Varsler rentehopp: - Svakere enn forventet

Ekspertene tipper Norges Bank vil heve styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, men ser det ikke som usannsynlig det kan bli mer også, for å styrke krona.

OPP, OPP, OPP: Konsensus blant økonomene er at styringsrenta skal opp fra dagens 2,75 prosent til 3 prosent og at rentebanen vil bli justert opp. Foto: Shutterstock/NTB
OPP, OPP, OPP: Konsensus blant økonomene er at styringsrenta skal opp fra dagens 2,75 prosent til 3 prosent og at rentebanen vil bli justert opp. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag er det rentemøte, og torsdag presenteres rentebeslutningen og pengepolitisk rapport fra Norges Bank, inkludert ny prognose for renten fremover.

I desember vedtok rentekomiteen enstemmig å sette styringsrenten opp med 0,25 prosentenheter til 2,75 prosent. Vurderingen var da at styringsrenten mest sannsynlig ville settes videre opp i første kvartal 2023.

Ekspertene tror dette står ved lag.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank ser for seg at renta blir justert opp til 3 prosent nå og deretter ett hakk til fram mot sommeren.

Det betyr gjeldende rentebane på 3 prosent vil heves, noe han ser som nødvendig, etter bankuroen de siste ukene og utviklingen i Norge i år.

- Siden desember har krona vært svakere enn forventet, og olje- og gassprisene har gått ned. Vi utelukker ikke at de justerer opp til og med et halvt prosentpoeng torsdag for å stabilisere valutakursen, men jeg tror ikke det er det som er mest sannsynlig, sier han til NTB.

En liten spagat

Det har vært mye uro på verdens børser i kjølvannet av at Silicon Valley Bank kollapset i USA og at den sveitsiske banken Credit Suisse måtte ha krisehjelp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer