Varsler søksmål mot Norwegian i Spania

Et møte i det spanske forliksrådet førte ikke fram. Nå varsler fagforeningene SEPLA og USO at de vil gå til søksmål mot Norwegian.

SØKSMÅL: Spanske fagforeningen vil nå dra Norwegian for retten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
SØKSMÅL: Spanske fagforeningen vil nå dra Norwegian for retten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Luftfartsansvarlig i fagforeningen USO, Ernesto Iglesias, bekrefter overfor Børsen at dagens mekling mellom de to fagforeningene USO og SEPLA og Norwegian, i det spanske forliksrådet, ikke førte fram.

- Neste skritt er et søksmål, skriver Iglesias i en SMS.

Strid

Børsen har vært i kontakt med Norwegian, og venter svar på forespørselen.

Striden mellom Norwegian og fagforeningene for piloter (SEPLA) og kabinansatte (USO) handler om Norwegians til sammen 1300 ansatte i Spania.

Norwegian mener at de ansatte får forholde seg til et spansk datterselskap hvor de formelt er ansatt og selskapet OSM Aviation hvor Norwegian eier halvparten. Fagforeningene mener at datterselskapet ikke har lov til å drive personalutleie til Norwegian.

Norwegian avsluttet nylig sin innleie fra dette selskapet, etter at det meste av flyene er parkert på grunn av corona-krisen.

Fagforeningene mener at morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS) er deres egentlige arbeidsgiver. De frykter at det spanske datterselskapet om få uker vil stå uten penger til å betale sine forpliktelser overfor de ansatte - og at morselskapet NAS nå prøver å unndra seg ethvert ansvar for å betale dem.

- NAS har dratt nytte av støtte fra regjeringen i Spania, og nå vil de etterlate seg en milliongjeld, skriver Igelsias i en SMS.

- En fornærmelse

Han er oppgitt over at Norwegian bare stilte med en advokat under onsdagens meklingsmøte, og ikke sendte en eneste representant fra selskapet.

- Det er en fornærmelse at selskapet ikke kom og bare er representert av en advokat, skriver Igelsias.

Norwegians informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen har tidligere svart følgende på spørsmål om Norwegian Air Shuttles forhold til de ansatte i Spania:

«På grunn av den ekstraordinære situasjonen som har rammet luftfarten spesielt hardt, ble Norwegians datterselskaper i Sverige og Danmark begjært konkurs. Samtidig var Norwegian dessverre tvunget til å avvikle avtalene med OSM Aviation i en rekke land der alle fly er parkert, inkludert Spania. Dette ble kommunisert til alle berørte kolleger og offentligheten allerede 20. april. Ansatte i det spanske selskapet Norwegian Air Resources er underlagt spansk lovgivning og permitteringsregler. Både kabinforeningen USO og pilotforeningen SEPLA har inngått kollektivavtaler med det spanske datterselskapet, så denne dialogen må derfor foregå mellom de rettmessige partene. Vi forstår at våre kolleger er frustrerte over denne situasjonen».

Ifølge et brev USO og SEPLA har sendt til samferdselsminister Knut Arild Hareide og næringsminister Iselin Nybø, kan Norwegians utestående gjeld til Spania og sine ansatte, som følge av å ikke oppfylle sine forpliktelser, løpe opp i 500 millioner kroner.

«Dette kravet, hvis det fører fram, kan lede til å beslaglegge selskapets eiendeler og eiendom i Spania, eller de som berører spansk territorium, og i det verste scenarioet kan det føre til at fly som lander i Spania kan bli tilbakeholdt som en følge av gjelda som er etterlatt i vårt land, eller til å hindre Norwegian i å gjøre noen forretninger her», heter det i brevet til de to statsrådene.

Krangel om innleie

Bakgrunnen for krangelen med Norwegian går tilbake til 2015, da den spanske Arbeidsinspeksjonen avgjorde at innleien av hundrevis av kabinpersonale fra bemanningsselskapet Adecco var ulovlig.

Deretter overtok Norwegians spanske datterselskap i Norwegian Air Resources ES («NAR ES») rollen med å leie ut kabinpersonale til Norwegian. NAR ES har fortsatt denne rollen fram til nå - noe fagforeningene nå vil gå til retten for å få kjent ulovlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer