Varsler raskere renteøkning

Norges Bank justerer rentebanen. Forventer renteøkning allerede i år.

VARSLE RENTEØKNING: Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen anslår at styringsrenten vil øke fra andre halvår i år. Foto: NTB
VARSLE RENTEØKNING: Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen anslår at styringsrenten vil øke fra andre halvår i år. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 10 ble Norges Banks rentebeslutning offentliggjort, og der kom det ingen overraskelse. Det blir fortsatt nullrente, som det har vært siden mai i fjor.

Det det derimot knyttet seg større interesse til er den pengepolitiske rapporten, der Norges Bank kommer med anslag for rentebanen, det vil si spådommen for renteutviklingen.

Varsler renteøkning

Forrige gang Norges Bank kom med anslag, i desember i fjor, varslet de at det ikke ville komme noen renteøkning før i 2022, men nå mener de at renteøkningen vil komme noe tidligere.

«Prognosen for styringsrenten innebærer at renten øker gradvis fra andre halvår i år. Det innebærer en noe raskere renteoppgang enn anslått i desember», fastslår Norges Bank nå.

Banken legger til grunn at store deler av den voksne befolkningen i Norge blir vaksinert innen utgangen av sommeren.

Norges Banks komité for pengepolitikk peker på at den økonomiske utviklingen internasjonalt er bedre enn ventet, noe som vil kunne gi raskere oppgang i den økonomiske aktiviteten enn tidligere antatt.

Finansielle ubalanser

Likevel merker komiteen seg den voldsomme utviklingen i boligprisene, og bemerker at en lang periode med lave renter øker faren for at finansielle ubalanser bygger seg opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer