Julegaver 2020

Varsler stort julegave-skifte

Slik vil pandemien påvirke pakkene under juletreet.

JE T'AIME: Drømmer du også om langhelg i Paris etter å ha sett en viss Netflix-serie? Da må du smøre deg med tålmodighet. På grunn av corona er reiser neppe blant gavene du finner under treet i år. Foto: Karen Mandau / Shutterstock / NTB

JE T'AIME: Drømmer du også om langhelg i Paris etter å ha sett en viss Netflix-serie? Da må du smøre deg med tålmodighet. På grunn av corona er reiser neppe blant gavene du finner under treet i år. Foto: Karen Mandau / Shutterstock / NTB

Vis mer
Publisert

Corona setter sitt preg på det meste i 2020. Også på gavene man finner under juletreet – og på gavene som glimrer med sitt fravær.

Varehandelsekspert Reidar Mueller i Varde Hartmark tror vi vil se et stort skifte sammenliknet med tidligere år.

- Vi har gitt bort tjenester og opplevelser i form av billetter til konserter, opplevelser og reiser med familie, nære og kjære. Jeg ser det selv i familien: I flere år har vi fått reiser og opplevelsesaktiviteter av barna, hotellopphold, spaweekend og bidrag til familieturer til eksotiske steder.

Slik blir det ikke i 2020, ifølge Mueller:

- Nå tør vi ikke det, for vi vet ikke om det er mulighet for å realisere det. Det er risiko for å tape penger.

CORONA-JULA: Disse reglene og anbefalingene gjelder i julen. Video: Regjeringen og NTB Vis mer

Tilbake til «tingene»

Mueller får støtte fra Anita Borch, som er forskningsleder ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet.

- De mest optimistiske av oss vil nok fortsatt gi denne type gaver, som billetter til kulturarrangementer, teater og konsert. Men det vil være vanskeligere nå. I hvert fall hvis gaven innebærer sammenstilling av folk, sier Borch.

I et bærekraftsperspektiv synes hun det er synd hvis vi går tilbake til «tingene» under treet.

- Vi har over mange år sett en økende trend til at man gir alternative gaver, som opplevelser og tjenester – for eksempel konserter, restaurantbesøk, kino, fysioterapitime eller treningskort. Det vil man kanskje ikke gi akkurat i år, fordi det blir vanskelig å gå på dem. Man vet ikke om det kommer til å arrangeres.

Hygge og gode følelser

Det vi imidlertid kommer til å finne under treet, vil også være preget av corona på sitt vis.

Mange timer i heimen, både i Arbeids- og fritida, gjør at gaver til hus og hjem vil gjøre seg ekstra gjeldende i år.

Det blir mer harde gaver, spår Reidar Mueller:

- Vi benytter anledningen til å oppgradere og fornye, til hverandre og til hjemmet. Det kan være ting som er med på å gjøre at vi får bedre funksjonalitet, større glede av hjemmene våre og tiden vi er sammen, enten emosjonelt eller reelt, i form av nytt interiør, større og bedre TV-er og ulike digitale produkter. Vi kjøper ting i større grad for å skape hygge og gode opplevelser rundt oss i heimen.

En annen trend kan se ut til å være færre gaver, men av større kvalitet, funksjonalitet og verdi.

Det unner vi oss selv og våre nærmeste etter året vi har vært gjennom, ifølge varehandelseksperten.

Han mener i tillegg å se følgende designtrend om dagen:

- Det ser ut til at veldig mange produkter har mer særnorske tradisjoner i seg. Hvis du ser på strikk, interiør eller ting til hjemmet, så er det mer tradisjon og varme produkter som gir gode følelser, som spiller på det norske.

- Hvorfor oppsøker vi det?

- Det som har skjedd under pandemien, er at vi har mye mer behov for trygghet og nærhet og varme. Vi har liksom ikke den samme sosiale kontakten, og da prøver vi å kompensere for det.

Også Anita Borch tror at «hjemmelivet» vil farge gavevalgene.

- Det kan være ting som skaper en hyggeligere hverdag i hjemmet. Alt fra koselige klær, som et ekstra deilig plagg i kasjmir, til tøfler som holder deg varm eller en kaffemaskin som lager litt bedre kaffe. Eller strømmetjenester, sier forskningslederen.

Kan det sendes?

Tradisjonelt er mye klær, mat, drikke, bøker, personlig pleie, gavekort og leker å finne under treet i de tusen hjem, opplyser Borch.

Både hun og Mueller tror klær og utstyr til tur i skog og mark vil gjøre seg gjeldende. Mueller legger til at gaver i sportskategorien også vil være populært.

En faktor som vil påvirke årets valg av julegaver, er hvorvidt det er praktisk å sende gaven i posten, tror Borch.

- Færre kommer til å feire sammen, og da må man sende disse tingene. Det er for eksempel vanskelig å sende mat og drikke, som har vært på toppen av gavelista. Som vin eller brennevin. Elektronikk kan også være vanskelig å sende.

HJEMMELAGET: Julebrusen eller julesaften kan enkelt lages hjemme! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Alternative julegaver

Coronakrisen har ført til permitteringer og oppsigelser for tusenvis av nordmenn. Sitter man trangt i det økonomisk, kan man gi sine nærmeste beskjed om det, og sette gavegivningen på pause i år, sier Anita Borch.

Hun påpeker også at julegaver ikke trenger å koste mye penger – eller noe i det hele tatt.

- Man kan gi alternative julegaver, som å ta folk med på noe. Man kan for eksempel møtes på kafé. Hvis man ikke har penger i det hele tatt, kan man tilby en eller annen form for hjelp. Som å tilby seg å vaske for bestemor. Eller arrangere et eller annet som kan være hyggelig, som en tur. Man kan også dra på et uventet julebesøk, foreslår SIFO-forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer