Nordea med fersk prognose

Varsler rentesjokk: - De er livredde

Flere kraftige rentehopp og et brutalt boligprisfall. Slik er de dystre utsiktene fra Nordea Markets.

DYSTERT: Mørke skyer over Oslo og dystre utsikter for norsk økonomi, ifølge ferske anslag fra Nordea Markets. Foto: Jil Yngland / NTB
DYSTERT: Mørke skyer over Oslo og dystre utsikter for norsk økonomi, ifølge ferske anslag fra Nordea Markets. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert

- Høy prisvekst og økte renter gjør at det blir trangere tider for norske husholdninger, fastslår Nordea i en fersk analyse.

Storbanken mener det ligger an til en styringsrente på 3,25 prosent neste år, et solid hakk over Norges Banks egen prognose.

Det betyr mindre å rutte med for de fleste av oss. Nordea varsler dessuten et overraskende stort fall i boligprisene på et sted mellom 5 og 10 prosent neste år.

Langt fra ferdig

- Norges Bank har fått hastverk med å heve renten. De er livredde for at inflasjonen fester seg på et altfor høyt nivå. Med presset vi nå har i norsk økonomi og arbeidsmarked, mener vi at denne frykten er rettmessig.

Det skriver Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen og sjefstrateg Dane Cekov i rapporten «Economic Outlook» som legges fram i dag.

For bare fire måneder siden var styringsrenta 0,75 prosent. To strake doble rentehopp seinere ligger den nå på 1,75 prosent. Neste økning er ventet allerede 22. september.

- Norges Bank er langt fra ferdig, fastslår sjefstrateg Cekov.

Nordea anslår at styringsrenta skal opp ytterligere 1 prosentpoeng i løpet av året, og videre opp til 3,25 prosent ved utgangen av 2023 og deretter holde seg uendret hele det påfølgende året.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer