Varsler raskere renteøkning

Norges Bank justerer rentebanen. Forventer renteøkning allerede i år.

VARSLE RENTEØKNING: Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen anslår at styringsrenten vil øke fra andre halvår i år. Foto: NTB
VARSLE RENTEØKNING: Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen anslår at styringsrenten vil øke fra andre halvår i år. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 10 ble Norges Banks rentebeslutning offentliggjort, og der kom det ingen overraskelse. Det blir fortsatt nullrente, som det har vært siden mai i fjor.

Det det derimot knyttet seg større interesse til er den pengepolitiske rapporten, der Norges Bank kommer med anslag for rentebanen, det vil si spådommen for renteutviklingen.

Varsler renteøkning

Forrige gang Norges Bank kom med anslag, i desember i fjor, varslet de at det ikke ville komme noen renteøkning før i 2022, men nå mener de at renteøkningen vil komme noe tidligere.

«Prognosen for styringsrenten innebærer at renten øker gradvis fra andre halvår i år. Det innebærer en noe raskere renteoppgang enn anslått i desember», fastslår Norges Bank nå.

Banken legger til grunn at store deler av den voksne befolkningen i Norge blir vaksinert innen utgangen av sommeren.

Norges Banks komité for pengepolitikk peker på at den økonomiske utviklingen internasjonalt er bedre enn ventet, noe som vil kunne gi raskere oppgang i den økonomiske aktiviteten enn tidligere antatt.

Finansielle ubalanser

Likevel merker komiteen seg den voldsomme utviklingen i boligprisene, og bemerker at en lang periode med lave renter øker faren for at finansielle ubalanser bygger seg opp.

- Utsiktene og risikobildet tilsier samlet sett en fortsatt ekspansiv pengepolitikk. Når det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres, vil det igjen være riktig å heve styringsrenten gradvis fra dagens nivå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, sier dagens rentebeslutning var som ventet.

Samtidig peker han på at Norges Banks rentebane nå tilsier at det er 40 - 50 prosent sannsynlighet for at den første renteøkningen kommer i september, og det er bortimot 100 prosent sikkert at den kommer i løpet av året.

- Rentebanen indikerer nå ytterligere 2,5 renteøkninger i 2022, 1,5 i 2023 og 1 i 2024, som vil ta styringsrenten til bortimot 1,5 prosent ved utgangen av 2024, sier Jullum,

- Vi venter fortsatt at Norges Bank vil levere en renteøkning i september.

Trodde på renteøkning

I forkant av rapporten uttalte mange av de store bankene at de trodde på en raskere renteøkning.

- Selv om det ser ganske trist ut akkurat nå, er det lys i enden av tunnelen. Utrullingen av vaksiner kommer til å gå fortere enn det Norges Bank la til grunn i desember, sa sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea tidligere denne uka.

Derfor trodde Nordea at den første renteøkningen kommer i desember i år, men at det kan være muligheter for at det kommer ennå tidligere.

Kyrre Aamdal i DnB Markets uttalte også han tidligere denne uka at han tror det blir endringer i rentebanen, med en økning i løpet av året, samt tre neste år. Han begrunnet dette med at vaksineprognosene er bedre nå enn Norges Bank la til grunn i desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer