledes ut, og det gjør vondt at vi nå etter alt å dømme skal si farvel til rundt 350 dyktige medarbeidere, uttalte produksjonsdirektør i Danish Crown, Per Laursen, forrige uke.

Vurderer stans

Danish Crown er ikke alene om å kjenne på utfordringer i disse dager. Den norske kjøttkjempen Nortura vurderer også drastiske skritt for å dempe kostnadene.

- Vi har forsøkt å spare energi så godt det lar seg gjøre. Vi har sett på muligheten for å kutte mindre partier, men det kan få konsekvenser for salget, sa konsernsjef i Nortura, Anne Marit Panengstuen, til Børsen tidligere denne måneden.

- I verste fall må vi innføre produksjonstopp enkelte steder. Et alternativ vi må vurdere er å redusere antallet produksjonsdager for å kutte kostnader, fortsatte hun.

Nortura-sjefen advarte samtidig om at forbrukerne risikerer enda dyrere matvarepriser.

- Vi er nødt til å fordele kostnadene videre i verdikjeden. Det betyr i siste instans at forbrukerne må betale mer for maten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer