Varsler renteras: - Helt absurd

Sjeføkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen mener Norges Bank nå har én ting å gjøre for å sikre økonomien: Senke rentene.

ADVARER: Sjeføkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen mener at myndighetene gjorde feil under finanskrisen i 2008. Om de ikke gjør det nå, blir det ingen finanskrise, ifølge sjeføkonomen. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

- Det mest spennende nå er hva Norges Bank vil gjøre. Vil de heve renta? Jeg vil anbefale at de ikke gjør det. Jeg tror vi går inn i ei tid som ikke er preget av rentehevinger, men av rentekutt, sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, til Børsen.

- Hvis Norges Bank hever renta i neste uke, så vil det se absurd ut mot det internasjonale bakteppet, fortsetter han.

Usikkert marked

Neste rentebeslutning fra Norges Bank kommer 23. mars, altså torsdag i neste uke. Da offentliggjør sentralbanksjef Ida Wolden Bache ikke bare hva styringsrenta skal ligge på, men også hvordan banken mener de økonomiske utsiktene framover ser ut.

Men akkurat det er ikke nødvendigvis så lett å si noe om. Det internasjonale bakteppet, som Jan Ludvig Andreassen snakker om, er for tida mørkt. Flere banker har allerede falt utfor stupet, og mange spør seg nå om hvem som blir den neste.

Den amerikanske storbanken Silicon Valley Bank kollapset like før helga, og onsdag kveld falt verdiene av aksjene i den sveitsiske storbanken Credit Suisse kraftig. Det førte til store børsfall i hele verden, og hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 3,74 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.