Norgesferien:

Varsler rekordsommer: - Fullbooket

Norsk reiseliv jubler over svak krone. - Går mot rekord, sier bransjetopp.

FULLT: Er det en ting en svak krone kan være godt for er det turistnæringen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
FULLT: Er det en ting en svak krone kan være godt for er det turistnæringen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert

Den svake krona gir gode nyheter for turistnæringen. Ikke bare velger nordmenn å feriere i eget land, men utenlandske turister ser ut til å dra nytte av at de kan få mer for pengene på ferie i Norge i sommer.

Det merkes blant annet i Lofoten.

Denne norske stranda har fått plass på topplista til worlds50beaches.com. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Fullbooket

- Lofoten har generelt flere besøkende fra utlandet enn fra nordmenn fra før, og kronekursen hjelper nok også. Jeg hører rundt omkring at det summes på ulike språk, det er bra, sier daglig leder av Destination Lofoten, Line Renate Samuelsen, til Børsen.

Bransjedirektør i Virke reiseliv, Audun Pettersen, og kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad kan begge bekrefte Samuelsens mistanke.

- Medlemmene våre er tydelige på at det går mot en rekordsommer. Hovedsesongen for utenlandske turister er fra august, men det er en god økning allerede nå, og det er den svake kronekursen er den utløsende faktoren, sier Pettersen.

- Den lave kronekursen gjør det ekstra lukrativt for utenlandske turister å legge ferien til Norge. Blant våre medlemmer opplever i gjennomsnitt halvparten at de har en økning av utenlandske turister, forteller Habberstad.

OPTIMISTISK: Merete Habberstad, kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, tror på en god sommer for den norske turistnæringen. Foto: Per Sollerman
OPTIMISTISK: Merete Habberstad, kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, tror på en god sommer for den norske turistnæringen. Foto: Per Sollerman Vis mer

Ikke bare lokker den svake krona utlendinger på ferie til Norge, men sommerens utenlandsturister kan også virke å legge igjen litt ekstra med penger.

- Det er flere som har høyere forbruk. Vi ser ikke fordelingen av type gjester før etter sommeren, men folk hygger seg her og bruker spisestedene og aktiviteter, og det er bra forteller Line Renate Samuelsen.

Det merker Fred Anton Firing Ravneberg, daglig leder av Nusfjord Arctic Resort, som blant annet satser på high-end turisme.

- Juli og august er så godt som fullbooket, også for våre high-end rorbuer, forteller Firing Ravneberg.

Ikke bare begynner denne sommeren å bli fullbooket, men både Samuelsen og Firing Ravneberg erfarer at utenlandske turister allerede forbereder seg for neste sommer i Lofoten.

- Det kommer litt bookinger for neste år allerede. Det er mange som tenker langsiktig for å få gode priser i år og utnytter kursen, sier Firing Ravneberg.

- Nordmenn sitter på gjerdet

Utenlandske turister skiller seg også fra norske turister på et viktig område.

- 70-80 prosent av gjestene våre er utenlandske. Nordmenn sitter litt på gjerdet, og da det blir fort fullt før de vil booke, forteller Firing Ravneberg.

Audun Pettersen i Virke reiseliv tror likevel at nordmenn vil unne seg ferie også i sommer.

- Halvparten av nordmenn drar på feire til utlandet likevel. Det er billigere i utlandet uansett, så folk unner seg en tur likevel. Vi ser ikke noen stor forskjell fra tidligere, men jeg tror likevel det blir en god sommer for norske turister i Norge også. Næringen er fornøyde, sier Pettersen.

Også Merete Habberstad ser lyst på den sommersesongen for norske turister, selv om hun også erfarer at nordmenn er litt trege med å booke.

- Andelen norske turister i Norge har aldri vært større. I fjor svarte 58 prosent i vår undersøkelse at de heller valgte Norge som feriedestinasjon, men i år har det steget til 65 prosent. Bransjen er optimistiske for en god sommer, selv folk venter lenge før de booker, sier Habberstad.

På spørsmål om utfordringene med en mulig toppsesong med økt antall av både utenlandske og norske turister, fra menneskebæsj i naturen til parkeringskaos, har Line Renate Samuelsen i Lofoten en klar beskjed.

- Vi har en såbar natur å ta vare på, så jeg har en evig oppfordring om at folk viser hensyn og er ansvarlige når de besøker Lofoten.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer