Varsler prishopp på julebordet

Med økte strøm- og matvarepriser må man belage seg på svindyr juleribbe på årets julebord.

DYR JUL: Julebordsgjestene må forberede seg på at summen på kassalappen kan bli høy. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DYR JUL: Julebordsgjestene må forberede seg på at summen på kassalappen kan bli høy. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det meste har blitt ganske mye dyrere det siste året - strøm, matvarer og gode råd. Nordmenns forventninger til egen økonomi har dalt som engler ned i skjul.

Det er derfor liten tvil om at det for mange blir jul med en bismak i år, når gaver og mat skal finne veien til trær og dukkledde bord. Og for bedrifter som allerede sliter med marginene er det derfor neppe en gladnyhet at også julebordet kommer til å bli dyrere.

- Det blir dyrere, det vet man. Den norske jula skal ha norske varer, lagd av nordmenn og servert av nordmenn. Vi regner med en prisstigning på rundt 6,5 prosent til 7 prosent, sier daglig leder ved ikoniske Engebret Café, Kay Henning Johnsen, til Børsen.

Norges eldste restaurant er viden kjent for sine juletallerkener.

Stor pågang

Mange opplevde at julelysene ble slukket før siste gave var åpnet i fjor, da hele Norge måtte belage seg på nok en nedstengning. Derfor er det flere som har fått utsatt julebordet to ganger allerede.

- Vi har hatt en del som har latt bestillingen sin stå til i år. Det er også mange på Engebret som har faste bord og faste plasser, og ofte er det et puslespill å få til å gå i hop. Vi regner med at vi i slutten av oktober er helt fullbooket, sier Johnsen.

LUT FATTIG AV LUTEFISK? Neppe så gærent, mener restaurantene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LUT FATTIG AV LUTEFISK? Neppe så gærent, mener restaurantene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Han tror likevel folk er forberedt på at også julebordet kommer til å se annerledes ut på kvitteringen i år.

- Jeg tror de fleste forventer en prisstigning. Man skal ha levd godt under steinen for å ikke forutse det. Men det blir ikke så gærent som man skulle trodd, sier Johnsen, som gleder seg til å ta imot julebordsgjester for 17. året på rad.

- Går en grense

Også på institusjonen Lorry må gjestene belage seg på å punge ut. Assisterende daglig leder Jan Olof Andersson forteller Børsen at restauranten foreløpig ikke har satt årets priser, men legger ikke skjul på at de går i retning opp.

- Det blir økninger, men jeg tør ikke å si eksakt hvor mye. Vi har jo allerede brukt opp fjorårets budsjett for strøm, og det er noen kalde måneder igjen som kommer til å merkes, sier han.

Han understreker også at prisene justeres oftere enn man tidligere er vant med.

- Vi prøver å være så varsomme som mulig og følge med der vi kan. Det går jo en grense for hvor mye folk er villige til å betale. Det er litt komplisert, sier han.

Det er imidlertid ingen fare for at Lorry må stenge dørene for godt på grunn av de økte kostnadene, i motsetning til flere andre restauranter den siste tida.

- Vi kommer til å være her. Vi gjør hva vi kan for å spare inn nå.

NÅ BLIR DET JUL IGJEN: Lorry gleder seg til å ta imot julebordsgjestene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NÅ BLIR DET JUL IGJEN: Lorry gleder seg til å ta imot julebordsgjestene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

30 kroner mer

På restauranten Schröder er hver rett satt opp med ti kroner, viser menyen fra i fjor kontra i år. Det gir en juletallerken til 429 kroner og henholdsvis pinnekjøtt og lutefisk til 539.

På ærverdige Stortorvet Gjæstgiveri har en juletallerken gått opp 30 kroner til 495, tilsvarende 6,5 prosent. Lutefisk og pinnekjøtt har hver fått en prisøkning på 20 kroner.

Til tross for at prisene er stivere enn noensinne, er nok likevel de fleste glade for at årets julebord neppe kommer til å foregå på Teams med Fjordland.

- Pågangen er stor, absolutt. Det kjennes endelig som et normalår uten restriksjoner. Så det gleder vi oss til, sier Lorrys Anderson smilende gjennom telefonen.

Rettelse: I den opprinnelige saken sto det at Theatercaféen hadde skrudd opp prisene på juletallerken, pinnekjøtt og lutefisk. Dette er nå rettet til Stortorvet Gjæstgiveri, som er riktig restaurant.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer