Varsler prishopp

Tiden med billige produkter fra Asia kan være forbi.

FABRIKK-KRISE: Produksjonen av billigprodukter i Asia kan være i fare når unge asiatere ikke lenger vil jobbe på fabrikkene. Foto: Mana Vatsyayana/AFP/NTB.
FABRIKK-KRISE: Produksjonen av billigprodukter i Asia kan være i fare når unge asiatere ikke lenger vil jobbe på fabrikkene. Foto: Mana Vatsyayana/AFP/NTB. Vis mer
Publisert

Den kinesiske økonomien er i knipe med fallende eksport og stagnerende vekst. Det er imidlertid flere ting som byr på problemer for verdens produksjonsgulv.

Unge i Asia vil ikke lenger jobbe i fabrikkene som produserer de billige varene som vesten er vant til.

- Ingen steder igjen

Det får alarmene til gå hos vestlige bedrifter som er avhengig av asiatiske billigproduksjon. Unge asiatiske arbeidere krever nemlig bedre arbeidsforhold.

- Det er ingen steder igjen på planeten som kommer til å gi deg hva du vil ha. Folk kommer til å måtte endre forbrukervanene sine, og det må også bedrifter, sier grunnlegger av klesfabrikken Unavailable i Vietnam, Paul Norriss, til The Wall Street Journal.

The Wall Street Journal kunne for eksempel fortelle om en klesfabrikk i Hanoi, Vietnam, der ansatte har en egen kafé, yoga- og dansetimer, og månedlige lagbyggingsarrangementer.

Fabrikker har også måttet øke lønnskravene for å holde på arbeiderne sine.

En av bedriftene som ifølge avisa merker den nye trenden er Nike, som produserer de fleste av skoene sine i Asia. Produktene skal nemlig ha måttet gjennomgå et prishopp på grunn av høyere arbeidskostnader på fabrikkene.

- Fantastisk

De unges metthet på fabrikkarbeid blir imidlertid tatt imot med glede av Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

- Det er på mange måter fantastiske nyheter at unge arbeidere delvis vinner fram i kampen for bedre arbeidsvilkår, sier Bakken Riise.

- Det er en grunn til at en del fabrikker flyttet fra Norge og Europa. Det henger sammen med økte kostnader knyttet til bedre arbeidsforhold, høyere lønn og strengere miljølovgivning. Vestlige selskaper har lenge kunnet spare penger på å ikke betale ordentlige lønninger eller ta vare på naturen, hevder Bakken Riise, og fortsetter:

- Men menneskene som jobber på fabrikkene i Asia har åpenbart de samme menneskelige behovene som vi har, og fortjener å ha samme arbeidsvilkår.

Ifølge Bakken Riise trenger ikke høyere lønninger for arbeidere nødvendigvis å føre til høyere priser på varene heller.

- Disse arbeiderne får så lite i utgangspunktet, at økte lønninger ikke trenger å få utslag på prisen. I dag tar dessuten merkevarene den største biten av kaka selv, så om de bare kan dele litt mer rettferdig ved å gi en større andel til arbeiderne, så vil ikke nordmenn merke noe på prisene, sier hun.

Likevel oppfordrer Bakken Riise til at også miljøkostnadene skal tas høyde for - og da vil prisene øke.

- Europeiske forbrukere kan nok måtte venne seg til å kjøpe færre varer. Men det kan være til gode for forbrukerne, for istedenfor å hele tida måtte kjøpe billig ræl som blir ødelagt, som fyller opp skuffer og skap, kan de kjøpe færre ting som varer lenger.

Generasjonsskifte

Ifølge The Wall Street Journal skal endringen i arbeidsstyrken til fabrikkene også grunne i et generasjonsskifte. Folk har færre barn, unge er høyere utdannet, og den voksende serviceindustrien tilbyr mindre slitsomme jobber.

Likevel er 21 prosent av unge kinesere arbeidsledige, samtidig som at fabrikkene sliter med rekrutteringen. Den ikke-eksisterende interessen for fabrikkjobbene er dermed tydelig.

Mange utbrente og unge kinesere velger til og med heller å være «fulltids-barn». Disse hjemmeværende barna utfører heller arbeid i hjemmet til foreldrene deres mot kompensasjon.

Den typiske fabrikkarbeideren er derfor i endring. I 2001 var den typiske arbeideren på en Nike-fabrikk i Asia 22 år, singel, og oppvokst på en gård. Nå er den typiske Nike-arbeideren i Kina 40 år.

- Fabrikker må enten betale litt mer for ferdighetene de vil ha, eller gå på akkord med ferdighetene de trenger, sa ledende direktør i det thailandske rekrutteringsbyrået JacksonGrant, Richard Jackson, til The Wall Street Journal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer