Varsler rekord­sesong

Dyrtida har ikke lagt noen stor demper på folks betalingsvilje for ei uke i påskefjellet. Spesielt fra utenlandske turister strømmer bestillingene inn.

AFTERSKI: Afterskiområdet på Hemsedalsfjellet vil etter alle solemerker være like stappfullt i påskeuka som på dette bildet. Foto: Erik Johansen / NTB
AFTERSKI: Afterskiområdet på Hemsedalsfjellet vil etter alle solemerker være like stappfullt i påskeuka som på dette bildet. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Etter magre pandemiår, etterfulgt av voldsomme kostnadsøkninger, melder reiselivsnæringens vinterdestinasjoner om en oppløftende påske.

- Det meldes om veldig gode bookinger fra en del av de største vinterstedene, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, til Børsen.

Mange oppgir de gode snøforholdene i fjellet, både i skibakkene og langrennsløypene, som en suksessfaktor.

- Det er selvfølgelig veldig avgjørende for om folk velger fjellet i påsken.

HEMSEDAL-PÅSKE: For mange kan påsken bli en dyr affære. Dagbladet tok Skjærtorsdag turen til Hemsedal. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Endring blant utenlandske turister

Det er særlig fra utlandet at reiselivsaktørene melder om mange bestillinger. Slik har det vært gjennom hele vinteren.

- Det er relativt snøfattig ellers i Europa og ei svak krone gjør det rimeligere å feriere i Norge, så allerede før vinterferien var det gode bookingtall fra utenlandske gjester i påsken, sier Krohn Devold.

Statistikk fra SSB for mars og april i fjor viser at turister fra Danmark, Sverige, Tyskland, Storbritannia og USA som utgjorde flertallet av dem som overnattet i Norge.

Mens Danmarks Statistikk i år melder om rekordmange tyske påsketurister i Danmark, kommer bookingene til norske vinterdestinasjoner særlig fra dansker og svensker, men også fra tyskere, nederlendere og briter.

NHOs medlemmer på Geilo har gjennom vintersesongen meldt om svært mange tyske turister, og det er lite som tyder på at det vil avta.

Her kommer 38 prosent av påskebestillingene fra utenlandske gjester.

- Det er ganske høyt, sier Krohn Devold.

TURISTBOOM I PÅSKEFJELLET: Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, melder om en oppløftende påske for deres medlemsbedrifter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TURISTBOOM I PÅSKEFJELLET: Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, melder om en oppløftende påske for deres medlemsbedrifter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

De siste åra har organisasjonen merket seg særlig én endring blant de utenlandske turistene: De ønsker flere opplevelser enn den tradisjonelle skituren i bakken eller løypa, og de bruker mer penger på disse tilbudene.

- Ski er hovedaktiviteten, men de ønsker også andre ting, som toppturer, randonee, kiting, hundespann, ridning og trugeturer, så det har blitt stadig viktigere å tilby et mer mangfoldig tilbud, sier direktøren.

- Hva tror du det skyldes?

- Det er kanskje en kombinasjon av at norsk reiseliv har vært flinke til å utvikle nye produkter og at snø har blitt et knapphetsgode. At flere ønsker seg de spesielle vinteropplevelsene er kanskje et resultat av at de har mindre snø i sine hjemland.

Prioriterer ferie

Både NHO og Virke Reiseliv undersøker årlig nordmenns ferieplaner.

I deres spørreundersøkelser om årets påskeferie svarer åtte av ti at de skal feriere innenlands - mange av dem på hytta.

Selv om folk flest har fått mindre å rutte med det siste året, så organisasjonene tegn til at nordmenn prioriterer ferie høyt i sine budsjetter.

Allerede i starten av mars, en drøy måned før påskeuka, meldte Børsen at det gikk mot rekordpåske til fjells.

«Kanonpåske», var spådommen fra Atle Hovi, direktør ved Beitostølen Resort, som bedyret å aldri ha sett høyere forhåndsbooking.

Særlig NHOs medlemmer på Beitostølen og Hemsedal melder at det går mot rekordsesong. Medlemmene på Geilo melder også om svært høyt belegg.

I Lillehammer-Hafjell-området er bestillingstallene mer sprikende.

- Noen meldte om veldig gode bookinger, mens andre meldte om færre enn vanlig og mente det kanskje skyldtes at nordmenn holder litt på pengene.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer