Arbeidsliv

Varsler storrengjøring

Ap-toppene Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik setter arbeidslivet først på skrytelista av hva de har fått til i regjering så langt. - Makta skal tilbake til arbeidsfolket, sier Tajik.

SKRYTER: Statsminister Jonas Gahr Støre mener arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik har gjort en stor innsats. Han mener de har gjort helt konkrete grep for å bedre forholdene i arbeidslivet. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
SKRYTER: Statsminister Jonas Gahr Støre mener arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik har gjort en stor innsats. Han mener de har gjort helt konkrete grep for å bedre forholdene i arbeidslivet. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det vi har gjort på arbeid er det som har størst betydning for folk.

Det sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagbladet etter drøyt hundre dager som sjef for Ap/ Sp-regjeringen.

En av de absolutt største satsingene til regjeringen er hentet fra partiets eget navn: arbeid og arbeidsliv.

- Makt over hverdagen

Gjennom en rekke lovforslag, utredninger og andre grep har de satt i gang det Ap-nestleder Hadia Tajik kaller en «storrengjøring» i arbeidslivet.

- Vi er i gang med et stort politisk prosjekt som handler om å gi arbeidsfolk makt over egen hverdag, sier Tajik til Dagbladet.

Hun leder nå superdepartementet Arbeids- og inkluderingsdepartementet som rår over rundt en tredel av statsbudsjettet.

KRAFTFULLE GREP: Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) har med seg en smørbrødliste med tiltak for arbeidslivet når hun møter Dagbladet ved gigantprosjektet for det nye regjeringskvartalet. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet.
KRAFTFULLE GREP: Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) har med seg en smørbrødliste med tiltak for arbeidslivet når hun møter Dagbladet ved gigantprosjektet for det nye regjeringskvartalet. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet. Vis mer

Sammen med statsministeren har hun for anledningen inntatt en antikk sofa på en kafé like ved det gigantiske byggeprosjektet i regjeringskvartalet. Tajik får skryt for innsatsen fra sjefen.

- Hadia har ledet det arbeidet på en veldig kraftfull måte. Vi har gjort helt konkrete grep som flytter makt til folk på jobb og som gir større trygghet. I tillegg til det vi gjør på rettferdig fordeling, er hele arbeidsfeltet vårt så viktig for dette prosjektet, sier Jonas Gahr Støre.

- Omfattende endringer

Regjeringen har allerede fremmet to lovforslag for Stortinget på arbeidslivsområdet. Det første handler om å fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser. Det andre handler om såkalt kollektiv søksmålsrett mot ulovlig innleie.

Målet til Tajik og regjeringen er klart:

- Grunnleggende sett handler det om at folk skal ha trygge, faste, hele stillinger å gå til som gjør at de har en inntekt å leve av, sier Tajik.

Arbeids- og inkluderingsministeren er opptatt av grepene de tar vil være til beste både for enkeltmenneskene og for samfunnet. Hun mener det er vanskelig for bedriftene å investere i kompetanse med utstrakt bruk av midlertidighet.

- Det er ganske store endringer. Det vil ha omfattende betydning for hvordan arbeidslivet vårt utvikler seg framover, sier Tajik.

Det er bare dager siden Norge åpnet opp for fullt etter nesten to år med pandemi. Tajik mener det er enda større behov for regjeringens grep i tiden vi lever i.

Storrengjøring

- Det er spesielt viktig at vi gjennomfører disse endringene nå, i det som forhåpentligvis blir tiden etter pandemien, når det ligger an til økt økonomisk vekst, at motoren starter opp igjen. Det er stor etterspørsel etter arbeidskraft. Da er det viktig at folk går inn et arbeidsliv som er ordna, ryddig og som har skikkelige lønns- og arbeidsvilkår, sier Tajik.

Ap-toppen trekker fram at forskningsrapporter fra tiden etter finanskrisen i 2008 viser at mange arbeidere i Europa fikk dårligere forhold etter nedgangstidene.

PARTNERS AGAINST CRIME: Hadia Tajik og statsminister Jonas Gahr Støre vil sammen bekjempe arbeidslivskriminalitet og useriøse aktører i arbeidslivet. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
PARTNERS AGAINST CRIME: Hadia Tajik og statsminister Jonas Gahr Støre vil sammen bekjempe arbeidslivskriminalitet og useriøse aktører i arbeidslivet. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer

- Det var mer lønnsusikkerhet, det var mer midlertidighet og det var mer trakassering på arbeidsplassene. Det utviklet seg i det hele tatt en kultur om at man bare skulle være takknemlig over at man hadde en jobb å gå til.

- Det er med disse erfaringene at det er spesielt viktig at man har en storrengjøring i arbeidslivet, slår Tajik fast.

- Betyr det at du mener det er useriøse aktører og at det er kritikkverdige forhold i det norske arbeidslivet?

- Arbeidstilsynet forteller at stedlige tilsyn har vært vanskelig gjennom pandemien på grunn av smitteverntiltak. Skatteetaten forteller at de er bekymret for at det kan være mye å ta tak i etter at useriøse aktører feilaktig kan ha benyttet seg av støtteordningene under pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer