Boligmarkedet:

Varsler stup

Boligtoppene er delt i synet på hvor galt det kan gå - men er enige om én ting: Det skal ikke oppover ennå.

KJØLES NED: Et brennhett boligmarked har fått på bremsen. Her sees Oslo fra lufta. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJØLES NED: Et brennhett boligmarked har fått på bremsen. Her sees Oslo fra lufta. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

I forrige uke kom det boligtall for oktober - som viste et fall i boligprisene på ett prosent. Med Norges Banks renteneve truende i horisonten, er boligmarkedets nærstående skjebne langt fra hogd i stein.

Det viser også boligtoppenes framtidsutsikter. Én mener vi står overfor det verste kvartalet på årevis.

- Fjerde kvartal får noe av den sterkeste boligprisnedgangen på flere tiår, sier administrerende direktør Kent Victor Syverstad i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus til Dagens Næringsliv.

Dette begrunner han blant annet i at det legges ut like mange boliger som normalt, men selges færre. For å kvitte seg med boligen er det flere som dumper prisen, spesielt utenfor Oslo sentrum.

- Deler ikke synet

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, er ikke fullt så skeptisk for årets siste periode.

- Jeg tror helt klart at fjerde kvartal kommer til å ha negativ prisutvikling, men jeg deler nok ikke synet på at det blir det verste på flere tiår. Hvis vi ser på kvartalet så langt, og sammenlikner med år i nærliggende fortid, så har det vært mange tilfeller av solid nedgang, sier han til Børsen, og kommer med eksempler:

- I fjor var det 1,9 prosent nedgang, 1,6 prosent i 2013 og 3,8 prosent ned i 2008.

INGEN KRAKKTRO: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
INGEN KRAKKTRO: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Lauridsen tror nedgangen blir mindre enn i fjor, men forteller at det er mye som er usikkert. Blant annet har sentralbanken varslet en mulig ny renteheving i desember, som vil slå inn på boliglånet fra januar.

- Vi ser en fortsatt nedgang fram mot jul, også tipper jeg at det er det i denne omgang - med mindre vi får en ytterligere renteøkning.

Nyboligsalget: - Problemet

Eiendom Norge har gått hardt ut med oppfordringer til sentralbanken om å droppe renteheving, blant annet på grunn av nyboligsalget. Her har tallene vært blodrøde i langtid, preget av skyhøye materialkostnader.

- Om bruktboligmarkedet fallet tre eller fem prosent gjør ingenting i det store bildet. Det går litt ned, så går det litt opp. Det store problemet nå er at byggekostnadene har økt dramatisk siden pandemistarten. 4 millioner i byggekostnader på en enebolig i mars 2020 har nå økt til 5,14 millioner nå. Det blir rett og slett for dyrt for de fleste, sier han.

Noe boligkrakk har boligtoppen ingen tro på.

- Det er ikke noe som sier at vi har en stor overprising av boliger i markedet. Bobleindeksen fra august viser at boligprisene ligger litt høyere enn fundamentale forhold skulle tilsi, men det er ikke noe som tilsier generell overprising, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer