Varsler prishopp

Tiden med billige produkter fra Asia kan være forbi.

FABRIKK-KRISE: Produksjonen av billigprodukter i Asia kan være i fare når unge asiatere ikke lenger vil jobbe på fabrikkene. Foto: Mana Vatsyayana/AFP/NTB.
FABRIKK-KRISE: Produksjonen av billigprodukter i Asia kan være i fare når unge asiatere ikke lenger vil jobbe på fabrikkene. Foto: Mana Vatsyayana/AFP/NTB. Vis mer
Publisert

Den kinesiske økonomien er i knipe med fallende eksport og stagnerende vekst. Det er imidlertid flere ting som byr på problemer for verdens produksjonsgulv.

Unge i Asia vil ikke lenger jobbe i fabrikkene som produserer de billige varene som vesten er vant til.

- Ingen steder igjen

Det får alarmene til gå hos vestlige bedrifter som er avhengig av asiatiske billigproduksjon. Unge asiatiske arbeidere krever nemlig bedre arbeidsforhold.

- Det er ingen steder igjen på planeten som kommer til å gi deg hva du vil ha. Folk kommer til å måtte endre forbrukervanene sine, og det må også bedrifter, sier grunnlegger av klesfabrikken Unavailable i Vietnam, Paul Norriss, til The Wall Street Journal.

The Wall Street Journal kunne for eksempel fortelle om en klesfabrikk i Hanoi, Vietnam, der ansatte har en egen kafé, yoga- og dansetimer, og månedlige lagbyggingsarrangementer.

Fabrikker har også måttet øke lønnskravene for å holde på arbeiderne sine.

En av bedriftene som ifølge avisa merker den nye trenden er Nike, som produserer de fleste av skoene sine i Asia. Produktene skal nemlig ha måttet gjennomgå et prishopp på grunn av høyere arbeidskostnader på fabrikkene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.