Varsler stor endring: - Betydelig nedgang

Rundt 83 millioner jobber vil bli kuttet innen 2027, ifølge en ny rapport.

NY VERDEN: Det vil være 2 prosent færre jobber totalt innen fem år, ifølge en rapport fra World Economic Forum. Foto: Shutterstock/NTB
NY VERDEN: Det vil være 2 prosent færre jobber totalt innen fem år, ifølge en rapport fra World Economic Forum. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Teknologi er både en velsignelse og en forbannelse for fremtidens jobber. I løpet av de neste fem årene vil en firedel av jobber endres, viser en undersøkelse.

Om lag 69 millioner jobber vil bli skapt og rundt 83 millioner jobber vil bli kuttet innen 2027.

- Betydelig nedgang

Det betyr at det vil være 2 prosent færre jobber totalt innen fem år, ifølge «Future of Jobs»-rapporten fra World Economic Forum (WEF).

- Overgangen til stadig mer avansert teknologi og økende digitalisering vil føre til en betydelig nedgang i arbeidsmarkedet, heter det i rapporten.

Teknologi og digitalisering er altså både årsaken til de nye jobbene og til nedleggelse av eksisterende jobber.

Kontorarbeid ryker

De første jobbene som antakeligvis ryker, er sekretærstillinger og diverse kontorarbeid, som blant annet bankkasserere. Det er fordi disse kan automatiseres.

Etterspørselen etter eksperter på datasikkerhet og kunstig intelligens vil vokse betydelig, ifølge WEF-rapporten.

Rapporten er basert på innspill fra 800 selskaper som har over 11 millioner personer i arbeid, og den bruker et datasett med totalt 637 millioner jobber.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer