- Det mest spennende nå er hva Norges Bank vil gjøre. Vil de heve renta? Jeg vil anbefale at de ikke gjør det. Jeg tror vi går inn i ei tid som ikke er preget av rentehevinger, men av rentekutt, sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, til Børsen.
- Hvis Norges Bank hever renta i neste uke, så vil det se absurd ut mot det internasjonale bakteppet, fortsetter han.
Usikkert marked
Neste rentebeslutning fra Norges Bank kommer 23. mars, altså torsdag i neste uke. Da offentliggjør sentralbanksjef Ida Wolden Bache ikke bare hva styringsrenta skal ligge på, men også hvordan banken mener de økonomiske utsiktene framover ser ut.
Men akkurat det er ikke nødvendigvis så lett å si noe om. Det internasjonale bakteppet, som Jan Ludvig Andreassen snakker om, er for tida mørkt. Flere banker har allerede falt utfor stupet, og mange spør seg nå om hvem som blir den neste.
Den amerikanske storbanken Silicon Valley Bank kollapset like før helga, og onsdag kveld falt verdiene av aksjene i den sveitsiske storbanken Credit Suisse kraftig. Det førte til store børsfall i hele verden, og hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 3,74 prosent.

Forlater kriserammet storbank
Natt til torsdag ble det klart at den sveitsiske sentralbanken kom Credit Suisse til unnsetning, og ga dem et lån på 577 milliarder kroner.
Kriselånet fikk børser verden over til å hente seg noe inn igjen torsdag morgen.
- Løsningen er dramatiske rentekutt
Men hvordan Norges Bank håndterer dette økonomiske bildet, mener Jan Ludvig Andreassen vil bli avgjørende.
- Så lenge rentene holdes høye i Norge og i Europa, så vil vi slite med dette. Løsningen er dramatiske rentekutt, sier han, og fortsetter:
- For da begynner bankene å tjene mer penger, og da ser det ikke så ille ut lenger med frykt for tap. Lavere rente er også bra for boligmarkedene, og for næringseiendom. Jeg er ikke veldig bekymret, men jeg tror dette blir en vond og vanskelig vår for noen.

- Fører til store fall
- Kan det bli en ny finanskrise?
- Alt kan skje. Det jeg frykter mest er at myndighetene nå trår feil, det var grunnen til forrige finanskrise. Den europeiske sentralbanken skal ha et nytt rentemøte i dag. Da må de ta seg sammen og unngå å heve renta.
Likevel tror sjeføkonomen at det norske markedet er såpass godt regulert at det ikke er fare på ferde her til lands.
- Det er særlig to forhold som taler for Norges sak. Vi er strengt regulert, strengere enn vi var i 2008, så det skal mye til for at en bank i Norge får problemer. Det andre er at vi sparer veldig mye. Staten har et overskudd på 1000 milliarder kroner. Det er helt vanvittig, sier han, og fortsetter:
- Men poenget er at man må følge med. Tingene kan endres ved at politikerne tar feil. Men inntil videre ser det ut til at myndighetene jobber fornuftig, og at rentene snart blir tatt kraftig ned. Så vil disse tingene skli forbi.